7 tapaa: Tukevat tolpat!

Tolpan voi pystyttää monella eri tavalla. Helpoin keino on kaivaa tolppa maahan, mutta muitakin menetelmiä on. Käyttötarkoitus määrittelee, mikä menetelmä on paras kulloiseenkin tarkoitukseen.

Tolppa, pilari, paalu; samasta puutavarasta käytetään eri nimiä tilanteen mukaan. Kantavilla tolpilla on lähes yhtä monta käyttötarkoitusta kuin pihalla on projekteja. Ne sopivat aidasta autokatokseen.

Eri rakenteisiin tarvitaan erilaisia tolppia. Tai oikeammin: tolpat pitää kiinnittää maahan eri tavoin riippuen siitä, mihin tarkoitukseen ne tulevat.

Jos tolppaa tarvitaan aitaan, sen pitää kestää tuulen ja portin aiheuttamaa sivuttaisliikettä. Räystäiden alla ja katoksissa tolpan pitää sekä kantaa lumen paino että pysyä paikallaan myrskytuulen imussa.

Hiekkaa, savea tai kalliota

Myös maaperän laatu pitää ottaa huomioon. Hiekkamaassa tolpan juureen kannattaa ehkä valaa betonia, mutta kiinteässä savimaassa pelkkä tolppakenkä yleensä riittää. Kallioilla tolpat joudutaan usein kiinnittämään kiviseen alustaan raudoilla.

KATSO MYÖS: Näin käytät pilarikenkää

Klikkaa otsikoita päästäksesi suoraan oikeaan osioon.

1. Maahan kaivettu tolppa

Maahan kaivaminen on yksinkertaisin ja halvin tapa pystyttää ­tolppa. Maahan kaivettu tolppa tukee rakennelmaa hyvin, mutta se ei kuitenkaan kestä loputtomiin.

Käyttökohde: Yksinkertaiset rakennelmat kuten aidat ja pyykkitelineet, joita ei voi jäykistää ristituilla tai levyillä.

Maatyyppi: Kaikki kiinteät maalajit, joihin voi kaivaa reiän.

Kantavuus/vakaus: Vakaa sivusuunnassa kiinteässä maassa. Heikko kantavuus. Ei kestä kunnolla pystysuoraa rasitusta.

Kestävyys: Rajallinen kestävyys. Suora maakosketus lyhentää käyttöikää. Kestävyys riippuu puulajista, puun laadusta ja siitä, miten maa johtaa vettä. Kestää yleensä 5–15 vuotta.

Vaikeusaste: Yksinkertainen. Kaiva maahan tarpeeksi syvä kuoppa. Tee kuopasta niin iso, että mahdut polkemaan maan tiiviiksi tolpan ympärillä. Aseta tolppa pystyyn kuopan keskelle ja tiivistä maa useassa, noin kymmenen sentin kerroksessa.

Hinta: 2–4 euroa. Vaatii pitkän tolpan.

Vinkki: Kaiva kuopasta niin syvä, että tolppaa on yhtä paljon maan alla kuin päällä. Kuopan ei kuitenkaan tarvitse olla metriä syvempi.


2. Ankkuroitu tolppa

Tolppa kaivetaan suoraan maahan. Sivusuuntaista vakautta vahvistetaan tolppaan ruuvattavilla laudanpätkillä. Käytetään kevyessä ja irtonaisessa maassa.

Käyttökohde: Lujaa tukea vaativiin, yksinkertaisiin rakennelmiin kuten aitoihin, pyykkitelineisiin ja portteihin, joita ei voida tukea muilla tavoilla. Lisävahvistukseksi kevyeen maahan.

Maatyyppi: Kaikki kevyet, irtonaiset ja hiekkaiset maat.

Kantavuus/vakaus: Todella vakaa sivusuunnassa, jopa kevyessä hiekkamaassa. Kantaa kohtuullisen hyvin.

Kestävyys: Rajallinen kestävyys. Suora maakosketus lyhentää käyttöikää. Kestävyys riippuu puulajista, puun laadusta ja siitä, miten maa johtaa vettä. Kestää yleensä 5–15 vuotta.

Vaikeusaste: Yksinkertainen, mutta vaatii ison kuopan. Kaiva reiästä niin iso, että ankkurit mahtuvat siihen hyvin. Naulaa tai ruuvaa ankkurilaudat kiinni tolppaan ja aseta tolppa pystyyn kuopan keskelle. Tiivistä maa 10 sentin kerroksissa. Tiivistä huolellisesti etenkin ankkureiden ympäriltä.

Hinta: 2–5 euroa. Vaatii pitkän tolpan.

Vinkki: Voit lisätä tolpan vakautta upottamalla maahan laudan ja kiinnittämällä sen kahteen tolppaan. Lauta takaa, että tolppien etäisyys pysyy samana. Se on tärkeää esimerkiksi portissa.


3. Betonilla lujitettu tolppa

Helppo tapa parantaa maahan kaivettavan tolpan sivuttaista ­vakautta ja kantavuutta. Periaate on valaa yksi tai kaksi betoni­ankkuria maan alle tolpan ympärille.

Käyttökohde: Yksinkertaiset rakennelmat kuten aidat, portit ja pienet katokset, joita ei voida jäykistää esimerkiksi ristituilla. Sopii myös paikkoihin, joissa tarvitaan erityistä vakautta ja hyvää kantavuutta.

Maatyyppi: Kaikki maatyypit.

Kantavuus/vakaus: Todella vakaa sivusuunnassa, jopa kevyessä hiekkamaassa. Normaalia parempi kantavuus ja vetolujuus valun koosta riippuen.

Kestävyys: Rajallinen kestävyys. Suora maakosketus lyhentää käyttöikää. Kestävyys riippuu puulajista, puun laadusta ja siitä, miten maa johtaa vettä. Kestää yleensä 5–15 vuotta.

Vaikeusaste: Vaatii monta työvaihetta. Kaiva kuoppa, pystytä tolppa ja tiivistä juuren ympärille noin 5 cm:n kerros maata. Lisää noin 10 cm:n kerros kuivabetonia. Lisää taas maata, kunnes maan pintaan on noin 30 cm, ja kaada kuoppaan toinen kerros kuivabetonia. Betoni imee kosteuden maasta ja kovettuu noin kahdessa viikossa.

Hinta: 7–13 euroa. Vaatii pitkän tolpan ja betonia.

Vinkki: Jos teet betonin itse, sekoita yksi osa sementtiä ja 5–7 osaan hiekkaa. Sekoituksen pitää olla niin kuivaa, että sen voi polkea oikeaan muotoon. Betoni imee lopun tarvitsemansa kosteuden maasta.


4. Tolppakenkä

Teräksestä tehty tolppakenkä on helppo ja nopea ratkaisu, kun tolpan halutaan pysyvän paikallaan. Tolppakenkä ei kuitenkaan estä tolpan vääntymistä tai kanna painoa.

Käyttökohde: Matalat aidat ja säleiköt sekä pienet terassit, pergolat ja muut rakennelmat, joissa tolppia ei tarvita rakenteen jäykistämiseen. Kestävät vain kevyttä vetoa ylöspäin.

Maatyyppi: Kiinteät maatyypit, joissa ei ole isoja kiviä.

Kantavuus/vakaus: Epävakaa, ei kestä vetoa sivulle. Kohtuullinen kantavuus, mutta ei kestä vetoa ylöspäin.

Kestävyys: Kestää kauan. Tolppa ei kosketa maata, joten puu pääsee kuivumaan ja kestää jopa 30 vuotta. Kengän käyttöikä riippuu siitä, onko se galvanoitu.

Vaikeusaste: Todella yksinkertainen. Kärki hakataan maahan isolla lekalla. Tolppa asetetaan kenkään ja tuetaan pystysuoraan, minkä jälkeen tolppa ruuvataan tai pultataan kiinni kenkään.

Hinta: 6–20 euroa. Laatu vaihtelee.

Vinkki: Osta tolppakenkä, josta vesi pääsee valumaan läpi. Varmista, että tolppakenkä on hyvälaatuinen, jotta se kestää yhtä kauan kuin tolppa.

LUE LISÄÄ: Näin käytät tolppakenkää


5. Tehdasvalettu kenkä

Yksi- tai kaksisiipinen pilarikenkä, joka on valettu kiinni betonijalkaan. Tehdasvalu säästää aikaa ja vaivaa, kun työmaata ei tarvitse sotkea betonilla eikä odotella betonin kuivumista.

Käyttökohde: Sopii katosten ja vajojen perustukseksi paikoissa, joissa tolpan pitää nousta irti maasta.

Maatyyppi: Kaikki maatyypit, joissa ei ole liikaa isoja kiviä.

Kantavuus/vakaus: Kestää huonosti sivuliikettä. Hyvä kantavuus ja kova vetolujuus betonilohkareen ansiosta.

Kestävyys: Todella pitkäikäinen. Sekä rauta että tolppa ovat irti maasta, mikä nostaa tolpan käyttöiän jopa 30 vuoteen. Rauta kestää usein sitäkin pitempään.

Vaikeusaste: Helppo mutta raskas. Tolppakivi upotetaan maahan. Reiän pitää olla niin syvä, että betonia jää näkyviin vain noin 10 cm. Betonia ympäröivä maa poljetaan tiiviiksi kymmenen sentin kerroksissa.

Hinta: 13–20 euroa. Koosta riippuen.

Vinkki: Jos rakennat terassin, voit asettaa jalat maan pinnalle ja kiinnittää pohjalankut suoraan pilarikenkiin.


6. Betoniin valettu kenkä

Betoniin valettavien teräskenkien kirjo on loputon. Kiinni valetut kengät pitävät tolpat paikoillaan monenlaisissa rakennuksissa ja kantavat hyvin painon, mutta eivät kestä kovin kovaa sivuliikettä.

Käyttökohde: Vaativien perustusten kantaville tolpille, joiden pitää kestää painoa ja vetoa. Kovat nykäisyt ovat maahan valettujen perustusten heikko kohta.

Maatyyppi: Routimaton hiekkamaa, joissa ei ole liikaa isoja kiviä.

Kantavuus/vakaus: Kestää huonosti sivuttaisliikettä. Hyvä kantavuus ja kova vetolujuus. Raskas, epäsäännöllinen betonilohkare tarttuu maahan lujasti.

Kestävyys: Todella pitkäikäinen. Sekä pilarikenkä että tolppa nousevat irti maasta, mikä nostaa tolpan käyttöiän jopa 30 vuoteen. Rauta kestää usein vielä pitempään.

Vaikeusaste: Hieman monimutkainen. Kaiva noin metrin syvyinen kuoppa ja täytä se betonilla 20-30 cm maan pinnasta. Upota märkään betoniin lautamuotti, joka nousee noin 10 cm maan yläpuolelle. Täytä kuoppa ja muotti betonilla, upota valuun pilarikenkä ja suorista se. Ruuvaa tolppa kenkään.

Hinta: 10–40 euroa. Riippuu pilarikengästä.

Vinkki: Lautamuotin purkaminen on helppoa, jos sen sisään laitetaan pätkä muoviputkea. Kun betoni on kovettunut, putki voidaan leikata irti, jolloin näkyviin jää sileä betonipinta.


7. Betoniin valetut raudat

Tässä mallissa tolppa on kiinnitetty kahteen betoniin valettuun rautajalkaan. Kahden jalan sivuttaisjäykistys on paljon lujempi kuin yhden.

Käyttökohde: Kivisen maan aitoihin. Paikkoihin, joissa on vaikea kaivaa ja rakennelmiin, joissa perustukselta vaaditaan hyvää kantokykyä ja vetolujuutta. Routimattomaan maahan.

Maatyyppi: Kaikki maatyypit, myös kiviset paikat, joissa on vaikea kaivaa.

Kantavuus/vakaus: Riittävä tuki sivuttaisliikettä vastaan rautojen suunnassa. Poikkisuunnassa sivuttaisliike estetään aidan rakenteella. Erittäin hyvä kestävyys ja kova vetolujuus.

Kestävyys: Pitkä käyttöikä. Tolppa nousee irti maasta, joten se kestää jopa 30 vuotta riippuen puulajista ja käsittelytavasta. Raudat voivat ruostua, jos ne yltävät maahan.

Vaikeusaste: Hieman monimutkainen. Kaiva noin metrin syvyinen kuoppa ja täytä se betonilla 20-30 cm maan pinnasta. Upota märkään betoniin lautamuotti, joka nousee noin 10 cm maan yläpuolelle. Täytä kuoppa ja upota raudat betoniin sopivalle etäisyydelle. Suoraista raudat ja ruuvaa tolpat kiinni.

Hinta: 10–25 euroa. Riippuu raudoista.

Vinkki: Vaativissa kohteissa voidaan käyttää pitkiä rautoja, joissa on neljä lujaa siipeä. Neljästä sivulta tuettu tolppa kestää hyvin joka suunnasta tulevaa vetoa.


Muut lukevat juuri nyt …