7 tapaa: Tukevat tolpat!

Tolpan voi pystyttää monella eri tavalla. Helpoin keino on kaivaa tolppa maahan, mutta muitakin menetelmiä on. Käyttötarkoitus määrittelee, mikä menetelmä on paras kulloiseenkin tarkoitukseen.

Tolppa, pilari, paalu; samasta puutavarasta käytetään eri nimiä tilanteen mukaan. Kantavilla tolpilla on lähes yhtä monta käyttötarkoitusta kuin pihalla on projekteja. Ne sopivat aidasta autokatokseen.

Eri rakenteisiin tarvitaan erilaisia tolppia. Tai oikeammin: tolpat pitää kiinnittää maahan eri tavoin riippuen siitä, mihin tarkoitukseen ne tulevat.

Jos tolppaa tarvitaan aitaan, sen pitää kestää tuulen ja portin aiheuttamaa sivuttaisliikettä. Räystäiden alla ja katoksissa tolpan pitää sekä kantaa lumen paino että pysyä paikallaan myrskytuulen imussa.

Hiekkaa, savea tai kalliota

Myös maaperän laatu pitää ottaa huomioon. Hiekkamaassa tolpan juureen kannattaa ehkä valaa betonia, mutta kiinteässä savimaassa pelkkä tolppakenkä yleensä riittää. Kallioilla tolpat joudutaan usein kiinnittämään kiviseen alustaan raudoilla.

KATSO MYÖS: Näin käytät pilarikenkää

7 tapaa:

1. Maahan kaivettu tolppa
Maahan kaivaminen on yksinkertaisin ja halvin tapa pystyttää tolppa. Maahan kaivettu tolppa tukee rakennelmaa hyvin, mutta se ei kuitenkaan kestä loputtomiin.

2. Ankkuroitu tolppa
Tolppa kaivetaan suoraan maahan. Sivusuuntaista vakautta vahvistetaan tolppaan ruuvattavilla laudanpätkillä. Käytetään kevyessä ja irtonaisessa maassa.

3. Betonilla lujitettu tolppa
Helppo tapa parantaa maahan kaivettavan tolpan sivuttaista vakautta ja kantavuutta. Periaate on valaa yksi tai kaksi betoniankkuria maan alle tolpan ympärille.

4. Tolppakenkä
Teräksestä tehty tolppakenkä on helppo ja nopea ratkaisu, kun tolpan halutaan pysyvän paikallaan. Tolppakenkä ei kuitenkaan estä tolpan vääntymistä tai kanna painoa.

LUE LISÄÄ: Näin käytät tolppakenkää

5. Tehdasvalettu kenkä
Yksi- tai kaksisiipinen pilarikenkä, joka on valettu kiinni betonijalkaan. Tehdasvalu säästää aikaa ja vaivaa, kun työmaata ei tarvitse sotkea betonilla eikä odotella betonin kuivumista.

6. Betoniin valettu kenkä
Betoniin valettavien teräskenkien kirjo on loputon. Kiinni valetut kengät pitävät tolpat paikoillaan monenlaisissa rakennuksissa ja kantavat hyvin painon, mutta eivät kestä kovin kovaa sivuliikettä.

7. Betoniin valetut raudat
Tässä mallissa tolppa on kiinnitetty kahteen betoniin valettuun rautajalkaan. Kahden jalan sivuttaisjäykistys on paljon lujempi kuin yhden.

Muut lukevat juuri nyt …