Katettu terassi peltikatolla

Katoksesta on iloa kaikille, jotka nauttivat ulkona olemisesta. Katoksen alla voi istua myös silloin, kun sataa. Tämä nurkkaus on tehty rentoon oleskeluun, mutta katokseen voi tehdä myös ruokailutilan tai kesäkeittiön, jossa voi laittaa ruokaa joka säällä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
1000 euroa

Johdanto

Näissä rakennusohjeissa on:

 • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
 • Rakennuspiirustukset
 • Materiaalilista
 • Video

Ohjeet

01
Tolpat 5 Vaihe

Tässä katoksessa on kaksi jykevää tolppaa kummallakin puolella. Toisen puolen tolpat ovat hieman pitempiä, jotta katto kallistuu pois talon suun-nasta.

Tolpat asennetaan tolppakenkiin, jotka on upotettu betoniin noin metrin syvyisiin kuoppiin. Betonista on se etu, että tolpat pysyvät sen keskellä paremmassa kunnossa kuin suorassa maakosketuksessa.

1

Mittaa tolppien paikat ja kaiva niille kuopat. Kuoppien pitää olla noin metrin syvyiset. Tee kuopan ympärille rimoista nelikulmainen kehikko, jotta valun pinnasta tulee siisti.

2

Mittaa tolppakengän paikka ja asenna se betoniin. Tämä tolppakenkä on 20 sentin päässä seinästä. Käytä kuivabetonia, johon pitää lisätä vain vettä. Anna betonin kuivua vuorokauden ajan.

3

Asenna tolpat (A) i tolppakenkiin. Mittaa seuraavaksi tolppien korkeus ja sahaa niihin lovet poikkipalkeille (C).

4

Sahaa tolppiin (A) lovet palkkia (C) varten. Sahaa lovet molempien tolppien puoliväliin asti. Tässä lovista tehdään 5 sentin syvyiset.

5

Tarkista, että tolpat (A) ovat suorassa ja ruuvaa ne kiinni. Tolppaan kannattaa kiinnittää väliaikainen tukirima, ennen kuin tolppa kiinnitetään tolppakenkään pulteilla.

02
Palkit ja parrut 7 Vaihe

Tolppaparien välissä on järeät palkit. Ne asetetaan tolpissa oleviin loviin, jotta rakenteesta tulee luja. Palkit kiinnitetään tolppiin pulteilla, joille porataan valmiit reiät.

Kiinnitä palkki aluksi siitä päästä, jossa on pitemmät tolpat. Aseta palkin päälle väliaikaisesti parru ja päätä, millaisen kallistuksen haluat katokseen. Tämän katon kallistus on viisi pro-senttia. Palkkien päälle asetetaan viisi paksua parrua. Ne kiinnitetään kulma-raudoilla palkkeihin ja seinään.

1

Sahaa palkin (C) pää viistoksi, jotta se ei vaikuta niin raskaalta. Tämän palkin pituus on 330 senttiä, ja se yltää 82,5 senttiä tolppien yli.

2

Nosta palkki (C) tolpissa (A) oleviin loviin. Palkki on raskas, joten sen nostamiseen kannattaa pyytää avuksi kaveri. Merkitse kiinnityspulttien paikat, kun palkki on tarkasti paikallaan.

3

Kiinnitä palkki (C) pitkillä pulteilla valmiiksi porattujen reikien läpi. Purista palkki kiinni puristimilla siksi aikaa, että saat asennettua aluslevyn ja mutterin palkin toiselle puolelle.

4

Aseta parru (D) väliaikaisesti palkin päälle ja tarkista, että kallistus on sopiva. Sahaa tolpat (B) poikki ja asenna palkki myös toiselle puolelle.

5

Ruuvaa parrut (D) kiinni kulmaraudoilla palkkeihin (C). Tässä lankut asennetaan siten, että ne yltävät seinän puolella 30 senttiä reunan yli ja 20 senttiä toisen reunan yli.

6

Kaikki parrut (D) on asennettu. Ne ovat 72,5 sentin päässä toisistaan, ja ne on kiinnitetty kulmaraudoilla molemmilta puolilta.

7

Jokainen parru (D) kiinnitetään myös seinään yhdellä kulmaraudalla, jotta katos pysyy lujasti kiinni myös toisesta päästä.

03
Katto 6 Vaihe

Katolle asennetaan pienet tiilikuvioiset pellit. Katoksen runko on tehty levyjen koon mukaan, ja parrut on suunni-teltu kestämään lumen paino. Myös poikkiruoteet tukevat peltejä, mutta niitä tarvitaan ennen kaikkea peltien kiinnittämiseen.

Tämä katto tulee talon seinää vasten. Niiden välinen rako peitetään joustaval-la tiivisteellä. Lisäksi katolle asennetaan reunapellit ja räystäskouru.

1

Kiinnitä ruoteet lankkuihin. Ruoteet tukevat kattopeltejä ja toimivat kiinnitys-alustana. Voit käyttää apuna rimanpätkää ja asentaa ruoteet yhtä kauaksi toisistaan sen avulla.

2

Asenna ruoteet koko katolle. Nämä ruoteet asennettiin 32 sentin välein kahta ensimmäistä lukuun ottamatta. Ne ovat lähempänä toisiaan, koska etummaiseen ruoteeseen asennetaan räystäskouru.

3

Asenna kattopellit. Ruoteet on asennettu pellin aaltokuvion mukaan. Levyjä voi leikata peltisaksilla, jos se on tarpeen.

4

Varmista, että levyt limittyvät oikein pi-tuus- ja leveyssuunnassa. Noudata tarkasti valmistajan ohjeita, jotta rakenteesta tulee mahdollisimman tiivis ja tukeva.

5

Asenna joustava tiiviste katon ja seinän väliseen rakoon. Tiiviste yltää noin 15 senttiä katon päälle. Tiiviste kiinnitetään seinään alumiinilistalla ja ruuveilla.

6

Asenna lopuksi reunapellit. Ne suojaavat reunimmaisia lankkuja vedeltä ja viimeistelevät katon siististi. Ruuvaa pellit kiinni lankkuun päältä ja sivulta.

04
Seinälaudoitus ja terassi 6 Vaihe

Katoksen toinen pääty on tiivis, sillä se on seinää vasten. Myös katoksen takaosa pitää sulkea, jotta katoksesta tulee suojaisa.

Nurkkaukseen tehdään puuterassi, jonka korko säädetään siten, että se sopii laattaterassin jatkoksi. Terassin alle levitetään kuitukangas, jotta lautojen välistä ei ala kasvaa rikkaruohoja.

1

Taakse rakennetaan puurunko vuorilautoja (H) varten. Koolausrimat (G) asennetaan viiteen vaakariviin sekä nurkkiin ja keskelle, ja laudat (H) asennetaan. Poikki-palkki (E) asennetaan tolppien (B) väliin.

2

Siisti pohja. Vanhat laatat on poistettu, jotta uusi puuterassi osuu samalle tasolle viereisen laattaterassin kanssa. Tasoita hiekka. Tämän terassin reunaan on tehty pieni tasanne.

3

Mittaa terassin paikka. Uuden terassin korko selvitetään asettamalla pitkä lauta takalaudoituksen ja viereisen laattaterassin väliin.

4

Tue ja kiinnitä runkolankut (J ja K) siten, että terassista tulee sopivan korkuinen. Tässä käytetään terassijalkoja, jotka sääde-tään vaakatasoon.

5

Sahaa ja ruuvaa terassilaudat (L) kiinni. Voit asentaa laudat linjarin avulla, jotta terassin reunasta tulee suora. Käytä apuna välikapuloita, jotta lautojen väliin jää yhtä isot raot.

6

Kaikki puuosat on maalattu kertaalleen. Tumma hehku luo tunnelmaa sohvanurkkaukseen.

Materiaalit

Katokseen: 10x10 cm tolppaa:

 • 2 tolppaa taakse (A) á 255 cm
 • 2 tolppaa eteen (B) á 220 cm

10x20 cm parrua:

 • 2 palkkia (C) á 330 cm
 • 5 parrua (D) á 400 cm
 • 1 vinotuki (E), 155 cm

25x50 mm rimaa:

 • 13 kattoruodetta (F) á 330 cm

Laudoitukseen/puuterassiin: 21x45 mm rimaa:

 • Rimoja (G) puurunkoon, n. 30 m

19x100 mm paneelia:

 • Ulkovuorilautoja (H)

45x95 mm lankkua:

 • 2 runkolankkua (J) á 360 cm
 • 6 runkolankkua (K) á 380 cm

28x120 mm terassilautaa:

 • Terassilautoja (L) á 175 cm(noin 6,5 neliön puuterassille)

Lisäksi:

 • Tolppakenkiä
 • Kuivabetonia
 • Ruuveja, 3,5x48 mm
 • Pultteja, muttereita ja aluslevyjä (M10 x 170 mm)
 • Kulmarautoja
 • Teräskatelevyjä
 • Muotoiltavaa tiivistettä
 • Reunapeltejä
 • Räystäspeltejä
 • Kourunkannattimia
 • Räystäskouruja
 • Syöksytorvia
 • Terassin kiiloja
 • Läpinäkyvää ulkomaalia

Erikoistyökalut

 • Levysakset
 • Linjari

Vie aikaa

Viikon.

Hinta

Noin 1000 euroa.

Vaikeusaste

Melko isotöinen projekti, jossa on hyötyä rakennuskokemuksesta.

Piirustus

Katoksen rakenne

Kantava rakenne koostuu neljästä tolpasta ja kahdesta palkista. Palkkien päälle asennetaan järeät parrut, joihin kiinnitetään ruoteet. Sen jälkeen katokseen voi asentaa kattopellit.

Katoksen rakenne

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Kulmaraudan asentaminen

Asenna kulmarauta oikein päin, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman luja

Väännä puu suoraksi

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …