Millainen palkkikenkä kannattaa valita?

Palkkikenkä pitää runkolankun paikallaan paljon lujemmin kuin kaksi kulmarautaa. Palkkikengän pitää sopia lankun kokoon. Kaupoissa on paljon erilaisia palkkikenkiä sekä näkyviin että piiloasennuksiin. Esittelemme eri mallit tässä jutussa.

Palkkikengät

LUJUUTTA: Ulkosiipinen palkkikenkä on tavallisin malli. Rauta pitää puut lujasti yhdessä.

MIHIN PALKKIKENKIÄ KÄYTETÄÄN?

PALKKIKENGÄT: TERASSIT
Palkkikengät sopivat loistavasti terassin rakentamiseen paikoissa, joissa runkolankut kiinnitetään talon seinään tai päätylankkuun.

PALKKIKENGÄT: VAJAT JA KASVIHUONEET
Palkkikenkiä käytetään piharakennusten lattialankkujen asentamiseen sekä kattopalkkien kannakkeina.

PALKKIKENGÄT: PERGOLAT JA KATOKSET
Rakennuksen syvennykseen rakennettavan pergolan etupalkin voi kiinnittää palkkikenkien avulla viereisiin seiniin tai tolppiin

MITEN PALKKIKENKIÄ KÄYTETÄÄN?

Palkkikengät pitää kohdistaa tarkasti oikein, jotta niihin kiinnitettävät runkolankut osuvat samaan korkeuteen poikkipalkkien kanssa.

Merkitse aluksi palkkikengän paikka päätylankun yläreunaan. Mittaa seuraavaksi palkkikengän asennuskorkeus ja merkitse se päätypalkin sisäpuolelle.

Kiinnitä palkkikenkä poikkipalkkiin naulalevyruuveilla siiven reikien läpi. Voit tehdä liitoksesta vahvemman asentamalla isoon reikään pultin tai kansiruuvin. Asenna lankku palkkikenkään ja ruuvaa se kiinni kummaltakin puolelta.

Jokaiseen reikään ei ole pakko asentaa ruuvia. Palkkikenkä pysyy paikallaan ja kestää katon tai lattian painon jo muutaman ruuvin avulla.

ERILAISIA PALKKIKENKIÄ

ULKOPUOLINEN PALKKIKENKÄ
Kaikkein tavallisin palkkikenkä. Käytetään yleensä samaan korkeuteen asennettavien lankkujen kiinnittämiseen.

SISÄPUOLINEN PALKKIKENKÄ
Sisäpuolinen palkkikenkä on huomaamattomampi kuin ulkopuolinen. Sisäpuolisen palkkikengän voi asentaa nurkkaan tai pystytolppaan kuten tässä.

VAHVISTETTU PALKKIKENKÄ
Ulkopuolisen palkkikengän vahvistettu versio. Käytetään harvoin omatoimirakentamisessa, sillä näin jäykkää rautaa tarvitaan vain harvoin.

PÄÄTYKANNAKE
Tätä mallia käytetään vain, jos lankku pitää kiinnittää huomaamattomasti toiseen palkkiin tai tolppaan. Vinoon poratut ruuvit tekevät liitoksesta lujemman.

PÄÄTYKANNAKE, TAITETTU PÄÄ
Yksi piilokiinnitystapa. Pitempi siipi upotetaan lankkuun.

PIILOKANNAKE
Tämä rauta jää kokonaan piiloon. Palkkiin sahataan lovi, rauta asennetaan paikalleen ja palkki painetaan kiinni rautaan.

LAUDANKANNAKE
Yksinkertainen, kapeapohjainen kannake. Käytetään tavallisesti lehtikompostin kaltaisissa rakenteissa, joissa tarvitaan irrotettavia lautoja.

Lue lisää: Helat

Lue lisää: Kulmarauta

Palkkikenkä: koot

Palkkikengän ja lankun pitää sopia tiiviisti toisiinsa. Lankun pitää pysyä paikallaan, eivätkä ruuvit ja naulat saa vääntyä irti. Tavallisia ulko- ja sisäpuolisia palkkikenkiä myydään rautakaupoissa. Hyllyissä olevat mallit sopivat tavallisten runkolankkujen kokoihin. Harvinaisen kokoiset ja erikoisen muotoiset palkkikengät ovat yleensä tilaustavaraa.

Ulkopuolinen palkkikenkä koot

Ulkopuolisten palkkikenkien
tavallisia kokoja:

  • 45x88 mm
  • 45x168 mm
  • 51x84 mm
  • 76x152 mm
Sisäpuolinen palkkikenkä koot

Sisäpuolisten palkkikenkien
tavallisia kokoja:

  • 48x96 mm
  • 51x105 mm

TÄRKEÄÄ!

Suurin osa kiinnitysrautojen rei’istä on viisimillisiä. Rautojen asentamiseen käytetään 5 millin naulalevyruuveja tai 4 millin ankkurinauloja. Se voi kuulostaa epäloogiselta, mutta molemmissa on 4 millin runko. Palkkikengän isoon reikään voi kiinnittää lisäksi pultin tai kansiruuvin.

Palkkikengät kiinnitetään ankkurinaulalla

4 millin ankkurinaulat sopivat 5 millin reikiin.

Palkkikengät kiinnitetään naulalevyruuvilla

5 millin naulalevyruuvit sopivat samoihin reikiin.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Helat