Helppo katettu terassi

Katoksen alla tarkenee istua pitempään kuin taivasalla. Rakenna yksinkertainen puurunko ja asenna sen päälle valokate. Saat katoksen valmiiksi muutamassa päivässä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
1.500 euroa

Johdanto

Tee se itse -ohjeissa näytetään, miten:

 • pystytät tolpat
 • asennat kattopalkit
 • asennat katelevyt
 • purat vanhan laattaterassin ja teet uuden tukevan pohjan

Ohjeet

01
Tolpat ja palkit 6 Vaihe

Tässä katoksessa on neljä tolppaa, jotka pystytetään 2,4 metrin päähän talon seinästä. Tolppien päälle asennetaan etupalkki, johon kiinnitetään lapepalkit. Katoksen etupalkki kiinnitetään aluksi tolppiin, jotka pystytetään katoksen etureunaan kahtena elementtinä ja kiinnitetään keskeltä toisiinsa.

1

Tee kuopat tolpille (A), kun olet mitannut niiden paikat. Kuopat on helpointa tehdä maa­ kairalla työkaverin kanssa. Tee rei’istä niin syvät, että ne yltävät roudattomaan maahan asti. Tee kuopista niin isot, että tolpille on kunnolla tilaa.

2

Tee tolpista (A) ja palkeista (B) kaksi valmista elementtiä. Tolpat on helpompi pystyttää täsmälleen yhtä kauas toisistaan, kun palkki kiinnitetään niiden välille jo maassa.

3

Kiinnitä palkki (B) tolppiin kahdella isolla kulmaraudalla ja 5x40 millin naulauslevy­ ruuveilla.

4

Tähän katokseen tarvitaan kaksi elementtiä, jotka koostuvat palkista (B) ja tolpista (A). Voit tehdä toisen elementin ensimmäisen päällä, jotta niistä tulee tarkasti samanlaiset. Palkin viimeinen osa asennetaan elementtien väliin vasta, kun ne ovat oikeilla paikoillaan.

5

Pystytä elementit kuoppiin ja varmista, että tolpat ovat suorassa. Tarkista suoruus vatupassilla sekä syvyysettä leveyssuunnassa. Tue elementti oikeaan korkeuteen. Tässä etupalkki asennetaan 10 senttiä alemmas kuin takapalkki, jotta katos kallistuu eteenpäin.

6

Kaada tolppien (A) juureen betonia (A), kun ne ovat tarkasti suorassa. Tässä käytetään valmisbetonia, joka sekoitetaan veteen ohjeiden mukaan. Valun pinnasta kannattaa tehdä kalteva, jotta vesi valuu pois tolpan juuresta.

02
Lapepalkit 4 Vaihe

Katoksen etureuna kiinnitetään taloon lappeen suuntaisilla palkeilla. Lapepalkit kiinnitetään talon otsalautaan palkkikengillä ja etupalkkiin kulmaraudoilla. Palkkien koko ja niiden välinen etäisyys pitää mitoittaa rakennuspaikan lumi ­ ja tuulikuorman mukaan. Tilaa runkosuunnitelma rakennesuunnittelijalta. Ennen valokatelevyjen asentamista lapepalkkien päälle pitää asentaa poikittaiset ruoteet. Asenna ruoteet valokatevalmistajan ohjeiden mukaan.

1

Kiinnitä lapepalkki (C) talon otsalaudassa olevaan palkkikenkään. Kiinnitä palkki tässä vaiheessa 5x40 millin ruuveilla. Varmista, että otsalauta on lujasti kiinni talon katossa, jotta katoksen päälle satava lumi ei paina katosta irti talosta talven aikana.

2

Asenna lapepalkit (C) kohtisuoraan etupalkin (B) päälle. Kiinnitä lapepalkit kulmaaudoilla ja ruuveilla.

3

Tarkista toisen kerran, että tolpat (A) ovat suorassa, ennen kuin kiinnität lapepalkit (C) etupalkkiin (B). Asenna palkit samana päivänä kuin tolpat, jotta betoni ei ehdi kovettua ennen tolppien säätämistä. Tarkista vielä kerran, että kaikki palkit ovat kohtisuorassa taloon nähden ja yhtä kaukana toisistaan.

4

Asenna lapepalkkien (C) väliin lyhyet lankunpätkät (D). Sahaa ne tarkasti oikean mittaisiksi, jotta niiden viereen ei jää rakoja. Kiinnitä lankunpätkät etupalkkiin kulma­ raudoilla ja naulauslevyruuveilla. Maalaa runko sen jälkeen. Se on helpompaa tässä vaiheessa, kun valokatelevyt eivät ole vielä paikoillaan eikä maalin roiskumista tarvitse pelätä. Puurungon maalaaminen kannattaa, sillä se tekee katoksesta siistin näköisen ja pidentää katoksen käyttöikää.

03
Valokatelevyt 6 Vaihe

Nämä valokatelevyt asennetaan lapepalkkien päälle ilman ruoteita. Ruoteiden kanssa asennustapa on erilainen, mutta se riippuu valokatteen tyypistä. Kaikki asennustarvikkeet kannattaa tilata samalla kertaa samalta valmistajalta, jotta ne sopivat varmasti yhteen valokatteiden ja toistensa kanssa.

1

Listat ruuvataan lapepalkkien (C) keskelle sen jälkeen, kun kumitiiviste on paikallaan. Listan pitää yltää noin 2 senttiä lapepalkin pään yli. Kumitiivisteen pitää alkaa noin 5 senttiä palkin takareunasta ja ulottua noin 10 senttiä etureunan yli. Siten tiiviste yltää myöhemmin asennettavaan räystäskouruun asti.

2

Valokatelevyn etureunaan asennetaan sellotape-erikoisteippi ja takareunaan alumiiniteippi. Levyjen pitää olla sentin lapepalkkeja pitemmät. Levyjen suojateipit pitää irrottaa ennen teippien liimaamista.

3

Tippanokkalista kiinnitetään erikoisteipin päälle silikonilla. Muista asentaa levyn oikea puoli ylöspäin.

4

Asenna katelevyt. Levyjen takareuna kohdistetaan 2,5 senttiä lapepalkin takareunasta, ja levyn pään pitää yltää 3,5 senttiä palkkien etureunan ulkopuolelle.

5

Anna suojamuovien olla kiinni levyissä, kunnes kaikki levyt ovat paikoillaan ja voit kiinnittää ne runkoon lopullisesti.

6

Kiinnitä valokatelevyt. Nämä valokatelevyt lyödään kiinni listoihin, jotta levyt pysyvät paikoillaan. Käytä kumivasaraa, jotta listoihin ei tule jälkiä.

04
Laattaterassi 4 Vaihe

Vanha kiviterassi oli painunut sieltä täältä niin pahasti, etteivät pöytä ja tuolit pysyneet kunnolla pystyssä. Vanhat laatat päätettiin irrottaa, ja niiden alle tehtiin uusi ja tukeva pohja, joka kallistuu pois talon suunnasta. Pohja tiivistettiin tärylevyllä, ja vanhat laatat asennettiin takaisin.

1

Irrota laatat 1. Irrota laatat ja poista roskainen pinta kerros. Levitä tilalle uutta mursketta mahdollisimman tasaiseksi, noin 10 senttiä paksuksi kerrok­ seksi. Varmista, että pinta kallistuu pois talon suunnasta, jotta vesi ei keräänny lammikoiksi laattojen päälle. Sopiva kallistus on noin 1-2 senttiä metriä kohti.

2

Tiivistä murske perusteellisesti tärylevyllä eli lätkällä, jotta uusi laatoitus ei vajoa. Aja lätkällä pari kertaa ristiin rastiin kiveyksen poikki.

3

Levitä murskeen päälle asennushiekkaa ja tasoita se. Asennushiekkakerroksen pitää olla 3-5 senttiä paksu. Voit tasoittaa hiekan esimerkiksi kahden putken avulla. Upota putket hiekkaan ja vedä hiekan pinta tasaiseksi putkia pitkin esimerkiksi suoralla laudalla. Kun olet tasoittanut koko pohjan, voit asentaa laatat. Tässä vanhat laatat päätettiin asentaa takaisin.

4

Harjaa saumahiekka saumoihin. Saumat täyttyvät parhaiten, jos levität hiekan poikittain saumojen yli. Saumojen pitää olla tiiviit ja yhtenäiset, jotta laatat pysyvät paikoillaan. Aja saumatun laatoituksen yli pari kertaa lätkällä ja lisää saumoihin hiekkaa, kunnes ne ovat täynnä.

Materiaalit

 • 4 tolppaa (A), 95x95 mm, 360 cm
 • 3 tolppaa (B), 95x95 mm, 152 cm etupalkkiin
 • 7 lapepalkkia (C), 48x125 mm, 240 cm (tarkista koko ja jako)
 • 6 etupalkkia (D), 48x125 mm, 94,5 cm pitkiä (tarkista koko)
 • Kuivabetonia
 • Palkkikenkiä
 • Kulmarautoja, 90x90 mm
 • Naulauslevyruuveja, 5x40 mm
 • Valokatelevyjä, tässä Rias Rodena 16 mm, 98x300 cm
 • Kattotarvikkeita: listoja, kumitiivistettä, peitelistoja, välilistoja, tippanokkapeltiä, stoppareita, teippiä, laajene-vaa saumanauhaa, alumiinia, silikonia, räystäspeltiä, tiivistettä.

Erikoistyökalut

 • Maakaira

Vie aikaa

Noin 4-5 päivää.

Hinta

Noin 1500 euroa ilman suunnittelukuluja.

Vaikeusaste

Tämän katoksen rakentaminen ei ole vaikeaa. Tilaa laskelmat puurungosta ja asenna valokate valmistajan ohjeiden mukaan.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Katos terassille

Katetulla terassilla on mukava istua pitempään.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Tolpat ja palkit

Palkki on toisessa päässä tolpan keskellä, jotta sen vieressä on tilaa poikkipalkille. Tolpat on upotettu maahan noin metrin syvyyteen.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Palkit

Palkit on asennettu metrin välein, ja välissä olevat osat on kiinnitetty palkkeihin kulmaraudoilla.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Katelevyt

Katelevyt on asennettu palkkeihin.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Tolpat suoraan riviin

Linjalanka auttaa saamaan ne suoraan linjaan

TIPS: Helppo syvyysrajoitin teipistä

TEKNIIKAT: Asennushiekkakerros laatoille

Pinnasta tulee tasainen kahden putken ja suoran laudan avulla

TEKNIIKAT: Reunatuet

Kiinni valetut reunatuet pitävät kiveyksen paikallaan

TYÖKALUT: Näin käytät tärylevyä

Tärylevy eli lätkä on suhteellisen yksinkertainen kone, mutta se on korvaamaton työkalu, kun pihalaatoille pitää tehdä tiivis pohja. Tällä videolla näytetään, miten konetta käytetään.

Vinkit & niksit

Laatoituskuviot

Laatoituksesta tulee kestävä, kun laatat tai kivet ladotaan limittäin. Silloin saumoista ei tule pitkiä ja suoria, vaan saumat osuvat esimerkiksi laattojen puoliväleihin. Toinen vaihtoehto on käyttää isoja ja raskaita laattoja, jotka eivät liiku edes pitkän ajan kuluessa.

Pienet kivet voi latoa monella eri tavalla. Yksi yleisimmistä kuvioista on niin sanottu tiililadonta, jossa saumat kohdistetaan edellisen kiven puoliväliin.

LUE MYÖS: Katettu terassi

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …