Tee terassille katos

Terassilla on mukava istua iltaa, mutta ulkona alkaa tulla kylmä, kun aurinko laskee. Tämän luksuskatoksen alla voi istua iltaa pitempään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
1200 euroa

Johdanto

Terassilla on mukava istua iltaa, mutta tunnelma hyytyy nopesti, kun aurinko laskee. Suojaisan katoksen alla tarkenee paljon pitempään kuin avoimella terassilla.

Voit ladata tältä sivulta rakennusohjeet, joissa rakennetaan terassin katos yläkerrran parvekkeen ympärille. Näytämme myös, miten rakennat terassin seinälle, jossa ei ole parveketta. Näytämme lisäksi, miten:

 • yhdistät kattopalkit ja tolpat
 • kiinnität tolpat tolppakenkiin
 • asennat rungon
 • asennat katelevyt

Lue lisää: Atettu terassi.

Ohjeet

01
Kiinnitä etupalkki tolppiin 3 Vaihe

1

Sahaa lovet tolppien (A ja B) päihin. Lovien pitää olla niin syvät, että tolpan takareuna on samassa linjassa etupalkin (C) ja takapalkin (E) kanssa.

2

Hio loven pohja, jotta tolppa ja palkki sopivat yhteen mahdollisimman tiiviisti. Hio myös loven reunat, jotta ne eivät jää tikkuisiksi. Maali ei tartu kunnolla rikkoutu- neeseen pintaan.

3

Ruuvaa tolpat kiinni palkkiin viidellä 6x80 millin ruuvilla. Reiät kannattaa porata valmiiksi. Kohdista ruuvit vähintään kahden sentin päähän tolpan reunoista, jotta ruuvit eivät halkaise tolppaa.

02
Maalattu liimapuu kestää ulkona 8 Vaihe

Tämän katoksen rakentamiseen käytetään liimapuutolppia, sillä ne eivät väänny kieroon. Liimapuupalkit pitää maalata kertaalleen ennen katelevyjen asentamista, sillä liimapuu ei kestä kosteaa säätä yhtä hyvin kuin kestopuu.

Tolpat kiinnitetään H-rautoihin, jotka valetaan kiinni betoniin. Maahan valetut tolpat pitävät katoksen suorassa ja H-raudat pitävät tolpat irti maasta.

1

Poraa tolppiin (A) ja (B) reiät H-raudan kiinnityspulteille. Reikien pitää osua tarkasti pulttien kohdalle.

2

Veistä tolppiin tilaa raudoille. H-raudan pitää sopia tolpan päähän tiukasti, joten piirrä ja veistä tolppaan sopivan kokoinen kolo.

3

Kiinnitä H-raudat pulteilla. Kiristä pultit kiintoavaimella, jotta raudat tarttuvat lujasti kiinni tolppaan. Tolpan toiselle puolelle ei tarvita mutteria, koska H-raudassa on kierre.

4

Tee betonitolpalle kuoppa maakairalla tai tolppalapiolla. Pisteperustus sopii tolppien perustukseksi routimattomalle maalle. Toinen vaihto ehto on valaa betonista anturalliset tolpat eriste levyjen päälle.

5

Pystytä etutolpat (A). Voit asentaa palkin valmiiksi, jos jaksat nostaa tolpat pystyyn palkkeineen. Säädä tolpat pystysuoraan. Työ kaverista on paljon apua tolppien pystyttämisessä.

6

Kiilaa tolppia, kunnes etupalkki on vaaka tasossa. Aseta tolpan alle puukapula ja nosta tolppa oikeaan korkeuteen kiiloilla. Pyydä työkaveria katsomaan vatupassista, milloin palkki on vaakasuorassa.

7

Täytä kolmasosa kuopasta betonilla. Vala tolpat maahan, kun palkki on suorassa. Sekoita betoni säkissä olevien ohjeiden mukaan.

8

Tiivistä betoni. Täytä kolmasosa kuopasta betonilla ja tiivistä se esimerkiksi harja-teräksellä tai laudanpätkällä. Lisää seuraava kolmasosa, tiivistä, ja täytä reikä kokonaan.

03
Runko kestää säässä kuin säässä 7 Vaihe

Katos pitää rakentaa järeästä puu­ tavarasta, jotta se kestää lumen painon taipumatta. Liimapuu kestää hyvin kosteissa oloissa, kun se suojataan maalilla tai kuullotteella.

Kattopalkkien koko riippuu katok­ sen rakennuspaikasta.

Tilaa piirustukset rakennesuunnit­ telijalta, jotta katoksesta tulee kes­ tävä mutta mahdollisimman kevyen näköinen, jotta terassille pääsee paljon valoa.

1

Selvitä takapalkin paikka. Laske, kuinka korkealle takapalkki pitää asentaa, jotta katoksesta tulee tarpeeksi kalteva. Tässä takapalkki pitää asentaa vähintään 20 senttiä etupalkin (C) yläpuolelle.

2

Kiinnitä seinäpalkki (D). Poraa lankkuun reikä 12 millin terällä, ja käytä seinään 10 millin terää. Lyö ruuviankkurit lankun läpi seinässä oleviin reikiin ja ruuvaa ne kiinni.

3

Sahaa kattopalkkien (G) päihin lovet. Tee lovista sentin syvyiset ja viisi senttiä pitkät. Kattopalkkien (G) pään ja seinän väliin kannattaa jättää rako, jotta kosteus ei imeydy seinästä kattopalkkeihin.

4

Asenna ensimmäiset kattopalkit (G). Purista palkit aloilleen ja merkitse lovien kohdat takapalkkiin (D) ja etupalkkiin (C). Älä tee lovia, jos rakennesuunnittelija neuvoo pitämään palkit kokonaisina.

5

Sahaa lovet palkkien päihin ja ruuvaa ne kiinni etupalkkiin (C). Tässä lovet ovat viisi senttiä syvät ja yhtä leveät kuin etupalkki. Kiinnitä palkit toisiinsa 6x220 millin ruuveilla.

6

Ruuvaa palkit (G) kiinni takapalkkiin (D) pitkillä ruuveilla tai kulmaraudoilla. Tarkista, että palkit ovat kohti- ja pystysuorassa.

7

Asenna poikkilankku (E) ja lyhyet kattopalkit (F), jos rakennat katoksen parvekkeen ympärille. Ruuvaa lyhyet katto -palkit (F) kiinni ennen palkin (E) asentamista. Kiinnitä palkin (E) toinen pää palkkiin (G) ja toinen pää tolppaan (B).

04
Valokate suojaa sateelta ja paisteelta 5 Vaihe

Tähän katokseen asennetaan kenno­ levyt. Ne ovat kalliita mutta kestäviä, eikä vesi tiivisty niiden alapintaan.

Levyt ovat kalliita osittain siksi, että levyt asennetaan erikoiskiinnikkeillä, jotta levyjen väliin ei pääse kosteutta ja hyönteisiä. Kaikki asennustarvikkeet, kosteus­ ja hyönteissuojat ja ruuvit tulevat katelevyjen mukana. Tavalliset poimuvalokatteet tulevat noin tuhat euroa halvemmaksi.

Asenna ruoteet kattopalkkien (G) väliin, ennen kuin nostat levyt katolle.

1

Kiinnitä katelevyjen asennuslistat katto­ palkkeihin (G) listoihin kuuluvilla ruuveilla. Katkaise listat sopivan mittaisiksi rauta­ sahalla.

2

Asenna levyt ja tarkista niiden mitat. Älä leikkaa levyjä, ennen kuin ne ovat paikallaan. Levyt ovat niin kalliita, ettei niitä kannata sahata kiireessä. Jätä suojamuovi paikalleen vielä tässä vaiheessa.

3

Sahaa levyt sopiviksi käsisirkkelillä. Peitä levyjen päät sahaamisen jälkeen niihin tarkoitetuilla eristenauhoilla ja ­listoilla. Varmista, että alumiinilista on oikein päin.

4

Kiinnitä katelevyt asennus listoihin ja purista levyt kiinni niiden päälle asennetta­ villa listoilla. Voit kävellä katolla huoletta, jos nostat levyjen päälle lankun tai puulevyn.

5

Asenna peitelistat. Peitä lopuksi saumat napsauttamalla peitelistat paikoilleen. Peite listat tekevät katosta siistin näköisen ja pitävät veden ja pölyn loitolla. Poista lopuksi muovit listojen päältä.

Materiaalit

400x510 sentin katokseen:
Liimapuutolppia

 • 2 tolppaa eteen (A), noin 200 cm
 • 1 tolppa taakse (B), noin 205 cm*

Liimapuupalkki

 • 1 etupalkki (C), n. 510 cm

Liima- tai kertopuuta

 • 1 seinälankku (D1), n. 230 cm*
 • 1 seinälankku (D), n. 510 cm
 • 1 vaakalankku (E), n. 238 cm*
 • 2 lyhyttä palkkia, (F) n. 280 cm*
 • 3 pitkää palkkia, (G) n. 400 cm
 • 2 pitkää lankkua (G1) n. 400 cm

Lisäksi

 • 4 valokatelevyä, 120x400 cm
 • 2-3 H-rautaa ja pultteja
 • 3 ruuviankkuria, 10x140 mm
 • 30 SPAX-ruuvia, 6 x 220 mm
 • 4 säkkiä kuivabetonia n. 40 kg
 • 48x48 mm rimaa ruoteiksi

* Tarvitaan vain, jos terassin päällä on parveke.

Erikoistyökalut

 • Poravasara

Vie aikaa

2-3 päivää.

Hinta

Katos ja noin 20 neliön kokoinen kirkas poimulevykate maksaa noin 1 200 euroa. Kennolevyt maksavat noin tuhat euroa enemmän.

Vaikeusaste

Katoksen rakenteet pitää laskea huolellisesti, jotta katos kestää lumen painon. Rakentaminen ei ole kovin vaikeaa.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Yksinkertainen rakenne

Katosta on erittäin helppo pidentää ja leventää.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Lovetut tolpat

Läheltä näkyy, että tolppiin on sahattu lovet etupalkkia varten.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Upotetut tolppakengät

Tolppiin on tehty lovet tolppakenkiä varten.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Helposti säädettävät lovet ja nurkat

Kuten 3D-piirroksen vasemmasta sisänurkasta näkyy, voit asentaa katoksen tolpat vapaasti talon mukaan.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Putkeen valetut tolppakengät

Siten saat tolppakengät vaakasuoraan ja samaan linjaan keskenään

TYÖKALUT: Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

VINKIT: Syvyysrajoitin käsisahaan

TYÖKALUT: Näin käytät poravasaraa

Poravasara on voimakas työkalu ja hyvä valinta moniin raskaisiin purkutöihin. Poravasaralla ja oikealla terällä voi tehdä roiloja seiniin ja irrottaa laatat kylpyhuoneen seinistä. Opettele käyttämään poravasaraa tältä videolta.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Katettu terassi