Seinien rappaaminen

Seinän voi rapata monella eri tavalla. Kokosimme näille sivuille ohjeita ja neuvoja, joiden avulla voit rapata seinäsi.

Sisäseinien rappaaminen

Sekä laatoitetun seinän että lasikuitutapetin voi tasoittaa rappaamalla.

Tiiliseinän tai muun epätasaisen seinän voi tasoittaa rappaamalla seinän sisärappauslaastilla. Rappaamiseen voi käyttää sementtipohjaista laastia tai kipsilaastia. Kipsilaastia on helppo käyttää ja muotoilla, joten se sopii hyvin seiniin, jossa on sisä- tai ulkonurkkia.

Epätasaisen seinän rappaaminen

Epätasaisen seinän rappaamisessa voi käyttää apuna ohjureita. Ne voivat olla esimerkiksi sentin paksuisia rimoja, jotka ruuvataan kiinni seinään. Voit varmistaa pitkällä vatupassilla tai linjalaudalla, että rimat ovat sopivalla korkeudella.

Laasti leviää tasaiseksi kerrokseksi, kun se vedetään tasaiseksi rimojen pintaa pitkin.

Seinän ohutrappaus

Suhteellisen tasaisen seinän voi tasoittaa seinän rappaamiseen tarkoitetulla laastilla. Voit ostaa sementtipohjaista laastia, mutta hiekkatasoitteen tai kipsitasoitteen käyttäminen on helpompaa. Ne levitetään seinälle tasaiseksi kerrokseksi suhteellisen leveällä lastalla.

Käytä hiekka- tai kipsitasoitetta myös siinä tapauksessa, että haluat eroon ruudukkaasta lasikuitutapetista. Lasikuitutapetin irrottaminen on melkein mahdotonta, sillä se on yleensä lujasti kiinni seinässä. Lasikuitutapetin voi kuitenkin tasoittaa sileäksi.

Märkätilojen seinien rappaaminen

Märkätilojen ja muiden huoneiden rappaamisessa ei ole periaatteessa mitään eroa. Työtapa on sama. Varmista kuitenkin, että laasti sopii märkätilan rappaamiseen. Asia selviää tuoteselosteesta.

Kuituvahvisteinen hiertopinnoite sopii kaikkiin kuiviin ja märkiin tiloihin. Sitä on helppo käyttää, ja se tarttuu hyvin kaikkiin pintoihin.

Kellarin seinien rappaaminen

Kellarin seinien rappaamiseen pitää käyttää sopivaa laastia. Sementtipohjainen laasti rajoittaa kosteuden liikkumista seinässä. Vesi löytää aina tiensä eteenpäin, joten se siirtyy toiseen paikkaan tai työntää sementtilaastin irti seinästä.

Kellarin lattiat pitää päällystää diffuusioavoimella eli “hengittävällä” materiaalilla, jotta maasta nouseva kosteus pääsee tuulettumaan kellariin ja edelleen ulkoilmaan.