Sileä seinä yhdellä kerralla

Pelkäätkö, että lasikuitutapetin tai rappauksen poistaminen on työlästä? Katso, miten tasoitat seinän hiertopinnoitteella ja säästät aikaa ja rahaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
12 €/m2

Johdanto

Maku muuttuu siinä missä muotikin. Monien kotien seinät on verhoiltu rakenne-,säkkikangas- ja lasikuitutapetilla, sillä nämä materiaalit olivat aikoinaan muodissa. Nyt näistä tapeteista ehkä halutaan jo eroon, koska aika suosii sileäksi rapattuja ja maalattuja pintoja.

Muutos ei kuitenkaan tapahdu käden käänteessä, sillä rakennemaalit ovat erittäin kovia ja niitä on todella vaikeaa hioa pois. Säkkikangas- ja lasikuitutapetit on kiinnitetty liimalla, joka ei liukene, ja jos vuotia yrittää kaapia pois, mukana tulee myös osa alustaa, jolloin hanke vain vaikeutuu! Hiekkatasoite voisi olla yksi ratkaisu, mutta se on hyvin hienorakeista ja seinä on tasoitettava täysin sileäksi, mikä vaatii aika paljon harjoittelua.

Paras vaihtoehto on kipsilaasti. Se on rakenteeltaan karkeampaa ja se jättää myös karkeamman pinnan, jolloin seinää ei tarvitse tasoittaa täysin tasaiseksi. Kipsilaasti kiinnittyy lähes kaikkeen, myös maalipintoihin. Pinnasta tulee kova ja kestävä.

Vältät monta vaihetta

Perinteisellä hiekkatasoitteella seinästä saa sileän, mutta sillä on vaikeampi tasoittaa, ja pinta on työs tet tävä useampaan kertaan kuin kipsilaastia käytettäessä.

Ohjeet

01
Valmistele seinä 5 Vaihe

Ennen kuin aloitat rappaustyön, poista kaikki ruuvit ja naulat. Tulpat on joko vedettävä ulos tai naputeltava vähintään 5 mm seinän sisään.

Kaikki alueet, joista vuodat ovat irron-neet, on kaavittava puhtaiksi. Kun kulje-tat kättäsi seinää pitkin, voit kuulla on -ton äänen niissä kohdissa, jossa vuota on irti. Voit pitää myös lamppua tiiviisti sei-nää vasten: valonsäde paljastaa kuplat.

Syvemmät reiät tasoitetaan kipsilaas-tilla. Voit täyttää jopa 5 cm syviä reikiä ilman, että pinta halkeilee. Tässä kohteessa poistettiin ovi ja seinän päähän kiinnitettiin lauta, jotta kohta voitiin tasoittaa, ennen kuin töitä jatkettiin.

1

Kaavi irronnut tapetti pois taittoteräveitsellä. Poista mieluum-min liikaa kuin liian vähän vanhaa tapettia. Pääset helpolla, kun merkitset kaikki irron-neet kohdat ja kaavit ne irti yhdellä kertaa.

2

Puuseinät putki neen ja rappauksi neen siistitään kaik esta irtolaastista viiltämällä pinnat viis toon kiinteään laastiin asti. Harjaa pölyt pois harjalla ja sivele reikäkohtiin akryyli poh jus tetta, erityisesti rappauspinnan reunaan.

3

Vahvista kulmia kulmaprofiililla (tarkoitettu kipsilevyille). Pidä vesivaakaa tai suoraa lautaa pintaa vasten, jotta saat kiskon samaan tasoon seinän kanssa. Kiinnitä kisko kipsilevyruuveilla.

4

Työstä pintaan kipsilaastia teräslastalla. Vedä lastan reunaa laastipintaa vasten. Kun laasti on kiinnit tynyt, voit silottaa pinnan. Kun pinta on kuiva, voit pohjustaa sen akryyli pohjusteella (primeri).

5

Pese seinä huolellisesti. Varsinkin nikotiinivärjäytymistä on päästävä eroon. Käytä peruspuhdistusainetta ja ohenna sitä vedellä valmistajan ohjeiden mu kaan. Huuhtele puhtaalla vedellä ja anna seinän kuivua.

02
Levitä kipsilaasti 8 Vaihe

Seinään levitetään kaksi kerrosta kipsi-laastia. Ensimmäinen kerros tasaa sei-nän ja luo hyvän pohjan toiselle kerrok-selle. Voit sivellä seinään vettä ennen toisen kipsilaastikerroksen levittämistä, mutta selviät helpommalla ja saat var-memman tuloksen, jos sivelet seinään akryylipohjustetta (primeri/kiinnitepoh-juste). Näin pinta imee tasaisesti ja ehdit hyvin viimeistellä sen ilman, että kipsi-laasti ehtii kuivua liian nopeasti.

Voit silottaa viimeisen kipsilaastiker-roksen hiertimellä, jossa on sieni, mutta kokemattoman tekijän on helpompi ja turvallisempi käyttää isoa sientä. Tällöin rappaukseen ei jää niin helposti uria.

1

Suojaa huolella. Suojaa ikkunat, ovet, jalkalistat yms. teippireunuksella. Me poistimme vanhat jalkalistat. Uudet listat asennettiin rappaustyön päätteeksi.

2

Sekoita pieni annos kipsilaastia. Laasti pitää käyttää kahdessa tunnissa. Kaada jauhe saaviin. Muista varustautua hengityssuojaimin, ennen kuin ryhdyt sekoittamaan jauheeseen vettä.

3

Lisää vesi ja sekoita viisi minuuttia. Koostumus on hyvä kun kipsilaasissa on lähes tasainen pinta. Me käytimme sekoitinta. Voit sekoittaa myös tehokkaalla porakoneella ja vispilällä.

4

Nosta teräslastalle kipsilaastia ja vedä se seinään alhaalta ylöspäin tasaisin liikkein painaen lastaa seinää vasten. Työstä yksi kaistale kerrallaan, jotta saat työnjäljestä mahdollisimman tasaisen.

5

Seuraavana päivänä voit hioa mahdolliset epätasaisuudet pois hiomapaperilla (karkeus 60). Vielä helpommalla pääset, jos vedät ritilä-hierrintä seinäpintaa pitkin, kuten kuvassa.

6

Kostuta seinää vedellä kalkkiharjaa tai sivellintä käyttäen. Näin toinen laastikerros ei kuivu liian nopeasti. Vielä enemmän työskentelyaikaa saat, jos sivelet koko seinään akryylipohjusteen.

7

Vedä toinen laastikerros. Sen pitää olla koostumukseltaan hiukan ensim-mäistä paksumpi. Vedä laastia teräslastalla kaistale kerrallaan, jotta ehdit silottaa pinnan, ennen kuin se kuivuu.

8

Silota pinnat heti karkean sienen reunalla. Älä paina liian kovaa, jotta et vain siirrä kipsilaastia paikasta toiseen.

03
Maalaa seinä 3 Vaihe

Voit jättää seinän myös käsittelemättä, jolloin sinun ei tarvitse lukea tätä pidem-mälle. Seinien maalaamista kuitenkin suositellaan, jotta ne eivät jää harmaiksi.

Sivele seinään ensin akryylipohjuste (primeri tai kiinnitepohjuste). Se takaa kiinnittymisen ja varmistaa, että pinta imee kauttaaltaan yhtä vähän.

Tämän jälkeen seinä kannattaa käsi-tellä kuitutasoitteella. Se on halvempaa kuin pintamaali ja täyttää pinnan hyvin.

Maalaa lopuksi kahdesti akryylimaa-lilla. Käytä keittiössä ja kylpyhuoneessa kiiltoastetta 25, jotta voit pyyhkiä ja pestä seiniä tarpeen tullen.

1

Sivele seinään akryylipohjuste. Jos tarvitset vähemmän laastia, voit työstää pohjusteen itse sekoittamalla yhden osan valkoista puusepänliimaa (PVA-liimaa) kahdeksaan osaan vettä.

2

Maalaa seinä kuitutasoitteella. Käytä isoa sivellintä, niin katat pinnan paremmin kuin telaa käyttämällä. Kun kuitutasoite on kuivunut, maalaa telalla kaksi pintamaalikerrosta.

3

Seinät on rapattu kipsilaastilla. Niistä tuli hyvin tasaiset, mutta pinta jäi rustiikkiseksi perinteisten rappausten tapaan, mikä sopii hyvin vanhaan taloon.

Materiaalit

 • 2 kg kipsilaastia/seinäneliömetri
 • Pohjustetta
 • Akryylipohjustetta
 • Seinätasoitetta
 • Akryylimaalia

Erikoistyökalut

 • Teräslasta
 • Sekoitin, ritilähierrin (tarvittaessa)

Vie aikaa

Noin 30 m²:n olohuoneen sei-nät vaativat pari työpäivää. Muista myös kuivausajat.

Hinta

Noin 12 €/m2.

Vaikeusaste

Kipsilaastia on huomattavas-t i helpompi tasoittaa kuin esim. hiekkatasoitetta. Kipsil aastin käsittelyn oppii pian.

Video

TEKNIIKAT: Hiertopinnoitteella tasoittaminen

Tarttuu melkein kaikille pinnoille

Video

VINKIT: Huomaamaton paikka lasikuitutapettin

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Seinien rappaaminen