Nämä asiat pitää tietää seinien rappaamisesta

Sisäseinien rappaaminen käsittää erilaisia menetelmiä, joilla seinistä tulee siistit ja tasaiset. Tässä jutussa kerrotaan kaikki, mitä siitä pitää tietää.

Sisäseinät voi rapata sileksi monella tavalla.

Tavan valinta riippuu ennen kaikkea siitä, mistä seinä on tehty. Onko alusta vanha tiiliseinä vai lasikuitutapetilla päällystetty väliseinä?

Seinien rappaamisen yhteydessä puhutaan myös hiertämisestä. Palaamme siihen myöhemmin, kuten myös rappauslaasteihin. Sitä ennen on paljon muuta pohdittavaa.

Seinän rappaamisen lähtökohdat

Seinän rappaamisella on aina sama päämäärä: saada seinästä siisti ja tasainen. Seinät ovat kuitenkin erilaisia, ja rappaustapa vaihtelee alustan mukaan.

Epätasaisen seinän rappaaminen

Erittäin epätasaiseen seinään pitää levittää paljon laastia, jotta se peittää kolot ja kohoumat. Toinen vaihtoehto on jättää seinä tarkoituksella epätasaiseksi. Voit lukea siitä lisää myöhemmin.

Paksua laastikerrosta ei voi levittää vapaalla kädellä, vaan avuksi tarvitaan ohjaimet:

Ohjaimet tehdään rimoista, jotka asennetaan pystysuoraan seinää vasten. Niiden avulla seinälle voi levittää tasaisen kerroksen laastia. Riman paksuuden pitää vastata valmiin rappauksen paksuutta.

Ohjaimet tehdään rimoista, jotka asennetaan pystysuoraan seinää vasten. Niiden avulla seinälle voi levittää tasaisen kerroksen laastia. Riman paksuuden pitää vastata valmiin rappauksen paksuutta.

Voit kiinnittää rimat seinään laastilla. Varmista vatupassilla, että rimat ovat samalla tasolla. Jos yksi rimoista on sisempänä kuin muut, sen alle pitää panna lisää laastia.

Sen jälkeen voit sekoittaa rappauslaastin (katso lisää alempaa) ja levittää sen rimojen väliin teräslastalla. Liikuta lastaa alhaalta ylöspäin siksak-liikkeellä, kunnes pinta on tasainen ja samalla tasolla ohjainten kanssa. Irrota sen jälkeen ohjaimet varovasti seinästä ja täytä niiden jättämät kolot varovasti.

Seuraavaksi seinä pitää tasoittaa. Tasoita laasti, kun se ei enää tartu käteesi. Käytä aluksi kuivaa hierrintä, kostuta se ja vedä pinta tasaiseksi pienillä liikkeillä (Lue lisää seinien hiertämisestä alempaa).

Sileän seinän tasoittaminen

Suurin osa sisäseinistä on melko tasaisia. Ne voi rapata vapaalla kädellä.

Käsittele seinä aluksi tartuntapohjusteella, jotta seinä ei ime laastia kuivaksi liian nopeasti. Jos niin käy, laasti ei tartu kunnolla kiinni ja työ menee hukkaan.

Levitä laasti teräslastalla. Levitä aluksi ohut kerros, joka tasoittaa kolot. Levitä sen jälkeen vielä toinen ohut kerros.

Levitä laastia hyvässä järjestyksessä, jotta se ei ehdi kuivua, ennen kuin pinta on valmis. Laasti pysyy notkeana pari tuntia, joten yhden seinän rappaamisessa ei yleensä tule kiire.

Anna laastin kuivua hieman ja hierrä seinä hiertimellä tai kostealla sienellä. Hierrin tekee pinnasta sileän, sieni hieman elävämmän.

Jos olet tehnyt kaiken oikein, seinä on nyt tasainen. Kaikki on kuitenkin aluksi vaikeaa, joten jos seinä jää epätasaiseksi, voit tasoittaa sen varsihiomakoneella.

Voit katsoa täältä, miten tasoitat hyvin epätasaisen ja tasaisemman seinän: Eri tasoilla olevien seinien raooaaminen

Seinien hiertäminen

Hiertäminen on ammattitermi, jota käytetään vähän miten sattuu. Oikeasti sillä tarkoitetaan tekniikkaa, jossa vaahtomuovilastaa liikutetetaan varovasti laastin pinnalla pienellä kiertoliikkeellä. Hiertäminen on toisin sanoen eräänlaista tasoittamista.

Ohutkerrosrappaus tarkoittaa tekniikkaa, jossa tiiliseinän päälle levitetään ohut laastikerros, jonka läpi tiilet kuultavat. Sitäkin sanotaan hiertämiseksi.

Se tehdään levittämällä vaahtomuovihiertimelle ohut kerros laastia ja hiertämällä laasti seinään pienellä kiertoliikkeellä.

Laasti seinän rappaamiseen

Seinien rappaamiseen on monenlaisia laasteja. Monia voi käyttää sisällä ja ulkona, joitakin vain sisällä, ja jokaisella valmistajalla on omat laastinsa.

Sisäseiniä rapataan saneerauslaastilla ja hiertopinnoitteella. Tässä jutussa puhutaan selkeyden vuoksi rappauslaastista.

Rappauslaastin raekoko on yleensä 0-2 milliä. Se tarkoittaa, että raekoko on pieni ja pinnasta tulee sileä.

Rappauslaastia on helppo käyttää, sillä pinnasta tulee yhtenäinen ja laasti tarttuu uskomattoman hyvin kiinni myös liukkaille alustoille.

Sisäseinien rappaamiseen voi käyttää myös käsikipsilaastia, jota voi levittää paksuina kerroksina. Käsikipsilaastia on vähintään yhtä helppo käyttää kuin rappauslaastia, ja käsikipsilaastia voi levittää jopa 5 senttiä paksuina kerroksina.

Rapatun seinän voi maalata

Voit jättää rapatun seinän karkeapintaiseksi tai käsitellä pinnan pohjamaalilla. Valinta riippuu siitä, kuinka tasaisen pinnan haluat. Jos haluat epätasaisen maalipinnan, voit levittää pintamaalin suoraan rappauksen päälle.

Voit pinnoittaa seinän myös lasikuitukankaalla, jos haluat pinnasta hyvin sileän ja kestävän.

Käsikipsilaastilla tehty rappaus on sileä. Voit pinnoittaa laastin lasikuitukankaalla ennen maalaamista, jos haluat varmistaa, ettei seinä halkeile.

Käsikipsilaastilla tehty rappaus on sileä. Voit pinnoittaa laastin lasikuitukankaalla ennen maalaamista, jos haluat varmistaa, ettei seinä halkeile.

Muita rappauslaasteja

Viime vuosina markkinoille on tullut uudenlaisia rappauslaasteja. Niillä voi tehdä rouhean näköisiä pintoja, ja laastien värivalikoima on laaja. Niitä käytetään etenkin tehosteseinien tekemiseen.

Värillisiä laasteja levitetään pitkälti samalla tavalla kuin tavallisia rappauslaasteja, mutta tekniikka on usein jaettu eri vaiheisiin. Noudata tarkasti valmistajan ohjeita.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Seinien rappaaminen