Uusi seinä värillisellä laastilla

Värillinen tasoite sävyttää seinän sekä tekee pinnasta vahvan ja likaa hylkivän. Katso, miten saat siistin lopputuloksen, joka kestää pitkään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti/m²
Hinta
300 euroa

Johdanto

Värillinen pinnoitelaasti muuttaa tylsän valkoisen seinän kirkkaaksi ja leiskuvaksi pinnaksi. Markkinoilla on sekä itse sekoitettavia että valmiiksi sekoitettuja pinnoitelaasteja, joiden rakenne vaihtelee hienojakoisesta varsin karkeaan.

Kaikki lastalla levitettävät pinnoitelaastit tekevät seinästä elävän näköisen. Samaa vaikutelmaa ei saa aikaan maalilla, sillä elävä vaikutelma syntyy teräslastan tai vaahtomuovihiertimen liikkeestä. Joidenkin laastien rakenne tulee näkyviin vasta siinä vaiheessa, kun pinta käsitellään suojapinnoitteella. Joka tapauksessa pinnoitelaastissa näkyy aina tekijän kädenjälki.

LUE LISÄÄ: Hyviä neuvoja hienotasoitteen käyttöön

Pinnoitelaastilla voi käsitellä kokonaisen seinän tai osan seinästä. Tasoitekerrosten määrä riippuu laastista ja levittäjästä. Yleensä tasoitetta pitää levittää vähintään kaksi kerrosta, jotta jälki näyttää hyvältä.

Toimitus suosittelee: Upeat seinät betonimaalilla

Tässä jutussa käytetään Kabe-pinnoitetta, joka hiotaan tasaiseksi levityskertojen välissä.

LUE LISÄÄ: Pikaopas tasoitteista

Ohjeet

01
Valmistelut 2 Vaihe

1

Tarkista seinän kunto. Varmista, että seinä on tasainen ja kuiva. Käsittele seinä pohja­ maalilla tai tartuntapohjusteella.

2

Suojaa paikat huolellisesti. Laastia tippuu aina lattialle. Värillinen pinnoitelaasti voi tehdä lattiaan ja listoihin rumia jälkiä, joten suojaa joka paikka pahvilla ja muovilla.

02
1. tasoitekerros 3 Vaihe

Käytä laastin levittämiseen kahta lastaa, joista pienempi on noin 15 senttiä leveä ja isompi noin 35-senttinen. Nostele laastia astiasta pienellä lastalla isom-man lastan päälle.

Levitä laastia kerralla koko seinälle. Etene hyvässä järjestyksessä, jotta mär-kää laastia ei leviä kuivan laastin päälle.

1

Käytä kahta lastaa. Nosta laastia pienellä lastalla ison lastan päälle. Levitä laastia ison lastan koko leveydelle tai reunaan tarpeen mukaan. Opit oikean tekniikan nopeasti.

2

Levitä seinälle tasainen, pari milliä paksu laastikerros. Levitä laastia laajoin liikkein eri suuntiin. Valmiin seinän ulkonäkö riippuu pitkälti laastin levitystavasta.

3

Irrota teippi heti, ennen kuin laasti kuivuu. Vedä teippi irti suorassa kulmassa, jotta reunasta tulee terävä. Anna tasoitteen kuivua rauhassa.

03
Hiominen ja toinen tasoitekerros 5 Vaihe

Kabe-tasoitteen pitää kuivua noin 16 tuntia ennen toisen kerroksen levit-tämistä. Hio kohoumat pois, kun laasti on kuivunut.

Hiomisesta syntyy uskomattoman paljon pölyä. Suojaa paikat huolellisesti, jotta pöly ei leviä koko taloon. Imuroi seinät ja suojaa lattia uudestaan.

Käsittele seinä vielä kolmanteen kertaan samalla tavalla.

1

Hio seinä tasaiseksi. Käytä jyväkoon 180 hiomapaperia ja liikuta sitä kiertoliikkeellä. ÄLÄ käytä hiomakonetta.

2

Harjaa seinä huolellisesti. Käytä leveää pölyhuiskaa ja harjaa seinä ylhäältä alas. Käytä hengityssuojainta, jotta laastipöly ei mene keuhkoihin.

3

Suojaa ympäröivät pinnat. Kiinnitä teippi tarkasti ensimmäisen laastikerroksen reunaan.

4

Levitä kolmas kerros laastia. Levitä parin millin paksuinen laastikerros laajoin liikkein ja eri suuntiin.

5

Irrota suojateippi. Vedä teippi irti suorassa kulmassa pitkällä ja tasaisella liikkeellä. Anna tasotteen kuivua taas 16-20 tuntia.

04
Viimeistele pinta 7 Vaihe

Laastin päälle sumutetaan suoja­ pinnoitetta, joka korostaa pintakuviota ja tekee seinästä kestävän ja likaa hylkivän.

Hio kolmas laastikerros samalla tavalla kuin aiemmat kerrokset, ennen kuin sumutat suojapinnoitteen.

Harjaa seinä puhtaaksi ja suojaa viereiset pinnat vielä kerran.

1

Hio seinä taas. Käytä koon 180 hiomapaperia ja hio pinta kiertoliikkellä.

2

Harjaa seinä taas. Poista pöly myös lattialta ja imuroi paikat lopuksi.

3

Siivoa loput pölyt. Hiomisesta syntyy erittäin paljon pölyä joten paikat pitää suojata ja puhdistaa huolellisesti.

4

Suojaa viereiset pinnat teipillä viimeisen kerran ennen suojapinnoitteen sumutta­ mista. Suojaa myös lattia, sillä pinnoite­ läiskien poistaminen voi olla vaikeaa.

5

Sumuta suojapinnoite seinään. Suihkuta ainetta pienelle alueelle kerrallaan ja han­ kaa se seinään rätillä. Sumuta pinnoitetta vähintään kahteen kertaan. Anna aineen kuivua pari tuntia kerrosten välillä.

6

Hio seinä viimeisen kerran. Hio pinta, kun viimeinen suojapinnoitekerros on kuivunut 2-3 tunnin ajan. Käytä hiomiseen jyväkoon 220 hiomapaperia.

7

Irrota viimeiset teipit. Vedä teippi irti varovasti. Seinä on nyt valmis.

Materiaalit

  • Värillistä laastia ja suojasuihketta
  • Suojausteippiä (leveää)
  • Suojapahvia tai -muovia
  • Koon 180 ja 220 hiomapaperia

Erikoistyökalut

  • Leveä teräslasta (35 cm)

Vie aikaa

Noin tunti/m².

Hinta

Noin 300 euroa/15 m²

Vaikeusaste

Värillistä pinnoitelaastia levitetään kuten tavallista rappauslaastia. Jos osaat käyttää teräslastaa, värillisen laastin levittäminen ei ole vaikeaa.

Video

VINKIT: Tasoita helposti kahdella lastalla

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Seinien rappaaminen