Kipsilaasti: Korjauksiin ja tasoittamiseen

Käsikipsilaasti on kätevä materiaali, kun seinä pitää tasoittaa nopeasti. Kipsilaastia on helppo käyttää, se ei vajoa, ja sitä voi levittää viisi senttiä paksuina kerroksina. Kipsilaasti imee kosteutta, joten seinä pitää käsitellä lopuksi. Lisäksi pinta on pehmeä ja menee helposti rikki, joten sen päälle kannattaa liimata lasikuitutapetti tai -kangas.

Epätasaisen seinän oikaiseminen

1

Seinä pitää puhdistaa ja pohjustaa, jotta kipsilaasti tarttuu kiinni. Kipsilaastin ja pohjusteen pitää olla samaa merkkiä, jotta ne sopivat yhteen ja toimivat oikein.

2

Jos seinässä on tasoeroja ja joihinkin kohtiin tarvitaan tavallista paksumpi kerros laastia, seinään asennetaan aluksi ohjaimet. Asenna ohjaimet väliaikaisesti noin metrin välein.

3

Sekoita laasti ja vedä se seinälle alhaalta ylöspäin. Käytä isoa lastaa ja levitä laastia vähän kerrallaan, sillä se kuivuu sementtilaastia nopeammin. Kerros voi olla jopa 5 senttiä paksu.

4

Kun kipsilaasti on levitetty seinälle, pinta tasoitetaan laudalla, joka yltää molempien ohjainten päälle. Pidä lautaa hieman vinossa ja nosta sitä ylöspäin siksak-liikkeellä.

5

Irrota ohjaimet, kun kipsi on kovettunut hieman alle tunnin. Tasoita rapatut kohdat märällä teräslastalla. Toinen vaihtoehto on hioa seinät tasaisiksi kovettumisen jälkeen.

Tiiliseinän peittäminen

1

Ennen rappaamista tiiliseinä pitää puhdistaa ja pohjustaa. Sekoita kipsi­ laastista sen verran vetelä massa, että se pysyy juuri ja juuri teräslastan päällä kuten kuvassa.

2

Levitä kipsilaasti alhaalta ylöspäin siksak­liikkeellä. Laastisaumat ovat yllättävän syviä, joten niihin menee todella paljon laastia. 5 milliä paksuun kerrokseen menee noin 9 kiloa laastia neliölle.

3

Laastia ei voi nostaa aivan kattoon asti, joten lasta pitää kääntää ylhäällä toiselle syrjälle ja laasti pitää vetää alaspäin. Sopivan paksuinen laasti tarttuu helposti kiinni seinään.

4

Laasti pitää tasoittaa heti, kun se on levitetty seinälle. Työhön kannattaa käyttää pitkää suoraa lautaa tai alumiini­ linjaria. Vedä lautaa tai linjaria ylhäältä alaspäin siksak­liikkeellä.

5

Jatka tasoittamista vetämällä lautaa tai linjaria vaakasuorassa pintaa pitkin. Katon raja tasoitetaan yleensä samalla tavalla. Työhön kannattaa käyttää lyhyttä, noin puolimetristä linjaria.

6

Kun kipsilaastin pinta on kiinteytynyt vajaan tunnin päästä, tasoita se kostealla hiertimellä. Liikuta hierrintä kiertoliikkeellä ja täytä pikkukolot kipsi­ laastilla kuten kuvassa.

Valmistelut: 2 tärkeää vaihetta

Kipsilaasti tarttuu kunnolla kiinni vain, jos alusta on rasvaton ja pölytön. Kun alusta on kuivunut kokonaan, sille levitetään tartuntapohjustetta.

Sekoita kipsilaastijauhe veteen laastisäkin kyljessä olevien ohjeiden mukaan. Kipsi­ laasti kuivuu nopeasti, joten älä sekoita laastia enemmän kuin ehdit levittää ja tasoittaa puolessa tunnissa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Seinien rappaaminen