Telattava tasoite - helppo tapa saada sileät seinät

Telattava tasoite on hyvä vaihtoehto, jos alusta on tasainen ja kiinteä. Telattavan tasoitteen levittäminen sujuu nopeasti, ja tällä tavalla saat ammattimaisen ja tasaisen tuloksen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
6 tuntia
Hinta
3 €/m2

Telattava tasoite tarttuu seinään hyvin, ja sillä on paljon helpompi työskennellä kuin perinteisellä tasoitteella.

Johdanto

Seinän ylitasoittaminen eli kokonaan tasoittaminen näyttää helpolta, kun ammattimaalari levittää tasoitteen seinälle pitkällä lastalla ja tasaisilla vedoilla. Työn jälki on täydellistä. Todellisuudessa ylitasoittaminen on vaikeaa eikä sovi ensikertalaiselle. Telattava tasoite sen sijaan sopii kaikille.

Se on ohutta, ja sitä on helpompi käyttää kuin tavallista tasoitetta. Jos pohjatyöt on tehty huolellisesti, telattava tasoite on helppo levittää seinälle siistiksi ja tasaiseksi kerrokseksi. Aluksi pitää kuitenkin varmistaa, että seinä on suora, puhdas ja valmis tasoittamista varten.

LUE LISÄÄ: Helppo ja tehokas varsihiomakone

5 TELATTAVAN TASOITTEEN ETUA

  • VARMUUS Telalla levitettävä tasoite tarttuu seinään perinteistä tasoitetta varmemmin. Telattava tasoite on perinteistä tasoitetta ohuempaa, joten sen liimautumisominaisuudet ovat huomattavasti paremmat.

  • NOPEUS Upota tela astiaan, levitä tasoite seinälle ja tee sama uudestaan. Telattavan tasoitteen levittäminen on nopeaa tavalliseen tasoitteeseen verrattuna. Dana Limin mukaan telalla levittäminen on 40 prosenttia nopeampaa.

  • HELPPOUS Kun tasoite on levitetty seinälle telalla, sen pinta pitää tasoittaa sileäksi teräslastalla. Se on todella helppoa, sillä tasoitekerros on ohut tavalliseen tasoitteeseen verratuna. Tasoitetta levitetään vain 1–2 millin kerros.

  • KEVEYS Tasoittaminen on raskasta työtä, ja se pitää tehdä nopeasti, jotta tasoite ei ehdi kuivua. Telalla levitettävä tasoite säästää niin selkää, olkapäitä kuin käsivarsiakin, sillä työ sujuu nopeammin ja fiksummin.

  • SIISTEYS Telalla levitettävää tasoitetta ei tarvitse hioa pois seinästä samaan tapaan kuin perinteistä tasoitetta. Hiomalevyä ei tarvitse heiluttaa lähellekään niin paljon kuin tavallisesti, sillä tasoitekerros on paljon ohuempi.

LUE LISÄÄ: Pikaopas tasoitteista

Seinät telattavalla tasoitteella

Ohjeissa näytetään vaihe vaiheelta, miten tasoitat seinät telattavalla tasoitteella ja mitä materiaaleja siihen tarvitaan. Näytämme muun muassa, miten valmistelet seinän tasoittamista varten. Puhtaat seinät ovat ratkaisevat tärkeät siistin ja tasaisen lopputuloksen kannalta.

Ohjeet

01
Valmistele seinä 4 Vaihe

Käy seinä huolellisesti läpi ennen tasoittamista epätasaisuuksien varalta. Puhdista pölyt sekä seinästä että lattialta.

Seinässä olevat lommot ja patit pitää oikaista ennen tasoitteen levittämistä.

Seinä pitää myös pohjustaa ennen telattavan tasoitteen levittämistä. Pohjuste pidentää tasoitteen kuivumisaikaa ja varmistaa, että tasoite tarttuu kunnolla kiinni.

1

Varmista ennen tasoittamista, että seinä on suora. Käy seinä läpi esimerkiksi pitkällä vatupassilla. Jos seinässä on isoja lommoja, täytä ne hienotasoitteella.

2

Huolellinen siivoaminen on tärkeää. Tasoite tarttuu seiniin paremmin, kun huoneessa ei ole pölyä.

3

Paikkaa painaumat ja reiät. Käytä pientä, tavallista lastaa. Älä levitä seinään liikaa tasoitetta, ettet joudu hiomaan sitä pois.

4

Kostuta tela tartuntapohjusteeseen. Aloita levittäminen alhaalta, jotta telasta ei valu liikaa pohjustetta. Voit aloittaa tasoittamisen, kun seinä on saanut kuivua rauhassa pari tuntia.

02
Tasoitteen levittäminen 10 Vaihe

Kun seinä on puhdistettu ja pohjustettu, on aika aloittaa tasoittaminen. Ota huomioon, että tasoite ei tartu telaan aluksi kovin hyvin. Kasta tela vedessä pari kertaa, jotta tasoite alkaa tarttua paremmin.

Tasoite kuivuu varsin nopeasti. Sen takia sitä ei kannata levittää heti kovin isolle alueelle, jotta ehdit tasoittaa massan lastalla. Levitä tasoitetta sekä ylhäältä että alhaalta päin seinän puoliväliin asti.

Kastele tela vedessä ja pyöritä sitä tasoitteessa. Tasoite alkaa tarttua telaan kunnolla parin yrityksen jälkeen.

Aloita levittäminen alhaalta noin viisi senttiä lattiasta ja levitä tasoitetta seinän puoliväliin asti. Kun työ alkaa sujua, voit levittää s einälle isomman alueen kerralla.

Aloita levittäminen myös noin viisi senttiä katosta ja levitä tasoitetta seinän puoliväliin asti. Kastele tela joka kerta kunnolla, jotta se liukuu kevyesti.

Tasoita seinä, kun olet levittänyt tasoitetta 1-1,5 metrin leveydelle. Tässä tasoittamiseen käytetään kahden käden lastaa, jolla on helppo tehdä tasaisia vetoja. Aloita alhaalta ja vedä seinän puoliväliin asti.

Levitä lastaan jäänyt tasoite katon ja lattian rajaan. Lastan reunaan tarttuneen tasoitteen voi käyttää seinän ylä- ja alareunojen tasoittamiseen.

Vedä lastaa aina reunoilta seinän keskelle. Siten lopputuloksesta tulee mahdollisimman tasainen ja hyvän näköinen.

Lisää isoon lastaan tasoitetta pienellä lastalla. Seinän ylä- ja alareunoihin tarvitaan reilusti tasoitetta.

Jatka tasoittamista eteenpäin sopivissa pätkissä. Levitä ja tasoita vuorotellen. Jatka, kunnes olet tasoittanut koko huoneen.

Hio seinät, kun tasoite on kuivunut. Hio reunat pienellä hiomalevyllä, mutta käytä seinän keskiosaan isompaa levyä ja jatko-vartta. Sopiva jyväkoko on 120-150.

Tarkista seinät. Seinään jääneet pienet lovet paljastuvat kirkkaassa valossa. Lovet pitää paikata, sillä ne vain korostuvat, jos niiden päälle levitetään maalia.

Materiaalit

Telattavan tasoitteen levittämiseen pätevät samat periaatteet kuin kaikkeen maalaamiseen. On tärkeää, että levittämiseen käytetään hyvää telaa, jotta tasoite tarttuu kunnolla kiinni seinään. Teleskooppivarsi on lähes pakollinen apuväline, sillä työssä on pakko kumarrella ja kurotella koko ajan. Teleskooppivarren avulla tasoit-taminen sujuu nopeasti selkä suorassa. Käytä kevyttasoitetta pienten epäta-saisuuksien oikaisemiseen, ennen kuin levität telattavan tasoitteen seinälle.

• Primer Geeli Extra 228 (A)
• Kevyttasoite Pro JF 623 (B)
• Telattava tasoite 627 (C)

ERIKOISTYÖKALUT

• Linjalauta/pitkä vatupassi
• Erikokoisia lastoja
• Hiomalevy + varsi
• Maalaustela ja jatkovarsi (D)

Vie aikaa

20 neliön huoneen seinien tasoitta-miseen kuluu noin 5-6 tuntia.

Hinta

20 neliön huoneen materiaalit maksavat noin 70 euroa.

Vaikeusaste

Telattava tasoite tarttuu seinään hyvin, ja sillä on paljon helpompi työskennellä kuin perinteisellä tasoitteella.

Video

VINKIT: Tasoita helposti kahdella lastalla

TYÖKALUT: Näin käytät varsihiomakonetta

Tällä videolla näytetään, miten käytät isoa ja tehokasta varsihiomakonetta seinien ja kattojen viimeistelyyn. Pitkän varren ansiosta koneella voi työskennellä lattialta. Ilman telineitä hiominen säästää paljon aikaa ja voimia.

TYÖKALUT: Näin käytät verstaspölynimuria

Pölynimurilla voi tehdä muutakin kuin imuroida lattioita. Sen voi yhdistää esimerkiksi käsisirkkeliin tai hiomakoneeseen, jolloin puulastut ja sahanpuru menevät suoraan imuriin. Tällä videolla esitellään verstaspölynimurin toiminnot ja työt, joihin sitä voi käyttää.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …