Fiksu tekniikka: Rapattu, betonilta näyttävä seinä

Käsikipsilaastilla ja erikoistekniikalla voi tehdä betonin näköistä seinäpintaa. Käsikipsilaasti on halpaa, ja sitä on helppo käyttää. Tämä seinä maksoi noin 150 euroa!

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
150 €/21 m2

Johdanto

Näissä tee se itse -ohjeissa käydään läpi 3 erikoistekniikkaa. Kerromme, miten teet kipsilaastilla betoniseinältä näyttäviä pintoja laastikauhalla, leveällä lastalla ja vinyyliteipillä. Näytämme, miten:

 • teet pohjatyöt ennen kipsilaastin levittämistä
 • sekoitat kipsilaastin
 • tasoitat seinät
 • maalaat tai lakkaat seinän

Työn iloa!

Ohjeet

01
Tee kipsilaastille hyvä pohja 5 Vaihe

Kipsilaastilla pinnoitettavan seinän pitää olla luja ja tasainen ennen laastin levittämistä. Tässä väliseinässä oli tapetit, jotka poistettiin huolellisesti.

Katon raja ja laastiseinän reunat saumataan akryylisaumamassalla, jotta rajoista tulee siistit.

Jos haluat tehdä seinästä betoni­ elementtiseinän näköisen, voit jakaa seinän kenttiin vinyyliteipillä ja irrottaa teipit, kun laasti on levitetty.

1

Tee akryylisaumat seinän reunoille. Varmista sitä ennen, että alusta on luja ja tasainen eikä siinä ole mitään ylimääräistä kuten tapettia.

2

Paina akryylisaumamassa kunnolla nurkkaan ja hieman viereisen seinän lasikuitutapetin päälle. Akryyli suojaa tapettia syöpymiseltä.

3

Jaa seinä kenttiin jos haluat, että seinästä tulee elementtiseinän näköinen. Käytä vatupassia, jotta viivoista tulee vaaka- ja pystysuorat.

4

Liimaa vinyyliteipit viivojen kohdalle. Paina teipit kunnolla kiinni alustaan, jotta niiden alle ei mene kipsitasoitetta.

5

Suojaa paikat hyvin. Peitä jalkalistat maalarinteipillä ja levitä lattialle suojapahvia tai askeläänieristettä.

02
Sekoita kipsilaasti ja pinnoita seinä 7 Vaihe

Nyt on aika sekoittaa kipsilaasti ja levittää se seinälle. Laastin levittäminen pitää aloittaa heti, sillä kipsilaasti alkaa kuivua jo 20 minuutin kuluttua sekoitta-misesta. Tee laastia vain vähän kerral-laan ja pinnoita seinä monessa osassa.

Voit tehdä pinnasta betonimaisen niin kauan, kuin laasti on kosteaa.

1

Sekoita kipsilaasti veteen pakkauksen ohjeen mukaan. Laasti kannattaa sekoittaa porakoneella ja vispilällä. Kaada paljuun ensin vettä, ja lisää laastijauhe sen päälle. Laastin pitää olla puuromaista.

2

Nosta kipsilaastia teräslastalle ja levitä laasti seinälle. Aloita seinän toisesta reunasta ja etene toista reunaa kohti.

3

Vedä kipsilaasti seinälle ylhäältä alaspäin. Pyri tekemään mahdollisimman pitkiä vetoja ja yritä tehdä pinnasta tasainen.

4

Tee pinnasta betonimainen, kun kipsilaasti on vielä kosteaa. Paina laastikauha kevyesti kiinni laastiin ja nosta kauha ylös siten, että laastin pinta nousee hieman koholle.

5

Paina epätasainen kohta uudestaan tasaiseksi leveällä lastalla. Pintaa jää samanlaisia pieniä koloja kuin betoniin ilmakuplien vaikutuksesta.

6

Irrota teipit, kun koko pinta näyttää betonilta. Muista, että kipsilaastin kanssa voi työskennellä vain noin 20-30 minuutin ajan. Irrota teipit varovasti, jotta urien reunat pysyvät mahdollisimman terävinä.

7

Urat ovat noin 3 milliä syviä. Reunoista tulee yleensä sitä terävämmät, mitä kos-teampaa laasti on siinä vaiheessa, kun teipit irrotetaan.

03
Maalaa ja lakkaa seinä 6 Vaihe

Nyt seinä maalataan harmaaksi, jotta pinnasta tulee betonimainen.

Urat maalataan hieman isoja pintoja tummemmiksi, jotta seinä näyttää elementtiseinältä. Isot pinnat maalataan sienellä, jotta pinnasta tulee betonimaisen rouhea. Seinä maalataan vesiohenteisella akrylaattimaalilla. Ensimmäisen maalikerros ohennetaan, mutta toinen kerros levitetään sellaisenaan. Lopuksi pinta suojataan lakalla.

1

Maalaa urat kapealla pensselillä. Sävy on hieman tummempi kuin isoilla pinnoilla. Sävyero korostaa uria.

2

Maalaa seinät harmaalla, vesiohenteisella maalilla, joka muistuttaa mahdollisimman paljon betonia. Ohenna ensimmäistä maali­ kerrosta hieman.

3

Maalaa seinän reunat pensselillä, jotta rajoista tulee terävät. Anna seinän kuivua vuorokauden ajan ennen toisen maali­ kerroksen levittämistä.

4

Maalaa seinän isot pinnat sienellä. Pinnassa olevat pienet reiät on helpompi maalata sienellä kuin pensselillä.

5

Oikeanpuoleinen osa on maalattu yhteen kertaan, vasemmanpuoleinen osa on vielä maalaamatta. Sienellä maalattu seinä ei näytä tasaiselta. Se korostaa seinän betoni­ maista vaikutelmaa.

6

Lakkaa seinä kertaalleen, kun olet maalannut seinän ohentamattomalla maalilla. Lakka ”sinetöi” pinnan, jotta siihen ei tule tahroja. Samalla lakka tekee pinnasta hieman kiiltävän.

Materiaalit

 • Kipsilaastia
 • Vinyyliteippiä ja maalarinteippiä
 • Akryylisaumamassaa
 • Vesipohjaista akryylimaalia
 • Himmeää lattialakkaa

Erikoistyökalut

 • Porakone ja vispilä
 • Laastikauha ja lasta

Vie aikaa

2-3 päivää.

Hinta

3x7 metrin seinä maksoi 150 euroa.

Vaikeusaste

Työskentelyyn pitää keskittyä, sillä kipsilaasti kuivuu melko nopeasti.

”Betoniseinän” materiaalit

VINYYLITEIPPIÄ käytetään seinän jakamiseen, jos pinnasta halutaan betonielementtiseinän näköinen. Teippi kestää kosteutta, joten sitä voi käyttää kipsilaastin alla.

AKRYYLISAUMAMASSALLA on helppo tehdä siistit saumat ”betoniseinän” ja viereisten seinien sekä katon rajaan.

KIPSILAASTI sopii betonilta näyttävän pinnan tekemiseen. Kipsilaastia voi levittää lähes kaikille pinnoille. Sitä on helppo käyttää, se ei halkeile eikä vajoa. Lisäksi laasti kestää ruuvaamista ja kuivuu noin 20 minuutissa.

VESIPOHJAINEN AKRYLAATTIMAALI levitetään laastin päälle. Harmahtava sävy korostaa betonimaista vaikutelmaa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Seinien rappaaminen