Seinän tasoittaminen listojen avulla

Tällä näppärällä menetelmällä seinän tasoittaminen suoraksi ja sileäksi sujuu helpommin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
10 euroa
Seinän tasoittaminen

Listat helpottavat tasoittamista ja parantavat lopputulosta.

Johdanto

Epätasaisestakin seinästä saa vielä suoran ja tasaisen. Seinien tasoittaminen vapaalla kädellä on kuitenkin vaikeaa, joten seinä jää lähes aina epätasaiseksi.

Älä siis aloita tasoittamista heti laastiämpärin kanssa. Ensimmäinen vaihe on listojen kiinnittäminen seinään. Niiden on tarkoitus toimia ohjureina, joita pitkin hierrintä voi liikuttaa.

Listojen on oltava melko jäykkiä, jotta ne eivät anna periksi, kun niitä painetaan hiertimellä. Se edellyttää listoilta tiettyä paksuutta.

Voit aloittaa jyrsimällä urat, joihin listat voi asettaa, jos seinä on kovin epätasainen. Silloin listat saa helpommin tiettyyn kohtaan. Laastikerros jää samalla ohuemmaksi kuin silloin, jos listat vain kiinnitetään seinään.

Tässä on vaiheittaiset ohjeet tehtävän suorittamiseen.

Menetelmän salaisuus

Pystyäksemme hallitsemaan suhteellisen paksua laastikerrosta niin, että siitä tulee yhtä paksu kaikkialla, kiinnitämme seinälle listat.

Jotta listat pysyisivät samalla tasolla epätasaisuuksista huolimatta, jyrsimme niitä hieman seinän sisään. Näin saamme listat täsmälleen samaan syvyyteen. Kun jälkeenpäin levitämme laastia niiden väleihin, laasti kerros levittyy tasaisesti kaikkialle.

Seinä on hyvin epätasainen.

Kun listat jyrsitään seinään, voimme hallita uutta laastikerrosta tarkasti.

Ohjeet

01
Seinän valmistelu 4 Vaihe

Tässä seinässä on paljon kohoumia, jotka kannattaa hioa ennen aloittamista. Tämä helpottaa hieman listojen käsittelyä ja tekee lopullisesta laastikerroksesta ohuemman.

Vaihtoehtona olisi ollut antaa kohoumien ohjata lopullista tasoa, mikä tuottaisi erittäin paksun laastikerroksen.

Kun kohoumat on hiottu, merkitsemme listojen paikat ja jyrsimme urat, joihin listat voi asettaa. Tässä voit käyttää tavallista kulmahiomakonetta ja betonin katkaisulaikkaa tai (hieman yksinkertaisempaa) saumajyrsintä.

1

Hio seinä ja poista pahimmat kohoumat, jos seinä on hyvin epätasainen.

2

Käytä tällaista betonihiomakonetta, jos aiot hioa suuria pintoja. Se on erittäin tehokas ja siitä syntyy paljon vähemmän pölyä kuin kulmahiomakoneesta ja betonin hiomakupista.

3

Mittaa seinän epätasaisuudet. Etsi paikat, joissa ala- ja yläosan välinen korkeusero on suurin. Tämä määrittää rappaustyötä ohjaavien listojen paksuuden.

4

Sahaa listoja varten urat. Tässä sahaamme urat noin 2 cm seinän sisään 2 cm leveille listoille, jotka sijoitetaan 40 sentin välein. Tämä sopii hyvin hiertimen leveyteen.

02
Listojen asennus 6 Vaihe

Listoille tarkoitetut urat kulkevat lattiasta kattoon. Kun urat on tehty, iskemme pois välissä olevan laastin ja muurauksen ohuella taltalla.

Kun tämä on valmista, seinä kannattaa pohjustaa. Käytä yleispohjustetta, seinäpohjustetta tai vastaavaa, joka kyllästää tiiliseinän niin, ettei se ime kaikkea kosteutta laastista.

Seuraavaksi hyödynnämme pientä niksiä: jokaiseen uraan laitetaan kolme tai neljä akryylimassanokaretta, joihin listat voidaan kiinnittää väliaikaisesti. Listat nimittäin poistetaan jälleen seinän hiomisen jälkeen.

1

Puhdista urat ohuella taltalla. Kun olet katkaissut palan sahattujen urien välistä, voit vain iskeä loput irti ylhäältä alas.

2

Sivele seinä pohjustusaineella. Ohut pohjuste muodostaa kalvon muurauksen päälle varmistaen, ettei laastista imeydy nestettä liian nopeasti. Pohjustetta laitetaan myös uriin.

3

Seinä on nyt valmis listojen kiinnitykseen. Kaikki urat on sahattu ja taltattu. Urien välinen etäisyys on tässä 40 cm.

4

Lisää akryylimassanokareet uriin. Akryylimassa pystyy pitämään listat paikoillaan, mutta on silti sen verran heikkoa, että listat on helppo poistaa hiomisen jälkeen. Kolme nokaretta uraa kohti on tarpeeksi.

5

Paina listat paikoilleen akryylimassaan. Paina vain sen verran, että lista pysyy paikallaan. Akryylinokareiden on oltava niin paksuja, että lista työntyy hieman uran ulkopuolelle.

6

Säädä kaikki listat samaan tasoon. Voit painaa listoja pitkällä, suoralla laudalla tai oikolaudalla ja tarkistaa, ovatko ne samalla tasolla. Listoja voi työntää hieman syvemmälle akryylimassaan.

03
Seinän tasoittaminen 7 Vaihe

Seuraavana päivänä laasti levitetään seinälle. Se on sekoitettu pakkauksen ohjeiden mukaan.

Vain muutaman senttimetrin matkalle kuluu yllättävän paljon laastia, joten osta sitä paljon ja sekoita riittävästi.

Kun laasti on levitetty listojen väliin, sen on annettava asettua hieman. Lopuksi voit hioa koko seinäpinnan hierrinlatalla pienillä pyörivillä liikkeillä. Tämän jälkeen voit sahata listat irti ja poistaa ne. Kun olet täyttänyt reiät, hio uudelleen. Lopulta seinä on kauniin tasainen.

1

Levitä tasoitetta listojen väleihin. Laita hiertimelle runsaasti laastia ja levitä se seinälle. Laastia kuluu näin paksuun kerrokseen paljon.

2

Vedä hierrinlattaa alhaalta ylöspäin kahden listan yli. Laasti vetäytyy ja tasoittuu. Jos laastiin tulee reikiä, lisää laastia ja levitä uudelleen. Anna laastin asettua (yleensä 1-4 tuntia).

3

Sitten on hionnan aika. Vedä hierrinlattaa pienillä pyörivillä liikkeillä koko seinäpinnalla, kun laasti on asettunut niin, ettei se irtoa hiertimellä.

4

Melkein valmista: Koko seinä on saanut tasoitetun laastikerroksen. Listat ovat kuitenkin yhä paikallaan. Ne on poistettava ennen laastin kovettumista.

5

Leikkaa listojen kummaltakin puolelta mattoveitsellä. Varo, ettet irrota laastia.

6

Irrota listat yksi kerrallaan. Tee tämä varovasti ruuvaamalla ruuvi listan läpi, kunnes ruuvi työntää listan irti. Täytä urat laastilla ja hio alue uudelleen.

7

Valmista tuli! Voit varmistaa hiertimellä tai oikolaudan avulla, että seinä on nyt täysin suora ja sileä. Seinä on yleensä tarpeeksi kuiva maalattavaksi noin viikon kuluttua.

Materiaalit

  • Rappauslaastia
  • Listoja (tässä 20 x 20 mm)
  • Akryylimassaa
  • Pohjustetta

Erikoistyökalut

  • Betonihiomakone
  • Ohut taltta

Vie aikaa

Käytimme noin yhden päivän 4 neliön seinälle. Lisäksi tulevat kuivumisajat.

Hinta

Alle 10 euroa/m².

Vaikeusaste

Harjoitus tekee mestarin, ja siisti tasoitusjälki vaatii hieman harjoittelua, mutta se ei ole vaikeaa.

Video

Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Seinien rappaaminen