Sileät seinät - kaikille pinnoille

Oletko kyllästynyt rypylätapetteihin, rapattuihin seiniin, lasikuitutapetteihin, paneeleihin ja rumiin laattoihin? Haaveiletko sileistä seinistä? Pystytimme viisi erilaista seinää, jotta pystymme näyttämään, miten saat vanhoista pinnoista sileät ja nykyaikaiset.

Muoti muuttuu myös seinissä. Sen tietävät kaikki, jotka ovat eläneet muutaman vuosikymmenen ja nähneet sisustustrendien tulon ja menon. Viime vuosikymmeniin mahtuu roiskepintoja, töpöttelemällä maalattuja seiniä, lasikuitutapettia ja paneeleita. Kaikki ovat näyttäneet aikanaan tuoreilta ja trendikkäiltä, mutta aika on ajanut niiden ohi.

Nyt halutaan sileitä seiniä, mutta miten vanhoista epätasaisista pinnoista pääsee eroon? Näytämme sen tässä jutussa, kun panemme uuteen uskoon viisi toivottoman vanhanaikaista seinää.

Rakensimme ja pinnoitimme viisi seinää - ja peitimme ne

Jos tosielämästä ei satu löytymään viittä vanhanaikaista ja epä tasaista seinäpintaa, ne pitää tehdä itse.

Otimme viisi vanerilevyä ja aloimme pinnoittaa niitä rappauslaastilla, laatoilla, paneeleilla ja tapetilla. Annoimme levyjen kuivua rauhassa, mutta aloitimme heti sen jälkeen pinnoitteiden peittämisen tai poistamisen. Teimme sen, jotta näet, miten saat kotiisi sileät seinät.

LASIKUITU TAPETTI

Lasikuitutapetin pitkä kukoistuskausi vetelee viimeisiään. Lasikuitutapetti on niin tiukassa, että se kannattaa tasoittaa piiloon.

LAATAT

Vanhanaikaisia laattoja ei tarvitse purkaa pois sileiden seinien tieltä, sillä laatat voi peittää tyylikkäästi ja nopeasti nykyaikaisella hiertopinnoitteella.

RAPPAUS

Epätasainen sisärappaus näyttää toivottoman vanhan­ aikaiselta, mutta laastia on vaikea poistaa. Seinän voi kuitenkin muuttaa sileäksi kovalla työllä ja tasoitteella.

PANEELIT

Kellastuneet puuseinät voi muuttaa sileiksi ja vaaleiksi pinnoiksi. Ratkaisu on yllättävän yksinkertainen: paneelien päälle voi asentaa kipsilevyt.

RYPYLÄ-TAPETTI

Seinissä ja markkinoilla on edelleen erilaisia paperista tehtyjä kohokuvio tapetteja. Onneksi ne on melko helppo poistaa sileiden seinien tieltä.

Lasikuitu

Lasikuitutapetti

Lasikuitutapetti on ollut suosittu seinäpinnoite vuosikymmeniä, mutta sen suosio on hiipunut. Lasikuitutapetti voi olla tasaista pintavahvike­ kangasta tai täynnä pieniruutuista kuviota. Lasikuitutapetti on uskomattoman kestävää, ja se on tiukasti kiinni seinässä. Tapetinpoistoaine ei imeydy tiiviin kankaan läpi, eikä tapettia voi kaapia pois.

Piilota lasi­kuitu tapetti tasoitteella

Lasikuitutapetti on yleensä todella lujasti kiinni seinässä. Jos lasikuitutapetti yritetään kaapia irti, seinään tulee yleensä niin pahoja koloja, että se pitää tasoittaa joka tapauksessa kauttaaltaan.

On paljon helpompaa levittää tasoite suoraa tapetin päälle. Tasoitetta tarvitaan kaksi kerrosta, mutta se tekee pinnasta täysin sileän.

1

Levitä seinälle kerros tasoitetta. Sekoita tasoite säkin ohjeen mukaan ja levitä laasti seinälle tasaiseksi kerrokseksi.

2

Ensimmäinen kerros peittää kuviota tämän verran. Kuvio näkyy selvästi tasoitteen läpi, joten sitä tarvitaan toinen kerros.

3

Levitä toinen kerros tasoitetta, kun ensimmäinen on kuivunut. Tarkista kuivumisaika säkistä. Yritä levittää tasoite mahdollisimman tasaisesti.

4

Nyt tapetin kuvio on peitossa. Kuvassa näkyy lähtötilanne ja lopputulos kahden kerrok­ sen jälkeen.

5

Anna tasoitteen kuivua. Tasoitteen pitää kuivua ja muuttua valkoiseksi kuten kuvassa, ennen kuin sen voi hioa.

6

Hio koko seinä sileäksi. Voit hioa seinän käsin, hiomatuen avulla tai käyttää varsihioma­ konetta. Pitkäkaulainen varsihiomakone hioo isot pinnat nopeasti ja tasaisesti, ja siihen voi liittää pölynimurin. Siitä on hyötyä, sillä kipsi­ tasoite pölyää!

6

Nyt seinä on sileä. Pinta on tasainen, ja sen voi maalata tai tapetoida oman maun mukaan.

Laatat

Laatat

Laattamuoti muuttuu. 1970-luvulla suositut vihreät ja ruskeat laatat eivät näytä enää yhtä trendikkäiltä. Myös 1990-luvun pastellinväriset laatat ovat auttamattoman vanhanaikaisia. Nämä laatat ovat neutraalin valkoisia, mutta niissä on peilien ja koukkujen kiinnittämisestä tulleita reikiä ja monenlaista kulumaa. Laatat voi purkaa pois, mutta ne voi myös peittää.

Hierrä laatat piiloon

Voit purkaa vanhat laatat pois, mutta se on työlästä ja todella sotkuista työtä.

Toinen, helpompi tapa on peittää laatat hierto pinnoitteella. Se edellyttää, että laatat ovat lujasti kiinni seinässä. Irronneet eli niin sanotut kopolaatat tunnistaa siitä, että niistä kuuluu ontto ääni, kun niitä koputetaan. Kopolaatat pitää irrottaa en nen pinnoitteen levittämistä.

1

Levitä hiertopinnoite laatoille. Puhdista laatat sitä ennen liasta ja rasvasta, jotta laasti tarttuu kiinni.

2

Levitä tasainen kerros laastia teräslastalla. Hiertopinnoite tarttuu tiukasti kaikille kiinteille pinnoille.

3

Levitä laasti. Levitä laasti alhaalta ylöspäin ja viistosti saumoihin nähden.

4

Ylitasoitettu seinä. Tätä laastia voi levittää kerralla 5 milliä paksun kerroksen.

5

Pinta on epätasainen. Se ei haittaa, sillä pinta on aina epätasainen ensimmäisen kerroksen jälkeen.

6

Tasoita laasti. Käytä hierrintä, jossa on ohut vaahtomuovipinta. Tasoita koko seinä kiertoliikkeellä.

7

Pinnasta voi tulla näin tasainen. Seinästä on tarkoitus tehdä sileä ja saada pois kohoumat ja painaumat. Laasti on vaaleaa ja kuivaa, ja sen voi maalata tai tapetoida.

Rappaus

Rapatut seinät

Sisäseinien rappaaminen on melko harvinaista, mutta etenkin tiiliseiniä on peitetty karkealla laastilla, jonka pinta on täynnä teräviä piikkejä. Lisäksi seiniä on roiskemaalattu samalla tavalla kuin sisäkattoja. Terävät piikit pitää hioa pois, ennen kuin seinän voi tasoittaa. Se vaatii hikeä ja kovaa hankaamista.

Rappaus pitää hioa pois

Sisäseinien rappauslaasti on kovaa, ja pinta on täynnä teräviä kohoumia. Niitä ei ole helppo saada pois.

Aloita hiomalla pois pahimmat piikit. Se on työn kovin vaihe, mutta se on pakko tehdä, ennen kuin seinän voi ylitasoittaa.

1

Hio koko seinä. Tässä käy-tetään hiomakiveä, joka sopii hyvin terävien laastipiikkien hiomiseen.

2

Liikuta kiveä kiertoliikkeellä, ja hio seinä joka puolelta. Jos seinään jää kohoumia, pintaa on vaikea tasoittaa myöhemmin.

3

Kuvassa näkyy selvästi hiotun ja alkuperäisen pinnan ero. Sekä piikit että maali ovat kuluneet hiotusta kohdasta.

4

Jos haluat käyttää konetta, suosittelemme kulmahioma­ konetta ja hiomakuppilaikkaa. Liitä koneeseen pölynimuri ja muista suojalasit ja maski!

5

Seinän pitää olla näin sileä, ennen kuin voit jatkaa. Pinnan ei tarvitse olla täysin tasainen, mutta siinä ei saa olla korkeita kohoumia.

6

Levitä käsikipsilaasti seinälle. Laastia on todella mukava ja helppo käyttää, ja sitä voi levittää paksuja kerroksia kerrallaan.

7

Hio seinä, kun kipsilaasti on kuivunut. Laasti pölyää kovasti, joten muista liittää hioma­ koneeseen pölynimuri.

Paneelit

Puupaneelit

Uusi puuseinä näyttää siistiltä ja vaalealta, mutta se kellastuu ajan kuluessa. Tummunut puuseinä saattaa näyttää mukavalta kesä­ mökillä, mutta olohuoneessa tummat seinät voivat tuntua ahdistavilta. Onneksi puuseinä on täydellinen alusta kipsilevyille. Ne tekevät pinnasta tasaisen ja ovat hyvä pohja maalille tai tapetille.

Puuseinät pitää peittää

Paneeleja tai seinälautoja ei kannata yleensä purkaa pois, jos ne voi peittää.

Tässä näytetään, miten voit peittää paneelit helposti ja nopeasti ruuvaamalla kipsilevyt niiden päälle.

1

Ruuvaa kipsilevy kiinni. Levyt on helppo asentaa puualustalle, sillä ruuvit tarttuvat kiinni joka paikkaan.

2

Paina toinen levy ensimmäistä vasten. Levyjen pitää olla tiiviisti yhdessä. Asenna ensimmäinen levy tarkasti suoraan.

3

Ruuvaa toinen levy kiinni. Asenna ruuvit levyn reunoille noin 20 sentin välein ja keskelle noin 30 sentin välein.

4

Peitä ruuvinreiät tasoitteella. Upota ruuvinkannat 0,5-1 milliä pinnan alle, mutta varo, ettei kanta mene pintapahvin läpi.

5

Vahvista saumat. Tässä käytetään lasikuituverkkoa, mutta paperinauha tekee saumasta vahvemman.

6

Tasoita saumat. Tässä käytetään valmista hienotasoitetta, jota on helppo levittää.

7

Tasoita toiseen kertaan, kun ensimmäinen kerros on kuivu­ nut. Käytä leveää teräslastaa äläkä paina liian kovasti, jotta keskikohta ei painu kuopalle.

8

Hio sauma ja tasoitetut ruuvin reiät joko käsin tai varsihioma koneella. Sen jälkeen seinä on sileä.

Tapetti

Rypylätapetit

Talojen sisäseinissä ja tapettikaupoissa on erilaisia kohokuvioisia tapetteja. Joitakin sanotaan struktuuritapeteiksi ja toisia paperi­ tapeteiksi. Epävirallisesti puhutaan rypylä­ tai röpelötapeteista. Myös maalisienellä eli töpöttelemällä maalatussa tapetissa on selkeä kohokuvio.

Tapetti pitää poistaa

Tasoitetta ei voi levittää paperin päälle, sillä tapetti liukenee tasoitteen sekaan. Se tarkoittaa, että paperi­ tapetti pitää poistaa.

Onneksi paperitapetti on niin haurasta, että se lähtee helposti irti seinästä. Raavi pinta rikki ja liuota liima irti tapetinpoistoaineella. Sen jälkeen voit kaapia sen pois koko seinästä.

1

Naarmuta tapetti. Tee itsellesi palvelus ja osta kunnon tapetin­ poistaja. Yritimme aluksi matto­ veitsellä, mutta siitä ei ollut apua. Älä yritä samaa kotona.

2

Raavi tapetti rikki ristiin rastiin. Tarkoitus on rikkoa tapetti joka puolelta, jotta tape­ tinpoistoaine imeytyy seinään ja liuottaa liiman irti.

3

Sekoita tapetinpoistoaine veteen ohjeen mukaan. Aine toimii paljon tehokkaammin kuin pelkkä vesi.

4

Levitä tapetinpoistoaine harjalla. Hiero aine kunnolla tapettiin äläkä pihistele. Voit suojata lattian pahvilla tai maalausalustalla.

5

Kaavi tapetti irti, kun aine on saanut vaikuttaa varttitunnin ajan. Käytä tapettikaavinta tai teräslastaa.

6

Tapetti irtoaa joistakin kohdista vetämällä. Yritä irrottaa tapetti mahdollisimman isoina paloina.

7

Tapetti on poistettu, mutta seinä ei ole tasainen. Seinissä on usein naarmuja ja koloja, jotka pitää tasaoittaa.

8

Paikkaa reiät. Tässä käytetään yleistasoitetta, joka täyttää kerralla jopa 10 milliä syvät kolot.

9

Hio seinä. Voit hioa seinän käsin hiomatuen avulla, mutta työ sujuu nopeammin varsihiomakoneella. Se tekee seinästä niin tasaisen, että sen voi maalata tai tapetoida.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Seinät