Poista paperitapetti

Vanhan paperitapetin poistaminen voi olla vaikeaa, sillä se on usein kiinni tavattoman lujasti. Autamme sinua saamaan tapetin irti. Salaisuus piilee oikeissa aseissa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
200 euroa

Johdanto

Poista paperitapetti kaapimella

Tapettikaavin on tärkein ase paperitapetin poistamisessa. Aloita kaapimalla tapetti rikki useasta kohdasta ja työntämällä rauta kunnolla tapetin alle. Jos tapetin rei’ittäminen tuntuu vaikealta, kokeile piikkitelaa. Sen piikit repivät paperin rikki, jotta kaavin pääsee sen alle.

Poista paperitapetti liuottimella

Jos tapetti ei irtoa kaapimella, tapetinpoistoaine on seuraava keino. Laimenna tapetinpoistoainetta valmistajan ohjeen mukaan ja kaada se sumutinkannuun. Kastele tapetti huolellisesti ja anna sen vettyä kunnolla. Kastunut tapetti on helppo poistaa kaapimella.
Kipsilevyihin tarttunutta tapettia EI saa irrottaa kastelemalla, sillä liuotin irrottaa pahvin kipsilevyn pinnasta. Kipsilevyseinässä oleva tapetti on pakko vain kaapia irti.

Sileät seinät tapetin tilalle

Paperitapetin poistamisen jäljiltä seinässä on usein pieniä reikiä, jotka pitää tasoittaa piiloon. Tasoita seinä saman tien, vaikka siellä täällä olisi vielä pieniä määriä liisteriä. Voit hioa koko seinän kerralla, kun tasoite on kuivunut. Liisterijäämät lähtevät samalla. Levitä lopuksi seinälle tasoitetapetti, jos haluat varmistaa, että seinät eivät halkea.

Sileät seinät muilla keinoin

Voit saada sileät seinät myös ilman tasoitetapettia. Yleistasoitteella tehty ylitasoitus on helppo tapa, joka jättää pinnat hieman rouheammiksi kuin tasoitetapetti. Yksi vaihtoehto on telalla levitettävä tasoite, joka tasoitetaan myöhemmin.

LUE LISÄÄ: Seinätasoite silottaa pinnan

Nämä ohjeet auttavat sinua poistamaan vanhan paperitapetin ja tekemään tilalle uuden, sileän ja kestävän seinäpinnan.

Ohjeet

01
Irrota tapetti ja valmistele seinä 8 Vaihe

Tapetin kaapiminen kokonaan pois kuulostaa ehkä työläältä, mutta parin niksin avulla säästät työssä paljon voimia: Poista ensin valtaosa tapetista tapet-tikaapimella.

Siinä on terävä, vaihdetta-va terä, joka irrottaa kaiken sen, mikä ei ole todella tiukasti kiinni seinässä. Jätä kuivat, irrotetut tapettiriekaleet lattialle.

Et ehkä saanut koko tapettia ir ti, jo -ten tarvitset 2. vinkkiä: sekoita tapetin-irrotusainetta veteen ja kaa da seos puu-tarharuiskuun. Jos seinä on kipsi levyä, saat tyytyä tapettikaapimeen.

Kaavi paperitapetti irti terävällä tapetti-kaapimella. Ei haittaa, vaikka seinässä olisi useampikin tapettikerros. Hae työkalulle sopiva kulma seinään nähden, niin kaavin ei vaurioita rappausta.

Viillä tapetti jalkalistoja yms. pitkin, ennen kuin kaavit tapetin irti. Muussa tapauksessa osaa tapetinjäänteistä voi olla hankalaa irrottaa.

Kun koko tapetti on irrotettu, ÄLÄ siivoa riekaleita pois lattialta. Harjaa ne seinää vasten. Kosteat tapettikaistaleet saavat pudota niiden päälle seuraavassa työvai-heessa, eikä lattiaa tarvitse suojata.

Ruiskuta seinään tapetinirrotusaineseos-ta puutarharuiskulla. Pumppaa kahvasta säiliöön painetta. Ruiskuta kaikki liuos seinään yhdellä kertaa. Pidä ruiskua noin 20 cm:n etäisyydellä seinästä.

Tapettijäänteet on helppo kaapia pois vartin kuluttua, kun liuos on imeytynyt niihin. Nyt tapettijäänteet ovat pehmenneet ja irtoavat seinästä helposti. Toista tarvit-taessa koko työvaihe.

Levitä lattiaan suojapaperi. Kuivien tapetinriekalaiden päälle pudonneet märät tapettikaistaleet on harjattu kasaan ja hävi-tetty. Nyt seinien vauriot voidaan paikata.

Paikkaa seinän reiät. Kun kaavit tapetin tapettikaapimella, rappaukseen tulee lähes väistämättä reikiä. Sekoita tasoite veteen ja paina massaa tiiviisti reikiin. Silota lastalla.

Hioa loput paperitapetin jäänteet pois. Jos seinään jää vähänkin vanhaa tapettia, riskinä on, että se kiinnittyy tasoitteeseen ja muodostaa siihen raitoja.

02
Näin silotat seinän 5 Vaihe

Nyt seinä voidaan pinnoittaa kuitutape-tilla. Seinään saadaan näin täysin sileä pinta, joka muistuttaa rapattua seinää. Samalla kuitu vahvistaa seinää ja suojaa sitä halkeamilta.

Levitä seinään ensin hiekkatasoite, anna sen kuivua ja hio pinta sileäksi hiekkapaperilla. Tämän jälkeen on ta -pe toinnin aika, mutta levitä rapattuun seinään ensin pohjusteaine. Muussa ta pauksessa seinä imee seinä liimasta veden, jolloin tapetti irtoaa tai siihen tu lee kuplia, koska se ei ole kunnolla kiinni.

Levitä hiekkatasoite seinään leveällä teräslastalla. Kun pintaan on tarkoitus kiinnittää lasikuitutapetti, levitä hiekkata-soitetta vain hyvin ohut kerros. Lasikuitu itsessään vahvistaa pintaa.

Kun hiekkatasoite on kuivunut, hio se sileäksi. Jos käytät varteen kiinnitettyä hionta-alustaa, voit työstää isoin liikkein, jolloin työ etenee nopeammin.

Sivele seinään pohjusteaine, nk. tartunta-pohjuste tai mikrodispersio. Se takaa, että tapettiliima tarttuu hyvin kiinni ja antaa myös lisää aikaa kuitutapetin liimaamiselle.

Telaa tapettiliima seinään pitkänukkaisella telalla. Älä säästele liimaa, sillä muutoin vaarana on, että tapettivuota irtoaa. Levitä liima seinään kaistale kerrallaan.

Nyt voit asentaa tapetin: laita tapettirulla lattialle. Vedä siitä kaistale ylös niin, että se yltää 5 cm katon päälle. Anna kaistaleen li-mittyä edelliseen vuotaan 5 cm. Paina vuota seinää vasten ja silota sen pinta lastalla.

Materiaalit

 • Tapetin irrotusaine
 • Tasoite (tässä Ardex F5)
 • Hiekkatasoite
 • Pohjustusaine
 • Seinäliima
 • Esikäsitelty kuitutapetti
 • Akryylisaumamassa
 • Maalia

Erikoistyökalut

 • Tapettikaavin
 • Puutarharuisku

Vie aikaa

3-4 päivää/pienehkö huone (+ kuivumisaika).

Hinta

Noin 200 €/pienehkö huone.

Vaikeusaste

Tapetti on melko helppo irrottaa. Irrota se kokonaan, jotta kuituta-petin asennus sujuu ongelmitta.

Video

TEKNIIKAT: Ylitasoittaminen

Työ vaatii monta tasoitekerrosta ja kärsivällisyyttä

Video

TYÖKALUT: Näin käytät varsihiomakonetta

Tällä videolla näytetään, miten käytät isoa ja tehokasta varsihiomakonetta seinien ja kattojen viimeistelyyn. Pitkän varren ansiosta koneella voi työskennellä lattialta. Ilman telineitä hiominen säästää paljon aikaa ja voimia.

Video

TEKNIIKAT: Lasikuitutapetin asentaminen

Fiksulla tekniikalla saumoista tulee näkymättömät

Video

TEKNIIKAT: Lasikuitutapetti - sisänurkat

Akryylimassa tekee saumasta näkymättömän

Video

TEKNIIKAT: Lasikuitutapetti - ulkonurkat

Hio sauma siten, että nurkasta tulee terävä

Video

Vinkit & niksit

3 työtä helpottavaa niksiä

Jos työstettävänä on monta seinäneliötä, työskentele edullisemmin, helpommin ja kätevämmin.

Tapettikaapimen terät ovat hyvin kalliita. Käytä niiden sijaan taittoteräveitsente riä. Ne ovat sopivan pitkiä ja hyvin edullisia. Lisäksi ne ovat parempia ja terävämpiä.

Jos aiot hioa useampia huoneita, vuokraa seinähiomalaite. Se on todella tehokas, ja sen voi yhdistää pölynimuriin. Käynnissä olevan laitteen laikkaa on muistettava liikuttaa kaiken aikaa.

Jos tarvitset kapean kuituvuodan kais-taleen, rullaa vuota kiinni ja ”halkaise” se. Nyt voit helposti leikata vuodan taittoteräveitsellä - mikäli kyseessä on esikäsitelty kuituvuota.

3 varmaa tapaa asentaa tapetti

Pienten yksityiskohtien hallitseminen takaa siistin, sileän seinän: reunat, kulmat ja saumat ovat kunnossa.

Viimeistelymaalaus. Pitkävartinen tela nopeuttaa isojen pintojen maalaamista. Pieni tela on kätevä pattereiden yms. takaa maalattaessa. Varaudu maalaamaan esikäsitellyt kuituvuodat kahdest.

TERÄVÄT REUNAT
Voit tukea vuotaa lastalla kattoa vasten niin, että reunasta tulee terävä. Paina lastaa vuodan taitoskohtaan samalla kun leikkaat ylimääräisen tapetinpalan pois taittoteräveitsellä.

SIISTIT REUNAT
Pursota kulmaan akryylisauma mas saa. On helpointa ja jäljestä tulee siis tein, jos leikkaat vuodan niin, että se tukeutuu sisäkulmaa vasten. Vuota reunojen välis-sä saisi olla pari millimetriä rakoa.

Kiinnitä jalkalistat kunnolla, jos ne ovat irti. Pursota vana saumamassaa tapetin ja jalkalistan väliin. Silota pinta. Tee sama peitelistojen ymv. ympärillä.

NÄKYMÄTTÖMÄT VUOTIEN LIMITYKSET
Voit limittää vuotia noin 5 cm pääl lek käin sen sijaan, että asetat ne pus kusaumaan. Leikkaa molempien vuotakerrosten läpi terävällä taittoteräveitsellä. Pidä veistä kohtisuorassa seinään nähden.

Poista kaksi irti leikkaamaasi vuodankais-taletta ja silota sauma teräslastalla. Sau-masta tuli lähes näkymätön, jos maltoit pitää veistä suorassa kulmassa seinään nähden. Vaihda terä tarpeeksi usein.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Seinien rappaaminen