Eri tasoilla olevien seinien tasoittaminen

Pitääkö molemmat seinät tasoittaa, jos niiden välillä on iso tasoero? Siihen tarvitaan kahdenlaista laastia. Katso tästä, miten teet sen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
55 €/m2

Johdanto

Epätasaisten seinien rappaaminen

Seinien rappaaminen voi olla vaikeaa, jos huoneen seinät ovat hyvin epätasaiset ja keskenään erilaiset. Joskus toinen pinta on tiiltä ja toinen kipsilevyä.

Rappaaminen on yleensä vaativaa työtä, sillä rappausta on vaikea saada pysymään kiinni seinässä. Käsikipsilaasti ja yleistasoite kuitenkin helpottavat työtä.

LUE LISÄÄ: Näin käytät rappauslaastia

Käsikipsilaasti on nerokas materiaali

Käsikipsilaasti on loistava materiaali seinien rappaamiseen. Se on helppo sekoittaa sopivaksi massaksi ja levittää seinälle ohueksi kerrokseksi. Käsikipsilaastin pintaan ei myöskään tule hiushalkeamia, kun laasti kuivuu.

Käsikipsilaastia kuluu kuitenkin suuria määriä. Laastia myydään säkeittäin, ja 30 kilon säkistä tulee 36 litraa laastia. Neliön kokoiseen ja sentin paksuiseen rappauskerrokseen tarvitaan siis 10 litraa laastia.

LUE LISÄÄ: Käsikipsilaasti on parasta

Yleistasoite on vahvaa

Käsikipsilaasti tasoittaa seinät, mutta jättää pinnat hauraiksi. Seinistä tulee kestävät, kun pintaan lisätään ohut kerros yleistasoitetta. Levitä yleistasoite hyvin ohueksi kerrokseksi käsikipsilaastin päälle. Yleistasoite kuivuu nopesti ja tekee pinnasta siistin ja yhtenäisen. Kun yleistasoite on kuivunut hetken, hierrä sen pinta vaahtomuovilastalla ja runsaalla vedellä. Ja niin seinä on rapattu!

Työt pitää valmistella huolellisesti, jotta laasti tarttuu seinään kunnolla. Käytä pohjustetta ja ohjureita, jotta laastikerroksesta tulee sopivan paksuinen.

KATSO MYÖS: Kulman rappaus yhtenä työvaiheena

Ohjeet

01
Paksu kipsikerros 7 Vaihe

Kipsilaastista voi työstää jopa 50 mm paksun kerroksen ilman, että laasti kutistuu ja putoaa pinnasta, kuten taval-listen laastien kanssa saattaa käydä. Kunhan pintaan on ensin levitetty tartunta-aine, kipsilaasti tarttuu lähes pin-taan kuin pintaan. Kipsilaastia ei myös-kään perinteiseen tapaan ”roiskita”, vaan kipsi levitetään teräslastalla.

Tässä poistamme noin 15 mm:n taso-eron kahden seinän väliltä. Tasoero syntyi, kun seinä rakennettiin ja viereinen oviaukko muurattiin kiinni.

1

Levitä pintaan tartunta-aine. Kun mahdollinen irtolaasti on naputeltu irti, seinään levitetään tartunta-aine.

TÄRKEÄÄ! Käytä valitsemaasi laastiin sopivaa tartunta-ainetta, jotta tuotteet varmasti sopivat toisiinsa.

2

Kiinnitä ohjurit noin metrin välein. Laastikerros on helppo vetää ohjurien mukaan. Ruuvasimme tähän vielä listat päälle. Listat eivät ole 15 mm:n tasoeroa paksumpia.

3

Tarkista pinnan suoruus, ja että kaikki ohjurit ovat varmasti oikaistu tasoon. Seinäpintaa voi joutua kaapimaan joistakin kohdin, jotta ohjurille on tilaa.

4

Sekoita kipsilaasti porakonee-seen kiinnitetyllä vispilällä. Älä sekoita enempää kuin ehdit puolessa tun-nissa käyttää, ja sovita seoksen koostumus haluamasi kipsikerrospaksuuden mukaan.

Mitä paksumpi kerros, sitä paksumpi koostumus.

5

Levitä kipsilaasti ensimmäisen ohjurin ja tasoerokohdan väliin. Aloita alhaalta ja levitä laastia neliömetrin alalle. Älä levitä enempää, muuten laasti ehtii kuivua ennen kuin ehdit oikaista sen.

6

Oikaise suoralla höylätyllä laudalla. Laudan pitää yltää ohjurilta taso-erojen rajapintaan. Pidä sitä hieman viistossa ja poista ylimääräinen laasti liikuttamalla lautaa edestakaisin ylöspäin edeten.

7

Poista ohjuri, kun laasti on kiin-nittynyt, mutta ei vielä kovettunut eli noin tunnin kuluessa. Levitä laasti seuraa-valle ohjurille asti ja silota sitten märällä teräslastalla. Hio kuivunut pinta lopuksi.

02
Ohut laastikerros 4 Vaihe

1

Aloita tartunta-aineella. Seiniin sivellään ensin tartunta-aine, jotta laasti kiinnittyisi hyvin. Tämä seinä on tehty kevytbetonista, ja elementtien liitoskohdat on ensin hiottu hiomalastalla.

2

Levitä laasti seinään teräsliipalla. Laastin pitää olla niin löysää, että se juuri ja juuri pysyy laatalla. Levitä laastia niin ohuesti, että seinäpinta vain peittyy.

3

Silota vaahtokumihiertimellä. Kun laasti on asettunut, vedä hierrintä seinäpintaa pitkin suorin vedoin, kunnes pinta on täysin tasainen.

4

Upota hierrintä usein veteen, jotta seinistä tarttunut laasti irtoaa siitä. Rakennustarvikeliikkeestä voi ostaa rullalla varustetun ämpärin (kuten kuvassa).

Vie aikaa

Noin 2 päivää 30 m2:n seinään (+kuivumisaika).

Hinta

Kipsilaasti: noin 30 €/20 kg:n säkki Antiikkilaasti ja hiertopinnoite: noin 25 €/25 kg:n säkki

Vaikeusaste

Työ vaatii vain huolellisuutta, ei ammatillista erityisosaamista.

Video

TEKNIIKAT: Hiertopinnoitteella tasoittaminen

Tarttuu melkein kaikille pinnoille

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Seinien rappaaminen