Iso seinäntasoitusopas

Struktuuritapetti, juuttikangas, struktuurimaali tai vanha puupaneelit eivät ole ongelma! Valitse vain oikeat työtavat ja katso taulukosta, miten saat seinistäsi siistit ja tasaiset.

Lasikuitutapetti, laatat, juuttikangas ja puupaneelit? Kaikenlaiset seinät voi tasoittaa.

On vuosi 2018, ja seinien pitää olla tasaisia. Vanhojen seinien tasoitta-minen voi kuitenkin olla vaikeaa jo pelkästään sen takia, että erilaisia tasoitus-tapoja on paljon. Mitä niistä kannattaa käyttää missäkin tapauksessa?

Laadimme ison ja selkeän taulukon, joka yhdistää yleisimmät seinäpinnat ja työtavat toisiinsa.

Taulukko kertoo muun muassa, että struktuurimaalilla maalattu seinä pitää hioa, pohjustaa ja ylitasoittaa.

Seuraavilla sivuilla näytetään ja kuvail-laan yleisimpiä työtapoja ja annetaan käy-tännön vinkkejä tasoittamiseen. Tiesitkö esimerkiksi sitä, että tasoite leviää seinälle kaikkein siisteimmin, kun pidät lastaa 30 asteen kulmassa?

Näin saavutat parhaan lopputuloksen

Struktuurilaastia lukuun ottamatta kaikki pinnat viimeistellään ylitasoittamalla. Uhrasimme eniten palstatilaa ylitasoitta-miselle, jotta näet, miten saavutat parhaan lopputulosen. Kun olet ylitasoittanut seinän, voit sivellä pintaan tartuntapoh-justetta ja maalata tai tapetoida seinän. Valinta on sinun.

 1. Jos alusta imee nestettä, käytä pohjustetta kerrosten välissä.
 2. Struktuurilaastia, puupaneeleita tai laattoja ei ole pakko ylitasoittaa lopuksi. Kipsilaasti tai hiertopinnoite toimivat myös lopullisena pintana, ja kipsilevyt voi tapetoida tai maalata.

Irrota tapetti

Struktuuritapetin takana on todennäköisesti sileä seinä, jonka voi tasoittaa uudestaan. Vanhan tapetin irrottaminen on kovaa työtä, mutta tapetti lähtee irti oikeiden työkalujen, kemiallisten aineiden ja kärsi-vällisyyden avulla. Kun tapetti on irrotettu, voit korjata mahdolliset reiät kipsi tasoitteella ennen ylitasoittamista.

KÄYTTÖKOHTEET:

 • STRUKTUURI TAPETTI LASIKUITUKANGAS

MATERIAALIT

TAPETINPOISTOAINE

Käyttövalmis liuos.

Hinta: 10 euroa/5 litraa

TYÖKALUT

TAPETTIKAAVIN

Kaavi tapetti irti terävällä tapettikaapimella. Tapetti lähtee irti, vaikka sitä olisi monta kerrosta. Pidä kaavinta noin 15-25 asteen kulmassa, jotta se ei naarmuta seinää.

Käytä tapetinpoistoainetta vain tapetinpalasiin, jotka ovat todella tiukasti kiinni seinässä. Ruiskuta ainetta seinään noin 20 sentin päästä ja anna sen vaikuttaa noin puoli tuntia.

Hio seinä lopuksi jyväkoon 120 hiomapaperilla.

Hio pinta

Struktuurimaali on yksi takavuosikymmenten pahimmista tyylirikoista. Sen poistamiseen tarvitaan raakaa voimaa. Tartu hiomakoneeseen, osta jyväkoon 40 hiomapaperia ja tartu työhön. Muista suojata paikat kunnolla ja käyttää hengityssuojainta, sillä työ on meluista ja sotkuista! Tässä seinät hiotaan tasohioma koneella, mutta voit käyttää myös muita hiomakoneita.

KÄYTTÖKOHDE:

 • STRUKTUURIMAALI

MATERIAALIT

KOON 40 HIOMAPAPERI

Koneeseen sopivaa mallia.

Hinta: Noin 5 euroa 10 kpl

TYÖKALUT

TASOHIOMAKONE

Hyvä hiomakone ja karkea, jyväkoon 40 hiomapaperi antavat kyytiä struktuurimaalille. Kun rypyläpinta on hiottu pois ja olet tyytyväinen työn jälkeen, pohjusta seinä ja ylitasoita se siistiksi.

Asenna kipsilevyt

Vanhat paneelipinnat voi muuttaa nykyaikaisiksi ja tasaisiksi seiniksi suhteellisen helposti. Asiantuntijamme suosittelevat peittämään puuseinät kipsilevyillä. Kiinnitä levyt seinään liimalla ruuvaamisen sijaan, jotta levyjen saumat eivät ala irvistellä. Levyt pääsevät elämään puun mukana, kun niitä ei ruuvata kiinni seinään.

KÄYTTÖKOHDE:

 • PUUSEINÄT

MATERIAALIT

ASENNUSLIIMA

Putkilossa riittää liimaa noin kahteen levyyn.

Hinta: 300 ml patruuna maksaa noin 5 euroa.

TYÖKALUT

SILIKONIPISTOOLI

Liimaa kipsilevyt ruuvaamisen sijaan. Levitä liimaa valmistajan ohjeiden mukaan.

Paina liimainen levy kiinni seinään. Pidä levyä paikallaan muutaman minuutin ajan, kunnes liima on tarttunut kiinni. Vahvista ja tasoita levyjen saumat.

Käsittele pohjusteella

Pohjuste, primer, tartuntapohjuste, mikrodispersio... saman asian ajavalla aineella on monta nimeä. Kaikki tarkoittavat nestettä, jonka seassa on hieman liimaa ja jota sivellään kosteutta imevälle pinnalle, jotta seuraava kerros tarttuu kiinni kuten pitääkin. Jos haluat ylitasoittaa esimerkiksi vanhan lasikuitu-tapettiseinän, se pitää pohjustaa kunnolla ennen tasoitteen levittämistä.

KÄYTTÖKOHDE:

 • LASIKUITUTAPETTI/JUUTTIKANGAS

MATERIAALIT

POHJUSTE

Menekki: 6-10 l/m².

Hinta: Noin 20 euroa/3 litraa

TYÖKALUT

HARJA + ASTIA

Käsittele seinä huolellisesti pohjusteella. Käsittele seinä huolellisesti pohjusteella. Ellei seinää pohjusteta, lasikuitutapetti, juuttikangas ja kipsilaasti imevät kaiken nesteen seuraavasta kerroksesta, eikä tasoite tartu kunnolla kiinni seinään.

Korjaa käsi-kipsilaastilla

Jos seiniin tulee syviä reikiä tapetin tai lamppujen irrottamisesta, kolot kannattaa paikata käsikipsilaastilla. Käsikipsilaastia voi levittää kerralla jopa 50 milliä paksun kerroksen.

Tässä näytetään, miten käsikipsilaastilla korjataan rapattuun seinään tullut reikä. Käsikipsilaasti sopii myös struktuurilaasti-seinän ylitasoittamiseen. Jos osaat käyttää käsikipsilaastia oikein, erillistä ylitasoitusta ei tarvita.

KÄYTTÖKOHTEET:

 • STRUKTUURI TAPETTI/ LASIKUITUKANGAS
 • STRUKTUURILAASTI
 • RAPPAUS

MATERIAALIT

KÄSIKIPSILAASTI SISÄKÄYTTÖÖN

Voidaan levittää seinille jopa 50 milliä paksuksi kerrokseksi. Menekki 0,8 kiloa/1 m2/mm

Hinta: 19 €/20 kg

TYÖKALUT

LAASTIKAUHA, LEVEÄ LASTA, VAAHTOMUOVI-LASTA

Poista irtorappaus. Hakkaa Hakkaa rappausta irti, kunnes sen reunat ovat siistit ja lujat. Poista pöly harjalla ja pölynimurilla.

Levitä seinään reilusti pohjustetta, jos pohja imee paljon nestettä. Jos alusta on kiinteä eikä ime nestettä, käsittele pinta betonille tarkoitetulla tartunta pohjusteella.

Sekoita käsikipsilaasti valmistajan ohjeiden mukaan. Laastin pitää olla juoksevaa ja kermavaahtomaista.

Nosta lastalle muutama kauhallinen laastia. Paina lasta kolon alareunaan seinää vasten. Nostele laastia koloon muurauskauhalla.

Paina lastaa lujasti seinää vasten, jotta käsikipsilaastia ei putoa lattialle.

Vedä laastin pinta tasaiseksi leveällä lastalla tai tasoita pinta hiertimellä.

Puolen tunnin kuluttua voit viimeistellä pinnan kostealla vaahtomuovilastalla. Käytä tasoittamiseen kiertoliikettä.

Rappaa hierto-pinnoitteella

Hiertopinnoite tarttuu kaikenlaisiin alustoihin. Sitä voi levittää tiiliseinään, betoniseinään, rappauksen päälle ja lasitettujen laattojen tapaisille liukkaille pinnoille. Hiertopinnoite on ihanteellinen ratkaisu vanhan laatta seinän tasoittamiseen. Laattaseinä tasoitetaan kahdessa osassa. Ensimmäinen kerros peittää laatat ja täyttää saumat, toinen tekee pinnasta yhtenäisen ja tasaisen. Hiertopinnoitetta ei tarvitse ylitasoittaa, jos sen karkea pinta miellyttää silmää.

KÄYTTÖKOHDE:

 • LAATAT

MATERIAALIT

HIERTOPINNOITE

Kerrospaksuus 1–4 milliä. Menekki noin 1,5 kg/m²/mm.

Hinta: 25 kilon säkki hiertopinnoitetta maksaa 40 euroa.

TYÖKALUT

HIERRIN/ TERÄSLASTA

Korjaa aluksi seinä. Jos seinässä on vanhoja tulppia, vedä ne pois tai upota ne kokonaan seinän sisään. Laatoissa olevat reiät pitää tasoittaa kipsi -laastilla tai hiertopinnoitteella, johon on lisätty hiekkaa.

Sekoita hiertopinnoite. Aloita sekoittamalla 5 kiloa jauhetta yhteen litraan vettä. Laastin koostumuksen pitää muistuttaa juoksevaa kermavaahtoa. Lisää vettä tarvittaessa 2 desilitraa. Sekoita vähintään 5 minuuttia vispilällä ja porakoneella.

Levitä seinälle ensimmäinen, sopivan paksuinen kerros pinnoitetta teräslastalla. Levitä laastia viistoilla liikkeillä, jotta saumat täyttyvät. TÄRKEÄÄ! Levitä laastia niin paksu kerros, että se peittää laatat kokonaan.

Tasoita mahdolliset epä-tasaisuudet, kun hiertopinnoite on kuivunut puoli tuntia. Käytä pehmeää ja kuivaa pensseliä tai harjaa. Älä paina liian kovasti.

Levitä toinen laastikerros seuraavana päivänä. Toisen kerroksen levittäminen sujuu helposti, jos ensimmäinen kerros peittää laatat ja saumat kokonaan.

Viimeistele ylitasoittamalla

Useimmat seinät pitää viimeistellä ylitasoittamalla. Se tarkoittaa, että seinälle levitetään millinpaksuinen kerros tasoitetta, joka täyttää viimeiset epätasaisuudet ja tekee seinän pinnasta sileän. Ylitasoittaminen vaatii kärsivällisyyttä ja harjoittelua. Seinä pitää yleensä ylitasoittaa useampaan kertaan, ennen kuin lopputulos näyttää täydelliseltä.

MÄRKÄTILATASOITE

Kylpyhuoneen kaltaisissa kosteissa tiloissa seinien ja kattojen tasoittamiseen pitää käyttää märkätilatasoitetta. Esimerkiksi Tikkurilan Presto LV -märkätila tasoite maksaa purkin koosta riippuen 4-10 euroa litra.

KÄYTTÖKOHDE:

 • STRUKTUURITAPETTI/ LASIKUITUKANGAS
 • LASIKUITUTAPETTI/ JUUTTIKANGAS
 • STRUKTUURIMAALI
 • RAPPAUS

MATERIAALIT

KEVYTTASOITE

Voidaan levittää 4 milliä paksuksi kerrokseksi. Menekki 1 l/m²/mm.

Hinta: 30 €/10 l

TYÖKALUT

ERILAISIA LASTOJA + HIOMAKONE

Aloita tasoittaminen lattian rajasta ja vedä lastaa rauhalli-sesti ylöspäin. Tasoita aluksi seinän alin kolmasosa 1,5 metrin pätkissä.

Vedä lastaa sivuttain, jotta saat tasoitettua kaikki saumat ja urat. Täydellinen onnistuminen vaatii jonkin verran harjoittelua.

Jatka ylöspäin ja tasoita seinän keskimmäinen kolmannes. Kun olet valmis, tasoita seinän ylin kolmasosa.

Hio seinä, kun tasoite on kuivunut. Tee samat työvaiheet uudestaan yhden tai useamman kerran. Vuokraa seinien hiomiseen varsihiomakone. Iso hiomalevy lyhentää seinien hiomiseen kuluvaa aikaa monella tunnilla.

Pidä lastaa oikein

Hiekkatasoitteen levittämisessä on tärkeää, että leveää lastaa pidetään oikeassa kulmassa. Seinään jää kunnollinen kerros tasoitetta, kun lastaa pidetään jyrkässä, noin 20 asteen kulmassa. Pinnan tasoitusvaiheessa lasta kannataa kääntää hieman loivempaan, noin 30 asteen kulmaan, jotta seinästä tulee siisti ja tasainen.

30 asteen kulma sopii pinnan tasoitus-vaiheeseen.

Nurkkien tasoittaminen

Tasoitetut nurkat ovat hauraita ja särkyvät helposti, kun lapset törmäilevät niihin. Sen vuoksi suosittelemme vahvistamaan ulkonurkat alumiinista tai teräksestä tehdyillä kulmasuojalistoilla. Niitä myydään tavallisissa rauta kaupoissa. Kolmimetrinen kulmasuojalista maksaa noin 8 euroa.

Niksi: levitä tasoite telalla

Jos tasoitteen levittäminen lastalla tuntuu vaikealta, voit kokeilla levittää tasoitteen seinälle maalaustelalla. Ohenna tasoitetta vedellä ja levitä se telalla seinälle paksuksi kerrokseksi. Ohenna tasoitetta vähän kerrallaan, jotta se ei muutu liian veteläksi. Markkinoilla on myös valmiiksi ohennettuja, telalla levitettäviä ta-soitteita. Telattava tasoite on yleensä huomattavasti kalliimpaa kuin itse sekoitettu ja ohennetty tasoite.

Upota tela astiaan ja pyöritä telaan kunnolla tasoitetta. Koko touhu voi tuntua aluksi toivottomalta, mutta tela alkaa imeä tasoitetta kunnolla parin minuutin jälkeen.

Tasoita massa leveällä lastalla. Levitä tasoitetta aluksi seinän alimpaan kolmannekseen 1,5 metrin pätkä kerrallaan.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Seinien rappaaminen