Kipsilaasti on yleinen ja hyvin tunnettu rakennusmateriaali ympäri maailmaa. Pohjois-Euroopassa on käytetty perinteisesti kalkkilaasteja kipsin sijaan, joten kipsilaasti on suhteellisen uusi tuttavuus monelle rakentajalle.

Kipsilaastin suosio lisääntyy koko ajan, ja hyvästä syystä. Materiaalilla on ominaisuuksia, joiden ansiosta sitä voi käyttää nopeammin, helpommin ja monipuolisemmin kuin kalkkilaastia. Kipsilaastin levittämiseen ei tarvita rapparin ammattitaitoa, vaan kipsiä voi käyttää kuka tahansa.

Kipsilaasti käy kaikkeen

Annoimme ammattimiehen käsiin säkillisen käsikipsilaastia, paljun ja kourallisen lastoja. Sen jälkeen pyysimme häntä korjaamaan erilaisia vaikeita vaurioita. Niihin kuului esimerkiksi murtunut ikkuna-aukon reuna ja kolme isoa, rapattuun seinään tehtyä erisyvyistä reikää. Halusimme saada selville, kuinka paksuina kerroksina käsikipsilaastia voi levittää ja kuinka nopeasti kipsilaasti kovettuu.

Seuraavilla sivuilla esitellään, mitä kaikkea käsikipsilaastilla voi korjata. Käsikipsilaastilla on myös muita hyviä ominaisuuksia. Se kovettuu nopeasti, kestää raskaiden esineiden painoa sekä eristää tulta ja ääntä.

Kipsilaastia on helppo sekoittaa

Kaada kipsijauhetta paljuun, jonka pohjalla on vettä. Jauhe ja vesi on helppo sekoittaa valmiiksi laastiksi porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä. Lisää veteen jauhetta pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Sopiva sekoitussuhde on yleensä 14 litraa vettä ja 20 kiloa jauhetta (eli 0,7 kiloa litraa kohti).

Kipsilaastia on helppo muovata

Käsikipsilaasti on paksua ja muotoiltavaa, joten sillä on helppo työskennellä. Laastia voi muotoilla 20 minuutin ajan, ennen kuin se alkaa kovettua. Ammattilainen näyttää, miten käsikipsilaastilla korjataan lohjennut ikkuna-aukko.


Kipsilaasti ei halkea

Kalkkipohjainen rappauslaasti halkeaa helposti kuivuessaan. Käsikipsilaastin jännitys ei lisäänny, kun massa kuivuu ja kovettuu. Laastikerroksen paksuudella, ilman kosteusprosentilla tai lämpötilalla ei ole vaikutusta käsikipsilaastin käyttäytymiseen.

Käsikipsilaastista tehty rappaus ei halkea.

Käsikipsilaastista tehty rappaus ei halkea.

Kipsilaasti eristää tulta ja ääntä

Kipsi on luonnollinen kivimateriaali, joka eristää tulta ja kestää erittäin kovaa kuumuutta. Toisin sanoen se ei syty palamaan. Kipsilaastilla rapattu seinä on myös ilmatiivis ja painava. Ominaisuudet tekevät kahden huoneen välisestä seinästä tehokkaasti ääntä eristävän.

Kipsilaasti tekee kodista hieman turvallisemman ja hiljaisemman.

Kipsilaasti tekee kodista hieman turvallisemman ja hiljaisemman.

LUE LISÄÄ: Tämä on VÄÄRÄ palovaroittimen paikka

Kipsilaasti ei ärsytä ihoa

Kipsilaasti ei syövytä kuten kalkkilaasti. Iholle päässeestä käsikipsilaastista ei ole haittaa, sillä sen voi poista helposti vedellä ja tavallisella saippualla. Vesi ja tavallinen pesuaine riittävät myös siinä tapauksessa, että kipsilaastia putoaa työvaatteille tai lattialle. Riittää, että pinnat pyyhitään märällä rätillä, ennen kuin laasti kovettuu kokonaan.

Käsikipsilaastin kanssa ei tarvitse käyttää jäykkiä ja hankalia työhanskoja.

Käsikipsilaastin kanssa ei tarvitse käyttää jäykkiä ja hankalia työhanskoja.

Paksu, vajoamaton kerros

Perinteisen kalkkilaastin huonoin puoli on, että sitä voi levittää vain ohuen kerroksen kerrallaan, sillä paksu kalkkilaastikerros voi vajota tai pullistua. Käsikipsilaastin levittämisessä ei ole samanlaisia rajoitteita. Valmistajien mukaan käsikipsiä voi levittää kerralla jopa viisi senttiä paksun kerroksen. Testasimme asian ja totesimme, että se pitää paikkansa!

Kipsilaasti sopii isoon urakkaan

Käsikipsilaastia ei ole tarkoitettu vain pieniin ja helppoihin korjauksiin, vaan se sopii erinomaisesti myös isoihin urakoihin. Käsikipsilaasti tarttuu paljon useampaan materiaaliin kuin kalkkilaasti. Lisäksi kipsilaastin voi rapata tasaiseksi kerrokseksi, vaikka alusta on epätasainen. Sen vuoksi kipsilaasti on suosituin rappausmateriaali suuressa osassa maailmaa.

LUE LISÄÄ: Seinien rappaaminen

Käsikipsilaastilla voi rapata käytännössä koko kodin.

Käsikipsilaastilla voi rapata käytännössä koko kodin.

Kipsilaasti kestää raskaat hyllyt

Yksi käsikipsilaastin parhaista puolista on, että se kestää ruuveja ja nauloja. Se tarkoittaa, että laastiin voi lyödä nauloja ja hakasia ilman, että laasti halkeaa ja murentuu. Siihen voi kiinnittää myös television kaltaisia raskaita esineitä, yläkaappeja ja hyllyjä tavallisilla kiinnikkeillä ja ruuveilla.

Käsikipsilaasti on niin lujaa, että siihen voi kiinnittää raskaita esineitä tavallisilla nauloilla ja ruuveilla.

Käsikipsilaasti on niin lujaa, että siihen voi kiinnittää raskaita esineitä tavallisilla nauloilla ja ruuveilla.

Kipsilaasti kovettuu nopeasti

Voisi luulla, että käsikipsilaastin kovettumisaika riippuu kerroksen paksuudesta. Tämä kovettumistesti osoitti, ettei laastikerroksen paksuudella ole juuri mitään vaikutusta kovettumisaikaan.

Kovettumisajat testattiin leikkaamalla muoviputkesta viisi erimittaista 1–5 sentin pätkää. Kaikki putket täytettiin käsikipsilaastilla. Kovettumisnopeutta seurattiin pistämällä laastiin lyijykynä vartin välein ensimmäisen tunnin ajan. Sen jälkeen testiä jatkettiin pistämällä laastiin reikiä viiden minuutin välein.

Testin lopputulos oli, että kaikkien viiden putken laasti kovettui noin 70 minuutissa.

Oranssista muoviputkesta sahattiin viisi eripituista pätkää. Kaikki täytettiin käsikipsilaastilla.

Oranssista muoviputkesta sahattiin viisi eripituista pätkää. Kaikki täytettiin käsikipsilaastilla.

Kipsilaasti sopii useimmille alustoille

Käsikipsilaasti tarttuu useimpiin materiaaleihin ja sopii sen vuoksi pinnoille, joissa on sekapohja. Sekä huokoiset että tiiviit pinnat voi käsitellä erikoistuotteilla, jotka varmistavat, että käsikipsilaasti tarttuu lujasti kiinni alustaan. Käsikipsilaastia voi vahvistaa saumojen kohdalla ja muissa hankalissa paikoissa lasikuituverkolla, joka painetaan kipsin sisään tai levitetään sen alle. Toisin sanoen kipsilaastilla voi peittää melkein mitä tahansa.

Kipsilaasti on ihanteellinen materiaali erilaisista materiaaleista koostuvan alustan pinnoittamiseen.

Kipsilaasti on ihanteellinen materiaali erilaisista materiaaleista koostuvan alustan pinnoittamiseen.