Peitä lasikuitutapetti hiertopinnoitteella

Oletko kyllästynyt lasikuitutapettiin, juuttikankaaseen tai rypylätapettiin? Voit peittää ne hiertopinnoitteella ja saada seinästä rapatun näköisen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä/25 m2
Hinta
10 €/m2

Johdanto

Yleistasoitetta tapetin päälle

Haluatko tasoittaa lasikuitutapetti- tai tapettiseinät sileiksi? Voit käyttää tasoittamiseen yleistasoitetta.

Jos ylitasoitat tapettiseinän, et joudu poistamaan vanhaa tapettia, hiomaan ja tasoittamaan koloja.

Yleistasoitteen hyödyt

Yleistasoite tarttuu kiinni todella hyvin. Ylitasoittamisesta on se etu, että pienet reiät peittyvät helposti ja niistä tulee lähes näkymättömiä.

Tapetin tasoittaminen yleistasoitteella

Yleistasoitetta voi käyttää sisällä ja ulkona, ja sitä voi levittää suoraan lasitettuihin laattoihin ja lasikuitutapettiin. Sillä on yhtä helppo työskennellä kuin perinteisellä laastilla.

Yleistasoite ei kuitenkaan saa kuivua liian nopeasti. Hidas kuivuminen tai kovettuminen varmistaa, että tasoite tarttuu lujasti kiinni ja muodostaa seinään kovan pinnan.

Hitaan kovettumisen voi varmistaa kastelemalla seinän osa kerrallaan.

Valmistaudu tapetin ylitasoittamiseen

Ennen kuin alat ylitasoittaa tapettia, poista seinästä kaikki siihen ruuvatut esineet.

Varmista myös, että tapetti tai lasikuitutapetti on kunnolla kiinni seinässä joka paikassa.

Pese seinä huolellisesti ja poista irtotapetti.

Näin tasoitat tapetin

Tapetin ylitasoittaminen säästää entisen tapetin poistamiselta.

25 neliön seinän ylitasoittaminen kestää noin päivän. Lopputuloksesta tulee siisti, ja se peittää vanhan tapetin kokonaan.

Ohjeet

01
Valmistelut 3 Vaihe

Ennen kuin aloittaa työt, seinästä pitää poistaa kaikki vuosien varrella kiinnitetyt naulat, ruuvit ja tulpat. Tärkeää on myös tarkistaa, että vanha tapetti (tässä kohteessa lasikuitutapetti) on hyvin kiinni, eikä siinä ole kuplia, joiden kohdalla tapetti on irti seinästä. Tämä on helpoin kokeilla sivelemällä seinäpintaa kädellä. Jos tapetin alla on ilmaa, sen yleensä huomaa.

Jos seinäkulmat ovat pyöristyneet, ne voi hyvin tasoittaa, mutta myös sisäkulman voi leikata niin, että siitä tulee terävämpi. Tämä on enemmänkin maku- ja mieltymyskysymys.

1

Poista vanhat tulpat. Ruuvaa tulppaan varovasti ruuvi ja vedä tulppa ulos. Ellei tämä onnistu, kokeile vanhaa kunnon tulpan ulosvetäjää.

2

Pese seinä. Käytä tavallista vedellä ohennettavaa puhdistusainetta valmistajan ohjeiden mukaan. Pese seinä huolellisesti ja huuhtele lopuksi puhtaalla vedellä.

3

Poista irronneet tapettipalat. Lasikuitu, joka ei ole seinässä kiinni, leikataan irti. Seinätasoitteella käsiteltävässä pinnassa ei saa olla irtonaisia tapetinpaloja.

02
Suojaa lattiat 3 Vaihe

Seinän tasoittaminen on väkisinkin sotkuista puuhaa, joten lattia kannattaa suojata hyvin, niin siivottavaa tulee paljon vähemmän. Peitä huopa tai matto tiiviillä muovilla, jonka pinta on liukumaton ja johon tasoite tarttuu kiinni. Varmista, että kaikki pinnat on huolella suojattu, ennen kuin aloitat työt. Se maksaa vaivan.

Ohut muovi kiinnitetään teipillä, jotta se ei irtoa seinästä ja suojattavasta lattiapinnasta. Vasta kun muovi on kiinnitetty, huopa estyy liukumasta sen päällä, sillä huovassa on liukumaton muovitausta. Jos käytät sileää matonpätkää, sekin pitää kiinnittää teipillä paikoilleen.

1

Rullaa muovia käsiteltävän seinä-pinnan pituudelle. Nämä jalkalistat vaihdetaan myöhemmin korkeisiin paneeleihin, joten nyt ne voidaan huoletta jättää paikoilleen.

2

Teippaa muovi kiinni. Jotta tasoi-tetta ei leviäisi parkettilattialle, teippaamme jalkalistojen yläreunan ja nostamme suojamuovin seinälle. Näin se peittää hyvin lattian ja seinän välisen raon.

3

Levitä maalaushuopa muovin päälle. Huopa imee välittömästi sille tippuvan aineen. Vaikka astuisit märkään laastiin ja kävelisit sen jälkeen ympäri taloa, jälkiä ei juuri jää lattiaan.

03
Sekoita tasoite 4 Vaihe

Tasoite pitää levittää kahtena kerroksena epätasaisiin seinäpintoihin. Tasaisemmissa pinnoissa tälle ei ole tarvetta.

Sekoita tasoite pienissä erissä. Ensimmäistä kerrosta varten sen tulisi olla mahdollisimman laihaa, jotta se levittyy helposti. Käytä enintään 1 l vettä /5 kg jauhetta. Toista kerrosta varten vettä kannattaa vähentää noin 0,7 litraan/5 kg.

Työn edetessä oppii tasoitteen oikean koostumuksen, ja on tärkeää, että tasoitteesta tehdään samanlaista jokaisella sekoituskerralla. Valmis tasoite on käytettävä muutamassa tunnissa. Puhdista palju ja työkalut jokaisen sekoituskerran jälkeen, jotta laasti ei kuivu kiinni.

1

Kaada tasoite paljuun. 20 kg:n jauhesäkki riittää noin 5-20 m2:lle tasoitteen kerrosvahvuudesta riippuen. Älä sekoita enempää kuin ehdit käyttää noin kahdessa tunnissa.

Käytä hengityssuojainta, kun kaadat jauheen paljuun.

2

Kaada ohjeen mukainen vesimäärä paljuun. Kaada mieluummin hieman liian vähän ensimmäisellä kerralla. Vettä on helppo lisätä, jos koostumuksesta tulee liian paksua. Muista vesimäärä seuraavaa sekoituskertaa varten.

3

Sekoita perusteellisesti porakoneen hitaasti pyörivällä vispilällä. On hyvä muistaa, että tämä on raskas tehtävä koneelle. Kohteessa oli käytössä 600 W:n kone, joka selvisi tehtävästä hyvin.

4

Sekoita aineksista yhtenäinen kermamainen seos. Tasoitteen ei tarvitse asettua, vaan se on heti käyttövalmista, kun se on sekoitettu huolella.

VINKKI: Puhdista vispilä sekoituskertojen väliin, jotta tasoite ei kuivu siihen kiinni.

04
Ensimmäinen kerros 3 Vaihe

Ensimmäinen tasoitekerros levitetään ohuena kerroksena, joka vain täyttää seinän epätasaisuudet ja jättää yhtenäisen pinnan toista kerrosta varten. Ensimmäiseen kerrokseen kannattaa käyttää leveää lastaa muurarin teräslastan sijaan. Vähemmän kokeneiden on helpompi levittää ohut tasainen tasoitekerros kumilastan avulla.

Aloita toisesta reunasta ja levitä tasoite märkänä märälle lattiasta kattoon.

VINKKI: Käytä pientä lastaa tasoitteen nostamiseksi isommalle lastalle ja ison lastan puhtaaksi kaapimiseen.

1

Levitä tasoite alhaalta ylöspäin. Levitä tasoite märkänä märälle pinnalle. Jätä aikaa tasoittamiseen työn edetessä, äläkä huolestu, vaikka pinta näyttää hieman epätasaiselta. Aikaa tasoitteen levittämiseen ja silottamiseen on riittävän paljon.

2

Levitä tasoitetta parin metrin alue kerrallaan ennen kuin palaat takaisin päin ja silotat pinnan. Tasoitetta voi käsitellä muutamia tunteja riippuen lämpötilasta, ilmankosteudesta ja alustan imevyydestä.

3

Kun ensimmäinen kerros on valmis, ohuessa tasoitepinnassa on suuria värieroja, sillä epätasaiseen pintaan levitettiin eripaksuisia kerroksia. Erot katoavat seuraavalla kierroksella. Anna seinän kuivua yön yli ennen kuin jatkat työtä.

Jos epätasaisuuksia oli vain vähän, yksi kerros riittää. Kun pinta kuivuu, se vaalenee.

05
Lopullinen kerros 5 Vaihe

Viimeisen tasoitekerroksen pitää olla koostumukseltaan paksumpaa, ja sen vuoksi se on helpompi levittää teräslastalla, johon voi kohdistaa voimaa.

Tasoite jaetaan tasaisesti haluttuun kerrospaksuuteen. Pienet kohoumat eivät levitysvaiheessa haittaa, koska ne saadaan pois, kun pinta silotetaan. Sieni, laastilasta tai kalkkiharja sopii lopulliseen silotustyöhön. Valinnasta riippuen pintaan voidaan tehdä erilainen vaikutelma. Sienellä saa strukturoidun pinnan, lähes sellaisen kuin haluaa. Laastilastalla syntyy lähes täysin sileä pinta, ja kalkkilaastilla yhtenäinen, mutta hyvin rakeinen pinta.

1

Ennen kuin toinen tasoitekerros levitetään, pinta pitää kostuttaa, jotta tasoite kiinnittyy paremmin eikä kuivu liian nopeasti. Kostuta pinta kalkkiharjalla ja puhtaalla vedellä.

2

Toisessa kerroksessa tasoitteen pitää olla paksumpaa ja se levitetään teräslastalla. Laita tasoitetta teräslastalle pienellä lastalla ja levitä se alhaalta ylös rauhallisin liukuvin liikkein painaen koko lastan leveydeltä yhtä paljon koko ajan.

3

Jos on tarpeen, vedä pinta toistamiseen teräslastalla, kunnes tasoite on tasaisesti halutun paksuisena kerroksena. Pienet näkyvät kohoumat kaistaleiden välissä eivät ole huolestuttavia. Ne ehtii tasoittaa myöhemmin.

4

Kostuta seinää työskentelyn aikana. Varmista, että ensimmäinen tasoitekerros on jatkuvasti kosteana. Jos se kuivuu työnteon aikana, kostuta pinta uudestaan kalkkiharjalla ja vedellä, muuten liitoskohdista ei tule siistejä.

5

Kun tasoite alkaa vaihtaa väriä on aika tehdä viimeinen silaus. Käytä esimerkiksi kostealla sienellä varustettua hierrintä ja silota seinä kevyesti painaen ja pyörivin liikkein. Käytä työhön mielummin aikaa kuin voimaa.

Materiaalit

  • 60 kg seinätasoitetta (10 m2 seinä)
  • Suojamuovia
  • Suojahuopaa
  • Maalarinteippiä
  • Puhdistusainetta

Erikoistyökalut

  • Teräslasta ja muita lastoja
  • Huopahierrin sienellä
  • Kalkkiharja
  • Vispilä
  • Tehokas porakone

Vie aikaa

Lyhenee harjoittelun myötä. Keskimäärin 25 m2 päivässä.

Hinta

Noin 10 €/m2 riippuen tasoitekerroksen paksuudesta.

Vaikeusaste

Tehtävän haastavin vaihe on saada tasoitteella yhtenäinen pinta. Tämä vaatii hieman harjoittelua. Montaa neliötä ei kuitenkaan tarvitse työstää, kun homma alkaa jo sujua.

Video

TEKNIIKAT: Hiertopinnoitteella tasoittaminen

Tarttuu melkein kaikille pinnoille

Video

VINKIT: Tasoita helposti kahdella lastalla

Video

VINKIT: Lyö tulppa syvemmälle

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Seinien rappaaminen