Peitä vanhat ja rumat laatat

Jos olet kyllästynyt laattoihisi ja harkitset niiden maalaamista, harkitse vielä kerran. Maalatut laatat näyttävät harvoin hyviltä, eikä väri pysy kunnolla kylpyhuoneen laattojen pinnassa. Rappaus on parempi vaihtoehto.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 tuntia / m2
Hinta
10 € / m²

Johdanto

Tämän takia laattoja ei pidä maalata

Jos laatoissa on edes hento kohokuvio, yksi maalikerros saa ne näyttämään entistä pahemmilta. Kuviot on tehty usein siksi, että laatassa on useita värejä. Valkoinen maali saattaa peittää joitakin vihreän sävyjä, mutta kuvio näkyy edelleen. Se ei ole tarkoitus.

Jos aiot maalata kylpyhuoneen laatat, kannattaa muistaa, ettei käytännössä mikään maali kestä suihkunurkkauksessa.

LUE LISÄÄ: Näin käytät kostean tilan maalia

Tee näin maalaamisen sijaan

Vanhoja keittiön laattoja ei välttämättä tarvitse repiä pois eikä niiden päälle tarvitse laittaa uusia, kun keittiötä ryhdy-tään uudistamaan. Laatat voi nimittäin vain rapata piiloon. Sileät ja lasitetut laatat kannattaa hioa karheammaksi ja puhdistaa ennen laastin levitystä tartunnan parantamiseksi. Laattojen on oltava täysin puhtaat liasta ja rasvasta ennen laastin levittämistä. Laattojen päälle sivellään ohut kerros laastia kahteen kertaan ja pinta maalataan. Näin pääsee ikuisiksi ajoiksi eroon vaaleanruskeista laatoista, jotka ruskeanvih-reine kuvioineen ja ruskeine saumoineen koristivat kerran lähes jokaista keittiötä.

Laastiksi käy esimerkiksi CT-300 -vedeneristyslaasti. Laasti levitetään laatoille kahteen ker-taan noin 1,5 mm:n ohuina kerroksina. Riittää, että kerros peittää laatat juuri ja juuri. Laasti sekoitetaan noin 1 litraan vettä/4 kg kuivajauhetta. Laastitarve on 3-4 kiloa neliötä kohti.

Vedeneristyslaasti on sementtipohjainen, luonnon kiviainesta sisältävä sisä- ja ulkokäyt-töön soveltuva laasti. Se kovettuu ilman kutis-tumishalkeamia ja tarttuu kaikkiin kiinteisiin pintoihin. Laastipinnan voi jättää sellaisekseen, mutta tyylikkäin ja helpoiten puhdistettava pinta siitä syntyy maalaamalla.

1970-luvun keittiöt vaaleanruskeine laattoineen ja ruskeanvihreine kuvioineen olivat aikoinaan tyylikkäät. Mutta moni haluaa niistä eroon - ja vauhdilla.

Ohjeet

01
Ensimmäinen päivä 6 Vaihe

1

Peitä keittiötason lista sekä laatta-verhoilun reunoilla olevien kaappien sivut perusteellisesti maalarinteipillä ennen työhön ryhtymistä.

2

Laatat puhdistetaan rasvasta ja liasta perusteellisesti puhdistus-aineella. Lasitettujen laattojen pinta kannattaa karhentaa ennen puhdistamista. Pinnan on oltava täysin puhdas, jotta laasti kiinnittyisi parhaalla mahdollisella tavalla.

3

Valmiiksi sekoitettu laasti vedetään ohuena, juuri laatat peittä-vänä kerroksena pintaan teräslastalla. Laastin sekoitusohjeet löytyvät säkistä.

4

Vedä teräslastalla useaan suun-taan, alhaalta ylös, ylhäältä alas ja vinottain, jotta saat laattojen päälle yhte-näisen ja täysin peittävän kerroksen laastia. Kerroksen tulee olla noin 1,5 mm paksu.

5

Laastin tulee antaa olla kaakeleilla 10-15 minuuttia, jotta se pääsee tarttumaan pintaan niin tuke-vasti, että sitä voidaan työstää kalkkiharjalla tai siveltimellä. Harjaa kuljetetaan pinnassa vaakatasossa ja siitä saa jäädä jälki pintaan.

6

Kaikki laatat käsitellään laastilla kaikkialta. Sekä sisä- että ulko-nurkat työstetään huolellisesti pensselillä tai harjalla siten, että pinnasta tulee täysin tasainen.

02
Toinen päivä 6 Vaihe

1

Ensimmäinen laastikerros saa kuivua vuorokauden ennen kuin seuraava kerros levitetään. Suojaa jälleen maalarinteipillä ensin huolellisesti.

2

Toisenkin kerroksen paksuus on noin 1,5 mm - juuri sen verran, että kerroksesta tulee peittävä. Laasti levitetään tasaisesti myös sähköpistokkeiden ja muiden esteiden ympärille.

3

Pinta käsitellään solukumilastalla tai sienellä tasaiseksi ja sileäksi. Pinnan tulee olla ”näppikuiva” ennen käsittelyä. VINKKI: Kumilastan tulee olla kostea. Sitä kuljetetaan suurin, puoliympyräliikkein.

4

Kumilasta ohjataan ulkoa sisäänpäin ulkoreunasta. Näin reunasta tulee terävä. Se voidaan vielä viimeistellä kevyesti kostealla pensselillä.

5

Kaikki reunat ”leikataan” saumauslastalla tai -raudalla. Näin listojen ja kaappien sivujen vastaisista reunoista tulee aivan terävät ja suorat.

6

Työ on tehty. Laastipinnan voi jättää sellaisekseen, maalata tai lakata. Rapattu pinta on maalattavissa viikon kuluttua.

Materiaalit

• Vedeneristyslaasti (esim. CT-300)
(saatavana myös värillisenä, 33 eri sävyä)

Erikoistyökalut

• Porakone ja vispilä
• Muurauskauha
• Teräslasta
• Pieni kalkkiharja/pensseli
• Solukumilasta/sieni

Vie aikaa

5 tuntia tähän keittiöön, jossa oli noin 4 m² laattoja

Hinta

Noin 10 € / m²

Vaikeusaste

Laastin käyttö laattojen peittämiseen ei ole vaikeaa.

Vinkit & niksit

Seinäpinnan jälkikäsittely

Laastipinnan voi jättää käsittele-mättömäksi ja karheaksi. Se ei kuitenkaan ole rasvaahylkivä, joten se sopii huonosti hellan tai muiden kovan rasituksen alle jou-tuvien paikkojen läheisyyteen. Pinta kannattaa käsitellä laasti/ betonipinnoille soveltuvalla maalilla, jonka kiilto on vähintään 20 tai korkeakiiltoisella lakalla, jolloin pinnasta tulee pestävä. Lähtökohtana on sama rapattu pinta kaikissa kol-messa vaihtoehdossa, mutta loppu-tuloksesta tulee aivan eri näköinen.

Karhea rappaus

Valkoinen maali

Korkeakiiltolakka

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Seinien rappaaminen