Sileät seinät kipsitasoitteella

Kipsitasoitetta voi levittää sentin paksuisina kerroksina. Se on hyvä valinta tiiliseinien ja rapattujen seinien tasoittamiseen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
100 euroa

Johdanto

Epätasainen seinä on paljon helpompi tasoittaa käsikipsilaastilla kuin tavallisella tasoitteella.

Tavallista tasoitetta voi levittää kerrallaan vain muutaman millin kerroksen. Paksumpi kerros halkeilee kuivuessaan, ja pinta pitää tasoittaa uudestaan.

Käsikipsilaasti ratkaisee ongelman, sillä sitä voi levittää seinälle jopa viiden sentin kerroksen. Käsikipsilaasti on paras materiaali erittäin epätasaisen seinän tasoittamiseen. Tasoittamiseen tarvitaan kuitenkin oikeat työkalut.

LUE LISÄÄ: Käsikipsilaasti on parasta

Käsikipsilaasti on halpa materiaali seinän tasoittamiseen
Käsikipsilaasti on kaiken lisäksi halpaa muihin tasoitteisiin verrattuna. Hinta riippuu tosin tasoitettavan alueen koosta. Käsikpisilaastia myydään yleensä 20-30 kilon säkeissä jauheena, joka sekoitetaan veteen ennen käyttöä.

Käsikipsilaastia käytetään sekä sileiden että karkeiden sisäseinien ja kattojen tasoittamiseen.

Tasoita nopeasti
Nopeus on tärkeää, kun seinää tasoitetaan käsikipsilaastilla. Käsikipsilaasti pitää levittää seinälle ja tasoittaa noin puolessa tunnissa massan sekoittamisesta. Onneksi käsikipsilaastilla on helppo työskennellä.

Valmistaudu huolellisesti
Ennen tasoittamista seinät pitää pestä ja käsitellä tartuntapohjusteella. Myös nurkkalistat pitää asentaa valmiiksi paikoilleen. Niitä tarvitaan siinä vaiheessa, kun kipsilaasti tasoitetaan linjalaudalla. Tasoittamisessa pitää käyttää apuna kahta tai useampaa ohjuria, joita pitkin linjalautaa voi vetää. Siten pinnoista tulee nopeasti tasaiset ja työtä voidaan jatkaa eteenpäin.

LUE LISÄÄ: Helppo ja tehokas varsihiomakone

Ohjeet

01
Valmistelut 3 Vaihe

Tavallista tasoitelaastia voidaan levittää vain muutaman millimetrin paksuisiksi kerroksiksi. Paksut kerrokset kutistuvat kuivuessaan, joten ne vaativat jälkitasoitusta.

Tätä ongelmaa ei ole, ku n käy tetään kipsilaastia, sillä sitä voidaan levittää jopa 5 cm:n paksuisiksi kerroksiksi, jotka eivät kutistu kuivuessaan. Kipsilaasti on oikea valinta, kun hyvin epätasaisesta seinästä halutaan täysin tasainen.

Kipsi laasti on myös edullista esimerkiksi hiekkatasoitteeseen ver rattuna. Tosin etu koskee vain laajoja pintoja, sillä veteen sekoitettavaa kuivajauhetta on yleensä ostettava vähintään 30 kilon säkki.

Tässä urakassa katamme laastilla kokonaisen tiiliseinän. Suuria alueita työstettäessä tarvitaan yhtä tai kahta kiskoa, joiden avulla oikolautaa voi ohjata. Näin ylimääräisen laastin saa poistettua helposti ja työstettävästä pinnasta tulee tasainen.

Nopeus on valttia kipsilaastia levitettäessä. Laastin sekoittamisen jälkeen aikaa sen levittämiseen seinään ja tasoittamiseen on vain reilu puoli tuntia.

1

Seinä puhdistetaan yleispuhdis-teella ennen kuin se pohjustetaan kiinnittävällä pohjamaalilla tai betonin tartunta-aineella. Seinän tulee olla aivan kuiva ennen pinnan pohjustamista.

2

Kulmaraudat sahataan oikeaan pituuteen metallisahalla. Raudoilla on kaksi tehtävää: toisaalta ne vahvistavat kulmia, mutta niitä tarvitaan myös tasoi-tettaessa kipsilaastia raapalla tai laudalla.

3

Kulmarauta painetaan paikoilleen ja ylimääräinen kipsilaasti poistetaan. Raudan pystysuoruus tarkistetaan pitkällä vesivaa’alla (molem-milta sivuilta). Tämä on tärkeää sekä työn etenemisen että lopputuloksen kannalta.

Paksua kipsilaastia levitetään koko raudan pituudelle.

02
Kipsilaastin levitys 2 Vaihe

1

Annos kipsilaastia sekoitetaan, ja se levitetään pintaan suurella teräsliipalla. Laastin tulee olla kuin kermavaahtoa. Sekoita vain sen verran kuin ehdit käyttää noin 30 minuutissa. Laasti nostetaan teräsliipalle muurauskauhalla.

2

Laastin levittäminen seinään aloitetaan alakulmasta. Kun olet levittänyt laastia yhden pystyleveyden verran, käy pinta läpi vaakaliikkeellä. Kuluneet saumat imevät itseensä paljon laastia, joten laudallinen ei riitä pitkälle.

03
Kipsilaastin tasoitus 3 Vaihe

1

Nyt on toimittava nopeasti. Laasti tasoitetaan kulmarautojen yli pitkällä raapalla. Sitä pidetään lattiaan nähden vaakasuorassa ja ylimääräinen laasti poistetaan rauhallisin edestakaisin liikkein. Raappaa pidetään vaakasuorassa.

2

Vaakasuoran käsittelyn jälkeen raappaa vedetään pystysuorassa laastipinnan yli yhä edestakaisin liikkein. Ylimääräinen laasti poistetaan raapasta ja raappa puhdistetaan säännöllisin väliajoin.

3

Lyhyttä raappaa käytetään katonrajassa ja pienillä seinä-alueilla pinnan tasoitukseen. Tasoituksen jälkeen pintojen tulee olla tasaisia ja ehjiä.

04
Ikkuna- ja oviaukot 2 Vaihe

1

Karmin ja seinän välinen rako täytetään kipsilaastilla. Kipsilaasti levitetään muurauskauhalla ja painetaan tiukasti tiilien välisiin saumoihin.

2

Rako tasoitetaan alhaaltapäin lyhyellä raapalla, jota painetaan kulmarautaa vasten ja pidetään yhdellä kädellä, jolloin voit kuljettaa paria sormea pitkin ikkunankarmia. Näin raon saa helposti ja nopeasti täytettyä.

05
Tasainen seinä 3 Vaihe

1

Laastin kuivuttua pinta silotetaan vaahtokumihiertimellä. Pinnan on oltava kunnolla sitoutunut ennen käsittelyn aloittamista. Hierrin kastellaan veteen ja pinta tasoitetaan suurilla, pehmeillä ja pyörivillä liikkeillä.

2

Pienet reiät täytetään kipsi-laastilla. Kun täytät kaikki reiät nyt ja teet huolellista työtä, säästyt tasoittamiselta jälkikäteen. Näin säästyy vaivaa ja kuivumisaikaa.

3

Lopuksi kiillotetaan teräsliipalla. Liipan reunaa ohjataan pienessä kulmassa seinää vasten ja liippaa vedetään (ei paineta!) tasaisesti laasti-pinnan yli jättämättä jälkiä. Kiillotus toistetaan ylhäältä alaspäin.

Materiaalit

 • Tartunta-aine (Knauf Betokontakt)
 • Kipsilaastia (Knauf Rotband / Goldband) Tasainen, kosteutta imemätön alusta käsitellään Knaufin Betokontakt -tartunta-aineella. Sen voi levittää telalla tai suurella siveltimellä. Ainetta voi tarvittaessa ohentaa vedellä. Imevät pinnat on käsiteltävä yleispohjusteella tai primerilla.
 • Kulma- ja pystyrautoja (tässä Knauf)

Erikoistyökalut

 • Knaufi n alumiiniraappa, 2 metriä
 • Teräsliippa, muurauskauha
 • Vaahtokumihierrin Raappa. Ylimääräisen rappauksen poistamiseen voi käyttää pitkää, suoraa lautaa. Kaikista paras työväline on kuitenkin alumiininen raappa. Me käytimme Knaufi n valmistamaa, 2 m:n pituista alumiiniraappaa. Leikkasimme sen kahteen kappaleeseen: 1,5 m:n palasella voi tasoittaa suuria pintoja ja 50 cm:n pätkää voi käyttää hankaliin paikkoihin.
 • Sivellin tai tela (tartunta-ainetta varten)

Vie aikaa

3–4 tuntia + kuivumisaika

Hinta

Noin 100 € / 7 m2:n seinäpinta

Vaikeusaste

Oikeiden työkalujen avulla suurenkin pinnan rappaaminen on helppoa. Tasaisen pinnan luonti kertasilauksella vaatii nopeutta.

Video

VINKIT: Tasoita helposti kahdella lastalla

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Seinien rappaaminen