Ranka-aita kuorimattomista rangoista

Rangat naulataan yhteen runkonaulaimella.

Rakenna luonnollinen ranka-aita

Aitaa ei ole pakko tehdä höylätystä männystä. Metsissä on paljon pieniä kuusia, jotka sopivat ranka-aidan materiaaliksi. Rankoja on helppo käyttää, ne kestävät pitkään ja näyttävät tyylikkäiltä myös sään kuluttamina.

Ranka-aita

Sopivia rankoja voi saada esimerkiksi kuusimetsän harvennuksesta.

Monenlaisia rankoja

Ranka-aidan voi rakentaa monella tavalla. Puut voivat olla kuorimattomia tai kuorittuja. Kuori suojaa puuta kosteudelta ja lahottajilta. Rangat voi asentaa vinoon, pystyyn tai vaakasuoraan. Kuusirangat voi kiinnittää esimerkiksi painekyllästettyihin tolppiin.

Kuorimattomat rangat kestävät pitkään

Ranka-aita voi olla käytännössä ilmainen, jos materiaali tulee omasta metsästä. Kuorimattomat rangat kestävät pitkään. Kuoret irtoavat ajan kuluessa, mutta aita kestää senkin jälkeen kymmeniä vuosia.

LUE LISÄÄ: Ranka-aita

Ranka-aitaa ei tarvitse huoltaa

Ranka-aita poikkeaa lähes kaikista muista aidoista siinä mielessä, ettei sitä tarvitse huoltaa. Lisäksi ranka-aita toimii varsin hyvänä näkösuojana.

Kuusirangat ovat parhaita

Ranka-aitaan kannattaa käyttää kuusta. Mäntyä on yleensä tarjolla enemmän, mutta se ei kestä yhtä pitkään. Mänty on rakenteeltaan avoimempaa, joten lahottajat ja hyönteiset tuhoavat sitä helpommin kuin kuusta.

Ranka-aita: Kuusirankoja

Kuusi kestää pitempään kuin mänty. Ranka-aitaan kannattaa käyttää kuusirankoja.