Ammattilaisen 8 tärkeintä periaatetta uuden aidan rakentamiseen

Aidan pitää kestää auringon paahdetta, sadetta, tuulta ja lunta vuodesta toiseen. Siksi aidan rakentamisesta kannattaa tietää 8 tärkeintä perusperiaatetta.

Kun olet valinnut, millaisen aidan haluat rakentaa, on aika tutustua teoriaan. Hyvän aidan rakentaminen ei ole kovin vaikeaa, ja kaikki sujuu helposti sen jälkeen, kun tolpat on pystytetty. Tolppien pystyttämisessä, runkolankkujen asentamisessa sekä lautojen sahaamisessa ja asentamisessa on kuitenkin yksityiskohtia, jotka on hyvä tietää.

Suojaa tolppia pikkukivillä

Maakosketus on huono asia puulle, ja myös painekyllästetyt tolpat lahoavat maassa ennen pitkää. Voit viivästyttää lahoamista ympäröimällä tolpan alapään pikkukivillä. Ne pitävät tolpan irti kosteasta maasta.

Pystytä tolpat suoraan

Saat tolpat suoraan vatupassin ja parin vinotuen avulla. Tolppien pitää olla suorassa, ennen kuin ne valetaan kiinni maahan. Muista tarkistaa suoruus sekä leveys- että syvyyssuunnassa.

Tukevat tolpat

Tiivistä maa ja betoni kunnolla tolpan ympärille esimerkiksi tolpanpätkällä. Se varmistaa, että tolpat pysyvät suorassa. Tolppia ei kannata pystyttää tolppakenkien avulla, jos aita on tiivis ja tuulisella paikalla. Silloin aitaan kohdistuu niin kova tuuli, että se painuu vinoon.

Oikea etäisyys

Pystytä tolpat noin kahden metrin välein. Jos aitalaudat asennetaan pystyyn, vaakalankut pitää asentaa enintään 90 sentin päähän toisistaan. Jätä lautojen ja maan väliin vähintään 10 sentin rako, jotta lautojen alapäät eivät lahoa nopeasti.

Käytä aina ruostumattomia ruuveja

Käytä aina ruostumattomia, haponkestäviä A4-ruuveja. Se kannattaa, sillä ne kestävät pitempään. Voit käyttää myös kuumasinkittyjä nauloja ja naulainta, mutta lautojen vaihtaminen on helpompaa, jos ne on kiinnitetty ruuveilla. Älä väännä ruuveja niin syvälle, että vesi jää seisomaan ruuvin kannan ympärille.

Suojaa puuta vedeltä

Suojaa puuta vedeltä. Tolppien päät kannattaa sahata vinoiksi tai suojata tolpanhatuilla. Muista sahata vinoiksi myös pystylautojen alapäät, jotta vesipisarat putoavat nopeasti maahan eivätkä imeydy puuhun.

Suojaa päät peitelaudalla

Asenna peitelauta pystylautojen suojaksi. Kallistettu peitelauta suojaa lautojen päitä sateelta ja johtaa veden alas. Peitelauta on helppo vaihtaa uuteen, kun se lahoaa pilalle.

Maalaa puut ennen asentamista

Tee itsellesi palvelus ja maalaa puuosat ennen asentamista. Puut on helpompi maalata kerralla kuin erikseen.

    Muut lukevat juuri nyt …