Lauta-aita

  Rakenna lauta-aita

  Perinteinen lauta-aita on matala. Siinä on tolpat ja vaakalaudat, joihin kiinnitetään pystyrimat tai -laudat. Pystylaudat kiinnitetään hieman irti toisistaan. Tolppien päät sahataan teräviksi tai peitetään tolpanhatuilla.

  Löydät näiltä sivuilta vinkkejä ja neuvoja lauta-aidan huoltamiseen ja rakentamiseen.

  Ennen lauta-aidan valintaa

  Harkitse ennen materiaalien ostamista, sopiiko lauta-aita tontillesi. Ajattele tarpeitasi. Haluatko suojautua uteliaiden katseilta vai äänekkäältä tieltä? Vai tarvitsetko aitaa vai rajan merkiksi?

  Lisäksi kannattaa selvittää, tarvitsetko luvan aidan rakentamiseen. Joillakin alueilla aidan rakentamiseen tarvitaan toimenpidelupa, ja aidan tyypistä saatetaan ohjeistaa alueen rakentamistapaohjeissa.

  Jos kaikki on kunnossa ja tiedät, että lauta-aita on oikea ratkaisu, harkitse seuraavaksi, kuinka paljon aikaa haluat käyttää aidan pystyttämiseen. Lauta-aidan rakentaminen voi viedä yllättävän paljon aikaa aidan tyypistä riippuen.

  Lauta-aidan rakentaminen

  Lauta-aidan rakentaminen ei ole vaikeaa, mutta se vie aikaa. Lautoja pitää sahata ja kiinnittää paljon, ja aikaa kuluu etenkin, jos lautojen päät sahataan koristeellisiksi. Valmiit aitaelementit ovat helpoin ratkaisu, sillä ne pitää vain kiinnittää tolppiin. Elementtiaidan rakentaminen sujuu kuin leikki.

  Jos voit rakentaa aidan ajan kanssa, voit rakentaa tonttisi ympärille ainutlaatuisen aidan.

  Mittaa tonttisi huolellisesti ennen aidan rakentamista riippumatta siitä, mihin ratkaisuun päädyt. Ota huomioon myös mahdolliset korkeuserot.

  On tärkeää, että lauta-aita pysyy tukevasti paikallaan. Muussa tapauksessa aita voi kaatua lumen painon alla tai tuulen voimasta. Aidan vakauttamiseen on monia erilaisia tapoja. Yksi vaihtoehto on upottaa tolppien juureen niin kutsutut ankkurit. Ratkaisu sopii etenkin hiekkaiselle ja irtonaiselle maalle.

  Jos upotat lauta-aidan tolpat maahan, ne voivat lahota. Sen takia tolpat kannattaa tehdä säätä kestävästä puusta kuten tammesta, lehtikuusesta tai kestopuusta. Lisäksi tolpat kannattaa suojata maalilla ennen maahan upottamista. Anna maalin kuivua kokonaan ennen tolppien pystyttämistä.

  Paljonko lauta-aita maksaa?

  Lauta-aidan hinta riippuu monista asioista. Mitä materiaaleja sen rakentamiseen tarvitaan? Painekyllästettyä vai tavallista puuta? Kuinka paljon materiaaleja tarvitaan? Rakennatko aidan itse vai palkkaatko jonkun tekemään työn puolestasi?

  Tammesta rakennettu lauta-aita maksaa enemmän kuin männystä tehty. Toisin sanoen voit vaikuttaa itse sihen, kuinka paljon lauta-aitasi maksaa.

  Lauta-aidan huoltaminen

  Lauta-taitaa pitää huoltaa kuten kaikkia muitakin puurakennelmia. Voit käsitellä aidan öljyllä, maalilla tai kuullotteella. Lauta-aidassa on paljon maalattavia nurkkia ja reunoja, joten niiden maalaamiseen kannattaa varata kunnolla aikaa. Varmista myös, etteivät maalattavat puut ole liian märkiä.

  Hyvin huollettu lauta-aita kestää varmasti 15-20 vuotta. Lauta-aidassa on se hyvä puoli, että yhden pilaantuneen laudan vaihtaminen on helppoa.

  Pidä lauta-aita kuivana

  Lauta-aidan voi pitää kuivana monella tavalla. Pystyrimoja ei kannata sahata suorassa kulmassa vaan viistosti. RImojen sahaamiseen kannattaa käyttää aikaa. Myös vaakalautojen yläreuna kannataa sahata hieman viistoiksi, ja niiden alapuolelle kannattaa sahata tippanokka. Siten vesi pääsee valumaan pois helpommin.

  Toinen hyvä idea on jättää rimojen ja maan väliin riittävästi tilaa. 10-15 senttiä on yleensä riittävästi.