Kaikenlaiset aidat
Näytämme vaihe vaiheelta, miten rakennat aitasi itse. Löydät näiltä sivuilta perusteelliset ohjeet erilaisten piha-aitojen, verkkoaitojen ja ranka-aitojen rakentamiseen.
Sivulla on sekä helposti rakennettavia elementtiaitoja että vaativampia rakennelmia kuten pajupunosaita, jonka rakentaminen vaatii taitoa. Voit lukea lisää erilaisista aitamateriaaleista kuten kestopuulatudoista ja -tolpista sekä työkaluista ja tarvikkeista, joita tarvitaan aidan rakentamisessa.
Millainen piha-aita kannattaa valita?
Satunnaisen omakotitaloalueen ilmakuvasta näkyy, että aidan voi pystyttää hyvin erilaisiin paikkoihin. Kuvassa näkyvät selvästi myös erilaiset aitatyypit sekä syyt, jotka vaikuttavat aidan valintaan. Aidan pitää näyttää hyvältä, mutta hyvältä aidalta vaaditaan myös paljon muuta.
Kuinka korkea aidan pitää olla? Pitääkö sen peittää näkyvyys kokonaan? Paljonko aita saa maksaa? Jaksatko maalata aidan joka kolmas vuosi vai haluatko, ettei aidalle tarvitse tehdä pystyttämisen jälkeen mitään? Siinä vain joitakin kysymyksiä, joita kannattaa harkita huolellisesti ennen aidan valintaa ja rakentamista.
Aitatyypin valinnassa ei ole kysymys vain siitä, mikä näyttää hyvältä, sillä aidan pitää usein täyttää myös joitakin käytännön tarpeita. Aita merkitsee tontin rajan, mutta voi toimia samalla meluaitana, jos talo sijaitsee vilkkaan tien varrella. Joskus aidan tärkein ominaisuus on, että sen rakentaminen on helppoa ja nopeaa. Jotkut haluavat helppohoitoisen aidan ja toiset aidan, jonka yli ei voi kiivetä.
On tärkeää, että harkitset etukäteen, millainen aita sopii tarpeisisi parhaiten. Teimme listan 12 erilaisesta aidasta ja listasimme niiden hyödyt ja haitat.
RANKA-AITA
Luonnollinen ja perinteinen, ohuista mäntyrangoista tehty puuaita. Rangat voivat olla joko parkittuja tai kuorimattomia puita, jotka kiinnitetään tolppien väliin. Rangat kiinnitetään vuorotellen eri puolille tolppia eri tolpanväleissä. Useimmiten suhteellisen korkea aita.
EDUT: Yksinkertainen ja kestävä aita, jonka rakentaminen on nopeaa ja helppoa. Aidan korkeutta ja leveyttä on helppo muutella olosuhteiden mukaan. Yksittäisen rangan voi vaihtaa uuteen tarvittaessa.
HAITAT: Ei kestä loputtomiin. Tolpat pitää tehdä painekyllästetystä puusta. Parkki tippuu ajan myötä. Kuoret houkuttelevat pihalle hyönteisiä.
KEVYT ELEMENTTIAITA
Elementtiaita tehdään valmiista osista, jotka kiinnitetään pystytolppiin joko ruuvaamalla tai kulmaraudoilla. Jotkut valmiselementit ovat niin hauraita, että ne menevät rikki, jos niiden päälle kiivetään. Markkinoilla on erikorkuisia elementtejä noin metristä kahteen metriin asti.
EDUT: Valmiista aitaelementeistä rakentaminen on nopeaa ja helppoa.
HAITAT: Kevyet aitaelementit ja säleiköt eivät ole kovin paksuja, joten ne särkyvät helposti. Puu ei ole erityisen laadukasta, joten kevytelementit näyttävät hieman halvoilta. Tasamittaisia elementtejä ei ole aina helppo sovittaa pihalle.
RASKAS ELEMENTTIAITA
Raskaat aitaelementit on tehty tavallisista kestopuulaudoista ja -rimoista. Rautakaupoissa myydään eripituisia ja -korkuisia valmiselementtejä. Osa elementeistä on hyvin yksinkertaisia, toisissa on erilaisia koristeita. Raskaista aitaelementeistä on helppo rakentaa vankka ja vakaa aita.
EDUT: Valmiita elementtejä, joista on helppo rakentaa pitkäikäinen ja kestävä aita.
HAITAT: Tasamittaisia elementtejä ei ole aina helppo sovittaa pihalle. Maalaaminen on hankalaa, jos aidoissa on paljon koristeita. Tolppien pitää olla suhteellisen järeitä, ja ne pitää pystyttää tiheään.
VAAKALAUTAAITA
Aita koostuu vaakalaudoista, jotka on kiinnitetty tolppiin pienen välimatkan päähän toisistaan. Laudat voivat olla samalla tai eri puolilla tolppia. Aita näyttää samalta kummaltakin puolelta, ja sen läpi voi katsella. Sopii hyvin korkeaksi ja keskimittaiseksi aidoiksi.
EDUT: Yksinkertainen ja kestävä. Helppo rakentaa sopivan korkuiseksi ja pituiseksi tarpeen mukaan. Tolppien väleistä on helppo tehdä yhtä pitkät aidan kokonaispituuden mukaan.
HAITAT: Toisistaan irti olevien vaakalautojen yli on helppo kiivetä. Laudoissa on todella paljon maalattavia reunoja.
PYSTYLAUTAAITA
Pystylaudoista tehty aita voi olla täysin tiivis, jolloin sen läpi ei näe eikä tuule. Aidan voi rakentaa pontatuista laudoista tai tavallisista laudoista, jotka asennetaan lomittain. Laudat kiinnitetään vaakasuuntaisiin koolauslautoihin, jotka on kiinnitetty tolppiin. Pystylautaaidat ovat usein korkeita.
EDUT: Aidan korkeutta ja leveyttä on helppo säätää tarpeen mukaan. Tolppien ei tarvitse olla yhtä kaukana toisistaan, jos laudat kiinnitetään aidan etupuolelle eikä taustan ulkonäöllä ole suurta merkitystä. Pystyaidan yli on vaikea kiivetä.
HAITAT: Laudoissa on paljon maalattavia reunoja ja nurkkia.
VINOVUORILAUTA-AITA
Limilaudoitettu aita tehdään yleensä profiililaudoista, joissa on limitettävä pontti. Laudat voi kiinnittää H-tolppiin, joiden jokaisessa nurkassa on urat lautojen päitä varten. Laudat voi kiinnittää myös tolppien sisäpuolelle lisättyihin rimoihin. Aidan voi rakentaa myös tavallisista laudoista.
EDUT: Profiililaudoista tehty aita on todella kestävä. Laudat on helppo kiinnittää H-tolppiin, ja aidasta voi tehdä sopivan korkuisen ja levyisen. Limilautojen yli on vaikea kiivetä.
HAITAT: Rakentaminen vaatii tarkkuutta, sillä lautojen pitää olla samassa tasossa joka välissä. Tavallisista laudoista on vaikeampi rakentaa kuin profiililaudoista.
KOMPOSIITTIAITA
Aita on yksinkertainen. Lautojen päät kiinnitetään H-tolpissa oleviin uriin. Rakenteesta tulee hyvin vankka, jos tolpat valetaan betonista. Komposiittilaudat liitetään toisiinsa pienillä muoviosilla, joten niiden kanssa työskennellään eri tavalla kuin puun. Komposiittiaita voi olla yhtä hyvin matala tai korkea.
EDUT: Vakaa aita, jota ei tarvitse huoltaa käytännössä ollenkaan. Kestää pitkään. Aidasta on helppo rakentaa juuri sopivan korkuinen ja levyinen, ja tolppien väleistä voi tehdä samankokoiset. Aidan yli on vaikea kiivetä.
HAITAT: Komposiitti haalistuu parissa vuodessa, mutta värin voi palauttaa komposiitinhoitotuotteilla. Markkinoilla on komposiitista tehtyjä H-tolppia.
RIMA-AITA
Avoin rima-aita rakennetaan yleensä höylätystä puusta. Aita koostuu pystytolpista ja toisistaan etäälle kiinnitetyistä vaakarimoista. Aita sopii puutarhan tilanjakajaksi, terassin viereen tai pihan ja ison luonnontilaisen niityn rajalle. Aita voi olla yhtä hyvin matala tai korkea.
EDUT: Aita on helppo rakentaa. Ilmava rakenne on hyvin joustava, joten aidan korkeutta ja leveyttä on helppo muutella tarpeen mukaan. Köynnöskasvit voivat kiipeillä aitaa pitkin. Lahonnut tai katkennut rima on helppo vaihtaa uuteen. Aita on helppo maalata.
HAITAT: Aidan yli on helppo kiivetä. Ei suojaa sen paremmin katseilta kuin melultakaan, ellei aidan viereen istuteta pensaita.
KIVIKORIAITA
Kivikoriaita tehdään täyttämällä vankoista raudoista tehtyjä koreja luonnonkivillä. Markkinoilla on erikokoisia koreja. Aita kannattaa rakentaa mahdollisuuksien mukaan valmiiden korien mittaiseksi, jotta verkkoja ei tarvitse katkoa rälläkällä. Kivikoriaidat ovat usein matalia.
EDUT: Erittäin vankka aita, jota ei tarvise huoltaa. Kestää helposti vuosikymmeniä.
HAITAT: Hyvin leveä aita, joka vie paljon tilaa. Verkkojen leikkaaminen on vaikeaa, ja katkaistut pinnat ruostuvat helposti. Korien alle tarvitaan tasainen alusta. Aidan rakentaminen ja purkaminen on raskasta työtä.
MELUAITA
Meluaidat ovat usein korkeita ja paksuja. Aidassa on puurunko, joka voidaan täyttää ääntä imevillä eristelevyillä. Eristetyn puolen pitää olla avoin ja melun suuntaan, jotta se imee melun itseensä. Toinen, pihansuuntainen puoli peitetään laudoilla.
EDUT: Meluaita voi vaimentaa melua 5–10 desibeliä. Meluaidan voi rakentaa siten, että se näyttää pihan puolelta aivan tavalliselta aidalta.
HAITAT: Meluaidan rakentaminen on tavallista aitaa hitaampaa, sillä eristelevyt pitää leikata ja saumat limittää huolellisesti, jotta melu ei kulkeudu saumoja pitkin. Toinen puoli ei näytä erityisen hyvältä. Vaatii usein luvan.
PERINTEINEN AITA
Perinteinen puuaita tehdään pystylaudoista, vaakakoolauksista ja tolpista. Koolauslaudat kiinnitetään tolppiin ja pystylaudat tai -rimat ruuvataan niihin kiinni. Lautojen tai rimojen väliin jätetään pienet raot. Tolppien päät voi muotoilla teräviksi. Lautojen ylä- ja alapäät sahataan vinoon.
EDUT: Kärsineet laudat on helppo vaihtaa uusiin. Aidan rakentaminen on helppoa ja yksinkertaista.
HAITAT: Rakentaminen on työlästä ja hidasta. Sahattavia ja kiinnitettä- viä lautoja on paljon, eikä koristeleikkausten tekeminen ole nopeaa. Laudoissa on paljon maalattavia pintoja ja nurkkia. Aidan yli on kohtuullisen helppo kiivetä.
VINOLAUTA-AITA
Aita rakennetaan tiheästi pystytettyjen tolppien väliin. Laudat kiinnitetään tolppien väliin vinosti, ja lautojen väliin jätetään pienet raot. Laudat kiinnitetään aidan molemmille puolille, ja lautojen päät katkaistaan vinossa kulmassa. Jos aidasta saa näkyä läpi, riittää, että laudat kiinnitetään toiselle puolelle.
EDUT: Vinot laudat jäykistävät aidan ja tekevät rakenteesta erittäin vakaan. Aidan korkeus ja leveys on helppo sovittaa tarpeen mukaan. Pilaantuneen laudan vaihtaminen on helppoa.
HAITAT: Aidan tekeminen vaatii paljon mittaamista ja sahaamista. Siisti lopputulos vaatii suurta tarkkuutta. Maalattavia pintoja ja nurkkia on paljon.
AITASÄÄNNÖT
Aitojen rakentamisesta on erilaisia sääntöjä. Joidenkin aitojen rakentamiseen tarvitaan toimenpidelupa, toisten ei. Aidan luvanvaraisuus voi riippua korkeudesta ja siitä, sijaitseeko aita asemakaava-alueella. Aitojen korkeudesta, väristä ja paikasta voidaan määrätä alueen rakentamistapaohjeissa.
Yhteinen aita
Tonttien välisellä rajalla aidan rakentamisesta ja kunnossapidosta vastaavat yleensä tontin haltijat puoliksi, ellei muuta ole sovittu. Naapurin tonttiin rajoittuva aita kannattaa pyrkiä rakentamaan yhteisym märryksessä. Jos se ei jostain syystä onnistu, aidan voi rakentaa omalle puolelleen. Silloin aita pitää rakentaa niin kauas naapuritontin rajasta, että sen voi maalata kokonaan omalta puolelta. Joissakin kunnissa tonttien välisen aidan rakentaminen vaatii molempien aita - naapureiden kirjallisen sopimuksen.
Pensaista ei sääntöjä
Pensasaitoja laki ja säännökset eivät rajoita. Naapuri voi kuitenkin katkaista omalle tontilleen yltävät oksat ja juuret sen jälkeen, kun on pyytänyt puiden tai pensaiden haltijaa poistamaan ne. Tontin sisäiset, kevyet tai väliaikaiset aidat eivät yleensä edellytä lupaa. Määräykset vaihtelevat kunnasta ja asuinalueesta riippuen.