Aita

Kuinka korkea aidan pitää olla? Pitääkö sen pysyä kunnossa ilman huoltamista ja olla nopeasti pystytettävä? Onko tärkeintä, että aita on tukeva ja kestää pitkään, vai pitääkö aidan suojata pihaa ohikulkijoiden katseilta? Tarvitaanko aitaa vain tuulensuojaksi? Onko halpa hinta kaikkein tärkeintä?

Uuden aidan valinnassa pitää ottaa huomioon paljon asioita. Aidan voi rakentaa monella eri tavalla riippuen siitä, mihin sitä tarvitaan. Aita voi esimerkiksi vaimentaa melua vilkkaan tien varrella tai estää uteliaan naapurin kyttäämisen. Mieti myös sitä, oletko valmis maalaamaan aidan joka kolmas vuosi, vai haluatko aidan, jota ei tarvise huoltaa ollenkaan. Kysymyksiin ei ole yhtä oikeaa vastausta. Voit rakentaa itsellesi juuri sellaisen aidan kuin haluat.

Aidan rakentamisessa kannattaa muistaa, että tolppien laatu ja pystytystapa ratkaisevat yleensä sen, kuinka kauan aita kestää. Se pätee lähes kaikkiin aitoihin.

Kunnan rakennusjärjestys voi rajoittaa aidan rakentamista omakotialueilla. Jos rakennat aidan tonttien väliselle rajalle, aloita neuvottelemalla asiasta naapurisi kanssa. Aidan rakentamisesta ja kunnossapidosta vastaavat yleensä tontin haltijat puoliksi, ellei muuta ole sovittu. Joissakin kunnissa tonttien välisen aidan rakentaminen vaatii molempien aitanaapureiden kirjallisen sopimuksen.

Jos ette pääse yhteisymmärrykseen, voit rakentaa aidan oman tonttisi reunaan. Silloin aita pitää rakentaa niin kauas naapuritontin rajasta, että aidan voi maalata kokonaan omalta puolelta.

Lataa juttu ja harkitse, mitä haluat aidalta. Esittelemme 9 erilaista aitaa, jotka sopivat eri tarkoituksiin.