Nämä asiat PITÄÄ tietää ennen aidan rakentamista

Pitääkö aidan olla korkea, luonnollinen, helppohoitoinen vai ääntä vaimentava? Harkitse tarkasti, mitä aidalta haluat, ennen kuin alat pystyttää tolppia. Erilaiset aitamallit sopivat eri tarkoituksiin. Aitaa ei pidä valita vain ulkonäön perusteella vaan siten, että se vastaa asukkaan tarpeisiin.

Millainen aita kestää pisimpään?

Komposiittilautoja ei tarvitse huoltaa, eikä niiden kiinnittämiseen tarvita erikoistyökaluja.

Kuinka korkea aidan pitää olla? Pitääkö sen pysyä kunnossa ilman huoltamista ja olla nopeasti pys-tytettävä? Onko tärkeintä, että aita on tukeva ja kestää pitkään, vai pitääkö aidan suojata pihaa ohikulki-joiden katseilta? Tarvitaanko aitaa vain tuulensuojaksi? Onko halpa hinta kaikkein tärkeintä?

Uuden aidan valinnassa pitää ottaa huomioon paljon asioita. Aidan voi rakentaa monella eri tavalla riippuen siitä, mihin sitä tarvitaan. Aita voi esimerkiksi vaimentaa melua vilkkaan tien varrella tai estää uteliaan naapurin kyttäämisen. Mieti myös sitä, oletko valmis maalaa-maan aidan joka kolmas vuosi, vai haluatko aidan, jota ei tarvise huoltaa ollenkaan. Kysymyksiin ei ole yhtä oikeaa vastausta. Voit rakentaa itsellesi juuri sellaisen aidan kuin haluat.

Aidan rakentamisessa kannattaa muistaa, että tolp-pien laatu ja pystytystapa ratkaisevat yleensä sen, kuinka kauan aita kestää. Se pätee lähes kaikkiin aitoihin.

Kunnan rakennusjärjestys voi rajoittaa aidan raken-tamista omakotialueilla. Jos rakennat aidan tonttien väliselle rajalle, aloita neuvottelemalla asiasta naapurisi kanssa. Aidan rakentamisesta ja kunnossapidosta vastaavat yleensä tontin haltijat puoliksi, ellei muuta ole sovittu. Joissakin kunnissa tonttien välisen aidan raken-taminen vaatii molempien aitanaapureiden kirjallisen sopimuksen.

Jos ette pääse yhteisymmärrykseen, voit rakentaa aidan oman tonttisi reunaan. Silloin aita pitää rakentaa niin kauas naapuritontin rajasta, että aidan voi maalata kokonaan omalta puolelta.

Harkitse tätä:

Haluatko luonnollisen aidan?

Siinä tapauksessa voit rakentaa aidan ohuista rangoista. Kuorimattomat kuusi-rangat kiinnitetään seipäisiin siten, että puun toinen pää kiinnitetään tolpan etupuolelle ja toinen tolpan taakse. Rangoista tehty aita kestää vähintään 30 vuotta.

Kuorimattomista rangoista tehtyä aitaa ei tarvitse huoltaa mitenkään. Ota kuitenkin huomioon, että kuoret kuivuvat ja varisevat irti ajan kuluessa. Muutaman vuoden kuluttua aita on jo harmaa. Muista myös, että tuore puu tavara vetää puoleensa hyönteisiä. Ranka-aidan voi rakentaa myös kuorituista puista, mutta ne kannattaa suojata öljyllä, jotta aita ei lahoa ennen aikojaan.

Rankojen hinta vaihtelee tapauskohtaisesti.

Haluatko vaimentaa melun?

Rakenna siinä tapauksessa meluaita. Meluaidan pitää olla korkea ja paksu, jotta se imee äänen sisäänsä. Melu-aidassa on puurunko, jonka välit täytetään melun lähteen puolelta villalevyillä. Villoitettu puoli pitää jättää avoimeksi, jotta eristelevyt vaimentavat äänen. Toinen puoli peitetään laudoilla aivan kuten tavallisessa aidassa. Villalevyt pitää leikata huolellisesti, jotta niiden viereen ei jää äänen mentäviä rakoja. Lisäksi villalevyt pitää limittää siten, etteivät niiden saumat osu päällekäin.

Laudoitus pitää huoltomaalata säännöllisesti, jotta aita kestää mahdollisimman pitkään. Myös villalevyt pitää vaihtaa tarpeen mukaan uusiin.

Hinta noin 50 euroa/neliö lautojen hinnasta riippuen.

Haluatko olla rauhassa?

Rakenna limilaudoitettu aita. Jos haluat aidasta täysin tiiviin, voit rakentaa sen pontatuista vinovuori-laudoista. Lautojen päät voi kiinnittää H-tolppiin, joissa on valmiit urat molemmilla puolilla. Toinen vaihtoehto on kiinnittää tavallisen tolpan kylkeen koolausrimat ja ruuvata laudat niihin.

Vinovuorilautoja on help-po käyttää, mutta ne ovat kalliita. Voit rakentaa aidan myös tavallisista laudoista asentamalla laudat pari senttiä toistensa päälle.

Limilaudoitetusta aidasta on helppo tehdä juuri sopivan korkuinen. Aita kestää noin 20 vuotta, kun se suojataan kuullotteella tai maalilla.

Limilaudoitettu aita maksaa noin 30-50 euroa neliöltä laudoista riippuen.

Pitääkö aidan olla matala?

Koristeellinen pystyrima-aita on klassikko. Aidan tolppien välissä on vaakalaudat, joihin kiinnitetään kapeat rimat pienin välein. Rimojen päät voi muotoilla monella eri tavalla. Aidan voi rakentaa osissa ja kiinnittää valmiit elementit helposti tolppiin. Aidan voi rakentaa myös kiinteästi paikalleen.

Tolpat, vaakalaudat ja rimat pitää suojata öljyllä, maalilla tai kuullotteella. Maalaaminen vie aikaa, sillä rimoissa on paljon maalattavia reunoja. Aita kestää käytössä noin 15-20 vuotta.

Yhden aitametrin rakentamiseen tarvittavat rimat, laudat ja tolpat maksavat yhteensä noin 8 euroa. Lisäksi tarvitaan ruuveja, maalia ja tolppakenkiä.

Pitääkö sen olla halpa?

Halvimmat elementtiaidat ovat pajua. Valmis pajuaitaelementti maksaa enemmän kuin halvimmat itse rakennetut aidat, mutta tulee halvemmaksi kuin muut valmiselementit. Pajuaitaelementti on helppo kiinnittää valmiiksi pystytettyihin tolppiin.

Pajuaita näyttää luonnolliselta, suojaa pihaa tuulelta ja antaa jonkin verran näkösuojaa. Se ei kuitenkaan kestä lasten kiipeilyä tai pallon potkimista. Särkynyt aita on helppo vaihtaa uuteen. Pajuaita kestää yleensä muutaman vuoden.

120x180 sentin elementti maksaa noin 50 euroa.

Pitääkö aidan olla korkea?

Pystylaudoista rakennettu aita suojaa pihaa ulkopuolisten katseilta. Aidasta on helppo rakentaaniin tiivis ja korkea, etteivät ohikulkijat ja naapurit näe pihalle. Runkoon asennettavat vinotuet pitävät aidan pystyssä. Pystylauta-aidan voi rakentaa pontatuista laudoista tai lomalaudoituksena, jossa alempien lautojen väliin jäävät raot peitetään kapeilla rimoilla. Puu käsitellään öljyllä, kuullotteella tai maalilla. Aita kestää käytössä noin 15-20 vuotta.

Hinta 30-40 euroa metri.

Pitääkö aidan olla huoleton?

Rakenna aita komposiitista, jos et halua käyttää lainkaan aikaa aidan huoltamiseen. Komposiitti on sekoitemateriaali, jossa on muovia, puukuituja ja liimaa sekä mahdollisesti rakennetta vahvistavia lasikuituja.

Komposiitti kestää kaikenlaista säätä, eikä sitä tarvitse maalata. Komposiitti alkaa haalistua muutaman vuoden käytön jälkeen, mutta sen voi kunnostaa uuden veroiseksi komposiitinhoitoaineella. Aita rakennetaan komposiitti-laudoista, jotka työnnetään H-tolpissa oleviin uriin. Tolpat voivat olla joko betonia, komposiittia tai puuta.

Korkea komposiittiaita maksaa noin 100 euroa metri.

Pitääkö sen suojata?

Vaakalaudoista rakennettu aita suojaa pihaa tuulelta. Lautojen väliin pitää jättää pienet raot, jotta aidan sisäpuolelle ei synny tuulenpyörteitä. Tolppien molemmille puolille limittäin kiinnitetyt laudat vaimentavat tuulta ja suojaavat pihaa ohikulkijoiden katseilta. Aidasta on helppo rakentaa juuri sopivan korkuinen säätämällä lautojen välisen raon leveyttä. Vaakalauta-aidan rakentaminen on yksinkertais-ta ja halpaa.

Hinta riippuu aidan korkeudesta. Kaksi metriä korkea, kestopuusta rakennettu aita maksaa noin 50 euroa metri.

Pitääkö aidan olla helppo?

Pystytä aita valmiista elementeistä. Elementti-aidan rakentaminen on nopeaa, sillä aidan pätkät on helppo kiinnittää tolppiin. Useimmat aita elementit on tehty varsin paksuista kestopuulaudoista, jotka kestävät säätä hyvin. Aidan käyttöikä pitenee, kun se suojataan maalilla tai kuullotteella.

Valmiiden elementtien korkeus vaihtelee metristä kahteen. Joissakin malleissa on lisäksi koristerimoja.

Aitaelementtien hinnat vaihtelevat elementin mallin ja koon mukaan.

Pitääkö sen olla tukeva?

Siinä tapauksessa kivikoriaita on lyömätön valinta. Metallista ja kivistä rakennetut pohjaelementit tekevät aidasta erittäin tukevan ja pitkäikäisen. Aita rakennetaan metalliverkkolaatikoista, jotka ladotaan täyteen isoja kiviä.

Markkinoilla on eri kokoisia kivikoreja. Aita kannattaa mitoittaa kokonaisten kivikorien mukaan, sillä verkot voivat ruostua, jos niitä leikataan. Useimmat kivikori-aidat ovat suhteellisen matalia, sillä korien täyttäminen kivillä on raskasta työtä.

Kivikoriaidan hinta riippuu aidan korkeudesta. 2x0,5x0,5 metrin kokoinen kori maksaa noin 100 euroa.

    Lisää samasta aiheesta Aita