Liikkuvat kasvilavat antavat suojaa

Suoja-aidat eivät aina näytä hyviltä ja suojaavat tuulelta vain yhdestä suunnasta. Nämä kasvilavat ratkaisevat molemmat ongelmat.

Johdanto

Liikkuvat kasvilavat taltuttavat tuulen

Avoin terassi on ihana, kun on lämmintä. Terassilla ei kuitenkaan pääse suojaan, jos tuuli yltyy. Useimmat suoja-aidat ovat kiinteitä, jotkut ovat jopa rumia ja peittävät parhaan näkymän terassilta. Nämä kasvilavat lyövät monta kärpästä yhdellä iskulla. Ne vaimentavat tuulen, niitä on mukava katsella ja niiden alla on pyörät, joten lavoja voi siirtää tarpeen mukaan.

Käytä laastipaljua kasvilavoissa

Maa lapioidaan lavojen sisällä oleviin laastipaljuihin, jotta lavat kestävät käytössä kauemmin. Sen takia kasvilavoista tehdään 90 litran laastipaljun mittojen mukaan. Voit käyttää halutessasi pienempää laastipaljua. Ota kuitenkin huomioon, että kasvilavan pitää painaa jonkin verran, jotta se ei lähde tuulen mukaan.

Liikkuvat kasvilavat lehtikuusesta

Nämä kasvilavat rakennetaan lehtikuusesta. Lehtikuusi on luja materiaali, joka kestää kovia olosuhteita. Lehtikuusirakennelmat voi jättää ulos talveksi, mutta ne kannattaa suojata lehtikuusiöljyllä tai tavallisella maalilla. Jos maalaat kasvilavat, voit rakentaa ne lehtikuusta halvemmasta kestopuusta.

Valitse pyörät tarkasti

Valitse kasvilavoihisi kunnolliset pyörät, jotta lavat liikkuvat kevyesti pitkin terassia. Näissä ohjeissa mainitut pyörät maksavat noin 15 euroa kappaleelta ja kantavat 25 kilon painon. Kaupoissa voi olla pyöriä, jotka ovat aivan eri hintaisia, mutta toimivat yhtä hyvin.

Liikkuvat kasvilavat ja säleiköt

Kasvilavoihin kiinnitetään tuulelta suojaavat säleiköt, joita pitkin köynnöskasvit voivat kiipeillä. Rakenna kaksi erimittaista säleikköä, jotta kokonaisuus näyttää vaihtelevalta. Nämä kasvilavat ovat 145 ja 165 senttiä korkeita säleikköjen kanssa.

Muista rei’ittää kasvilavat

Varmista, että vesi pääsee valumaan pois laastipaljuista, ennen kuin täytät kasvilavat mullalla ja kasveilla. Poraa paljujen pohjiin kuivatusreikiä noin 10 millin terällä, jotta liika vesi pääsee valumaan pois. Voit lisäksi salaojittaa paljujen pohjat ruukunpalasilla, pikkukivillä tai leca-soralla. Salaojitus pitää maan sopivan kuivana.

Ohjeet

01
Näin nikkaroit kukkalaatikon 7 Vaihe

Kukkalaatikon mitat määräytyvät käy-tettävän laastipaljun koon perusteella. Laastipalju toimii laatikon sisällä säiliö-nä, johon kasvit on kätevä istuttaa.

Me käytimme 90 litran laastipaljua, jonka mitat ovat 27,5 x 42 x 72 cm. Pie-nempiäkin, kuten esimerkiksi 65 litran paljuja voi käyttää, kunhan laatikoista tulee tarpeeksi jykevät pysyäkseen pys-tyssä napakammassakin tuulessa.

Kun valitset sopivan kokoista paljua, mittaa palju aivan sen yläreunan ala- ja sisäpuolelta. Näin varmistat, että paljun reuna asettuu laatikon yläreunan tasalle, kun laitat paljun laatikkoon. Kun puu ei joudu kosketukseen mullan kanssa, laatikon käyttöikä pitenee.

1

Tee ensin kukkalaatikon pohja. Kukka-laatikon voi valmistaa esim. 25 x 100 mm:n lehtikuusesta ( A ja B). Kokoa laudoista kehys puuliimalla ja 4 x 40 mm:n ruostumattomilla ruuveilla.

2

Asenna laatikon sivut. Aloita kokoamalla kaikkien sivujen alimmaiset laudat, jotka ovat 25 x 125 mm:n lehtikuusta (C ja D). Kiinnitä laudat pohjaan 4 x 40 mm:n ruuveilla. Lauto-jen naarasponttien (urien) tulee olla alaspäin.

3

Kokoa loput sivulaudat yhteen ponttien avulla. Pitkät sivulaudat (C) ovat pohjan kanssa yhtä pitkät, kun taas lyhyet kappaleet (D) ovat lautojen paksuuden verran pohjaa pitemmät. Poista ylimmistä laudoista kielekkeet pisto- tai käsipyörösahalla.

4

Laatikko kiinnitetään nurkista 4 x 60 mm:n ruuveilla lautojen keskeltä. Ruuvit pitävät nurkat kohdillaan, mutta eivät estä lautoja irtoamasta ponteistaan. Tätä varten tarvitaan kulmalistat.

5

Tee kulmalistat (G ja H) 15 x 100 mm:n lehtikuusesta, josta halkaistaan kaksi 55 ja 40 mm:n listaa, joiden pituus on 30 cm. Liitä listat puuliimalla ja kolmella 4 x 40 mm:n ruuvilla, jolloin saat neljä 90:n asteen kulmalistaa.

6

Kiinnitä kolme kulmalistaa 4 x 40 mm:n ruuveilla. Kiinnitä neljäs lista vasta, kun säleikkö on paikoillaan. Listat (E ja F) sahataan 45:n asteen kulmaan. Aseta ne niin, että ne ovat 25 mm laatikon ulkosivujen ulkopuolella.

7

Asenna pyörät. Tässä on käytetty 75 mm:n kalustepyöriä, joissa on laatta kiinnitystä var-ten valmiina. Pyörien kokonaiskorkeus on 100 mm. Edullinen keino on käyttää laatikossa kahta kiinto- ja kahta jarrullista kääntöpyörää.

02
Näin valmistat säleikön 5 Vaihe

Päätä ensin kuinka korkean säleikön haluat. Muista kuitenkin, että mitä kor-keampi säleikkö, sitä herkemmin voi-makkaat tuulet tarttuvat siihen.

Korkeutta voi säädellä lyhentämällä listoja K ja sovittamalla listoja N ja P. Kuvan säleikön korkeus on 165 cm kuk-kalaatikkoon asennettuna.

Säleikön leveys on sovitettava tarkasti kukkalaatikon sivuihin. Säleikön vaaka-suorat osat on valmistettu kahdesta 25 x 50 mm:n lehtikuusilistasta. Voit myös käyttää 50 x 50 mm:n lehtikuusirimaa. Muista sijoittaa säleikön alin vaakasuora osa niin korkealle, että saat asetet-tua laastipaljun paikoilleen - tässä kor-keus on 20 cm.

1

Listat K ja M kootaan suorakulmaiseksi kehikoksi. Käytä puuliimaa ja 4 x 40 mm:n ruostumattomia ruuveja.

2

Sovita listat L tiukasti K-listoja vasten. Käytä runsaasti PU-liimaa ja kiinnitä puristimet listaan noin 25 cm:n välein. Tee sama myös listoille M ja P. Anna liiman kuivua vähintään tunnin. Poista sitten ylimääräinen liima hiomapaperilla tai-koneella.

3

Sahaa kolo säleikön ’jalkojen’ sisäpuolel-le niiden sovittamiseksi laatikon reunalistoi-hin. Voit esimerkiksi jännittää palan apulistaa kehikkoon kiinni ja sahata aukon reikäsahal-la. Jos sinulla ei ole reikäsahaa käytettävissäsi, sahaa aukko pistosahalla.

4

Kiinnitä säleikkö laatikon sivuille 4 x 60 mm ruuveilla. Säleikkö kannattaa kiinnittää keskikohdasta hieman sivuun, jos aikoo valmistaa useampia laatikoita. Näin voi nimittäin asettaa laatikot vierekkäin. Kiinnitä viimeinen kulmalista, kun säleikkö on paikoillaan.

5

Viritä tukilangat säleikköön esim. 4 mm:n nylonpäällysteisestä vaijerista. Kiinnitä ne kehikon sisäpuolelle sopivin etäisyyksin sijoitettuihin pieniin koukkuihin. Jännitä vaijerit vinottain ja kiinnitä ne vaijerilukoilla. Käsittele puu lehtikuuselle soveltuvalla öljyllä.

Materiaalit

SÄLEIKÖLLÄ VARUSTETTU 165 CM KORKEA KUKKALAATIKKO

25 x 100 mm lehtikuusta:
• 2 pohjalautaa (A), 72 cm
• 3 pohjalautaa (B), 42 cm

25 x 125 mm lehtikuusta:
• 6 sivulautaa (C), 72 cm
• 6 sivulautaa (D), 47 cm

25 x 50 mm lehtikuusta:
• 2 reunalistaa (E), 82 cm
• 2 reunalistaa (F), 52 cm

15 x 100 mm lehtikuusta, josta tehtiin 55 mm ja 40 mm leveät listat:
• 4 kulmalistaa (G), 30 cm
• 4 kulmalistaa (H), 30 cm

25 x 50 mm lehtikuusta:
• 2 säleikkölistaa (K), 155 cm
• 2 säleikkölistaa (L), 77 cm
• 2 säleikkölistaa (M), 87 cm
• 2 säleikkölistaa (N), 55 cm
• 2 säleikkölistaa (P), 90 cm

Lisäksi:
• 1 neliskulmainen laastipalju, 90 litraa 27,5 x 42 x 72 cm
• 2 nelikulmalaatoilla varustettua 75 mm:n kiintopyörää (kokonaiskorkeus 100 mm)
• 2 jarrullista 75 mm:n kääntöpyörää (kokonaiskorkeus 100 mm)
• 4 x 40 mm ruostumattomia ruuveja
• 4 x 60 mm ruostumattomia ruuveja
• 12 kuumasinkittyä koukkua
• Noin 7 metriä 4 mm:n nylonpäällysteistä vaijeria
• 12 vaijerilukkoa (4 mm)
• Puuliimaa (vedenkestävää)
• Puuöljyä

Hinta

Noin 100 euroa

Piirustus

Kukkalaatikot on valmistettu siten, että laastipalju mahtuu juuri ja juuri sen sisään. Laatikon sivulaudat kiinnitetään toisiinsa ponttiliitoksella. Sahaa sivujen ylälaudoista kielekkeet pois, jotta saat reunalistat kiinnitettyä paikoilleen. Siistin liitoksen saat, kun sahaat reunalistat 45°:een kulmaan nurkissa. Asenna lopuksi säleikkö laatikkoon. Muista sahata kehikon jalat reunalistoihin sopiviksi. Tukilankoina toimivat koukuin kiinnitetyt vaijerit. Pyörät helpottavat kukkalaatikoiden siirtämistä.

Video

VINKIT: Poraa tarkasti puolikas reikä

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Video

Vinkit & niksit

Istutusohjeita

Istuta kukkalaatikkoon köynnöskasvi, koska koko säleikön tarkoituksenahan on suojata tuulta vastaan. Köynnöksen vähitellen kasvaessa se peittää säleikön ja suojaa terassielämääsi tuulelta - ja naapureiden katseilta.
Valitse laatikkoon lisäksi kasveja, jotka kasvavat toiseen suuntaan eli alaspäin. Riippuvat kasvit peittävät reunan yli kasvaessaan vähitellen sekä reunuksen että paljun yläreunan. Näin pääset nauttimaan ja viihtymään vihreässä ja rehevässä ympäristössä.

NÄYTTÄVIÄ KÖYNNÖSKASVEJA
Nämä köynnöskasvit sopivat erinomaisesti säleikköön:

  • Köynnöskuusamat
  • Kärhöt eli klematikset
  • Köynnösruusut
  • Köynnöshortensiat
  • Karhunvatukka

Salaojita istutusastia poraamalla sen pohjaan reiät ennen kuin istutat kasvit siihen. Hyvin harvat kasvit viihtyvät seisovassa vedessä. Riittää, kun teet 10 mm:n reiät jokaiseen paljun pohjan pitkään sivuun.

Pohja kannattaa peittää soralla, ruukun sirpaleilla tai pikkukivillä. Kun ylimääräinen vesi pääsee paljusta pois, ei multa happamoidu. Täytä palju lopuksi hyvällä istutusmullalla ja istuta haluamasi kasvit.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …