Pyörillä liikkuvat kasvilavat

Liikkuvat kasvilavat antavat suojaa juuri sinne, minne pitää.

Liikkuvat kasvilavat taltuttavat tuulen

Avoin terassi on ihana, kun on lämmintä. Terassilla ei kuitenkaan pääse suojaan, jos tuuli yltyy. Useimmat suoja-aidat ovat kiinteitä, jotkut ovat jopa rumia ja peittävät parhaan näkymän terassilta. Nämä kasvilavat lyövät monta kärpästä yhdellä iskulla. Ne vaimentavat tuulen, niitä on mukava katsella ja niiden alla on pyörät, joten lavoja voi siirtää tarpeen mukaan.

Käytä laastipaljua kasvilavoissa

Maa lapioidaan lavojen sisällä oleviin laastipaljuihin, jotta lavat kestävät käytössä kauemmin. Sen takia kasvilavoista tehdään 90 litran laastipaljun mittojen mukaan. Voit käyttää halutessasi pienempää laastipaljua. Ota kuitenkin huomioon, että kasvilavan pitää painaa jonkin verran, jotta se ei lähde tuulen mukaan.

Liikkuvat kasvilavat lehtikuusesta

Nämä kasvilavat rakennetaan lehtikuusesta. Lehtikuusi on luja materiaali, joka kestää kovia olosuhteita. Lehtikuusirakennelmat voi jättää ulos talveksi, mutta ne kannattaa suojata lehtikuusiöljyllä tai tavallisella maalilla. Jos maalaat kasvilavat, voit rakentaa ne lehtikuusta halvemmasta kestopuusta.

Valitse pyörät tarkasti

Valitse kasvilavoihisi kunnolliset pyörät, jotta lavat liikkuvat kevyesti pitkin terassia. Näissä ohjeissa mainitut pyörät maksavat noin 15 euroa kappaleelta ja kantavat 25 kilon painon. Kaupoissa voi olla pyöriä, jotka ovat aivan eri hintaisia, mutta toimivat yhtä hyvin.

Liikkuvat kasvilavat ja säleiköt

Kasvilavoihin kiinnitetään tuulelta suojaavat säleiköt, joita pitkin köynnöskasvit voivat kiipeillä. Rakenna kaksi erimittaista säleikköä, jotta kokonaisuus näyttää vaihtelevalta. Nämä kasvilavat ovat 145 ja 165 senttiä korkeita säleikköjen kanssa.

Muista rei’ittää kasvilavat

Varmista, että vesi pääsee valumaan pois laastipaljuista, ennen kuin täytät kasvilavat mullalla ja kasveilla. Poraa paljujen pohjiin kuivatusreikiä noin 10 millin terällä, jotta liika vesi pääsee valumaan pois. Voit lisäksi salaojittaa paljujen pohjat ruukunpalasilla, pikkukivillä tai leca-soralla. Salaojitus pitää maan sopivan kuivana.

Lataa rakennusohjeet: Näin rakennat liikkuvat kasvilavat

Voit ladata tältä sivulta vaiheittaiset liikkuvan kasvilavan rakennusohjeet. Ohjeissa kerrotaan lisäksi, mitkä kasvit sopivat laatikoihin sekä annetaan vinkkejä, joilla voit tehdä kasvilavoista persoonallisen näköiset.