Aita, jota ei tarvitse huoltaa

Haluatko aidan, joka kestää lopun elämääsi? Siinä tapauksessa aidasta pitää tehdä mahdollisimman tukeva, ja se pitää rakentaa kestävistä materiaaleista. Galvanoidut, betoniin valetut tolpat, painekyllästetyt laudat ja sateelta suojaava pelti pitävät huolta aidasta sinun puolestasi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 viikkoa
Hinta
7000 euroa

Johdanto

Tolpat ovat ratkaisevia sen kannalta, kuinka pitkään aita kestää.

Nämä tolpat on tehty galvanoidusta teräksestä, joka ei kulu käytännössä ollenkaan. Tolpat on suunniteltu erikseen tätä aitaa varten, ja niiden yläosaan, keskelle ja alaosaan on hitsattu kiinni kolme siivekettä vaakalankkujen asentamista varten.

Erikoistolpat ovat kalliimpia kuin painekyllästetyt puutolpat, mutta terästolppien ansiosta aitaa ei tarvitse ajatella sen jälkeen, kun se on kerran rakennettu.

Ohjeet

01
Näin rakennat aidan 6 Vaihe

Tämä aita on 28 metriä pitkä, ja siihen tulee 17 tolppaa, jotka valetaan kiinni betoniin. Tolpat tuetaan viikon ajaksi puusta tehtyihin kehikoihin siksi aikaa, että betoni kuivuu. Laudat asennetaan vasta sen jälkeen.

1

Kaiva tolpille kuopat. Tämän aidan kohdalta on poistettu aluksi pensasaita, ja aidan kohdalle on viritetty linjalangat. Tolpat asennetaan 166 sentin välein noin metrin syvyisiin kuoppiin.

2

Pystytä tolpat kuoppiin suoraan linjaan linjalangan mukaan. Kiinnitä tolpan alaosa väliaikaisesti lautaan, jotta voit säätää tolpan helposti suoraan.

3

Asenna jokaiseen tolpanväliin kolme lankkua, aluksi ylös ja keskelle. Tue tolpat alhaalta kehikoilla, jotka pitävät tolpan pystyssä.

4

Vala tolpat kiinni. Sekoita betoni säkissä olevien ohjeiden mukaan ja kaada betoni tolpan juureen. Tiivistä betoni esimerkiksi laudalla painelemalla, jotta betoniin ei jää ilmakuplia, ja anna betonin kuivua viikon ajan. Sahaa lautojen alapäät 45 asteen kulmassa, jotta vesi valuu nopeasti maahan.

5

Asenna valmiiksi maalatut laudat. Tähän aitaan tehdään lomalaudoitus. Laudat kiinnitetään lankkuihin ulkoruuveilla yksi tolpanväli kerrallaan sapluunan avulla.

6

Melkein valmista. Nyt aidasta puuttuu enää suojapelti ja maali.

Materiaalit

  • Galvanoituja tolppia, 100x100 mm, 240 cm pitkiä
  • Kuivabetonia
  • 48x98 mm lankkua
  • Lautoja, 25x150 mm, 168 cm pitkiä
  • Ulkoruuveja
  • Peittävää ulkomaalia
  • Suojapeltiä

Erikoistyökalut

  • Linjalankaa
  • Betonimylly

Vie aikaa

Noin 3 viikkoa.

Hinta

Tämä 28 metrin aita maksoi noin 7000 euroa.

Vaikeusaste

Pystytä tolpat huolellisesti, jotta lautojen asentaminen sujuu hyvin.

Piirustus

Aidan rakenne

Aita koostuu galvanoiduista erikoistolpista, jotka on valettu kiinni maahan. Tolpissa on kolmet metallisiivekkeet, joihin kiinnitetään vaakalankut alas, keskelle ja ylös. Lankkuihin asennetaan pystysuuntainen lomalaudoitus,

Aidan rakenne

Video

Johda vesi maahan laudan päästä

Vinkit & niksit

Kestävät materiaalit

Aidan rakentamiseen kannattaa käyttää kestäviä, suojaavia ja vahvistavia materiaaleja, jotta aita kestää mahdollisimman pitkään.

PAINEKYLLÄSTETTY PUU on käsitelty aineilla, jotka suojaavat puuta lahoamiselta ja homehtumiselta. Painekyllästetty puu kestää pitkään kosteissa oloissa ja on suhteellisen halpaa. Markkinoilla on myös kosteutta kestävistä ja öljypitoisista puulajeista tehtyjä lautoja, mutta esimerkiksi tiikki-ja mahonkilaudat ovat paljon kalliimpia.

MAALI pitää puun kunnossa pitkään. Mitä enemmän väriaineita maalissa on, sitä paremmin se suojaa puun pintaa. Se tarkoittaa, että aidan maalaamiseen kannattaa käyttää peittävää ulkomaalia. Muista huoltomaalata aita säännöllisesti, jotta sen pinta pysyy tiiviinä. Jos maalin pinnassa näkyy pieniä halkeamia, aita on aika maalata uudelleen.

GALVANOIDUSTA TERÄKSESTÄ TEHDYT TOLPAT kestävät ikuisuuden. Ne ovat selvästi kalliimpia kuin esimerkiksi painekyllästetyt tolpat, mutta terästolpat kestävät pitempään. Nämä tolpat on suunniteltu erikseen tätä aitaa varten ja tilattu valmiina metallipajalta.

AIDAN PÄÄLLE ASENNETTAVA ALUMIINITAI TERÄSPELTI maksaa itsensä takaisin, sillä se suojaa lautojen päitä kosteudelta. Lautojen päät ovat huokoisia ja imevät paljon vettä. Taivasalle jätetyt avoimet laudanpäät lahoavat nopeasti.

BETONI pitää tolpat pystyssä. Tolppien juuressa olevat betoni-tuet vakauttavat aidan ja lisäävät sen käyttöaikaa. Valmista kuivabetonia on helppo käyttää, sillä siihen pitää lisätä vain vettä.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.