Vankka kivimuuri

Stengærdet er et oplagt valg, hvis du ønsker dig et naturligt hegn med lang levetid og minimal vedligeholdelse. Det er tungt at arbejde med store sten – til gengæld holder et stengærde for evigt!

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
Kivien ja maa ainesten hinta riippuu tapauksesta

Kiviaidan rakentamiseen kannattaa käyttää mahdollisimman tasalaatuisia kiviä, jotka sopivat hyvin yhteen.

Johdanto

Kiviaita näyttää luonnolliselta ja kestää ikuisuuden, kun se rakennetaan oikein.

Kiviaidan pohja pitää rakentaa huolellisesti. Pohjan pitää kestää kivien paino, jotta aita ei painu ja muutu epätasaiseksi. Aidan pohjan pitää läpäistä vettä hyvin, jotta vesi ei keräänny lammikoiksi ja vie pohjaa mukanaan.

Kiviaidan pohja

Kiviaidan pohjan tekeminen aloitetaan poistamalla pinnasta noin 20 senttiä maata. Jos pintamaan alla näkyy juuria, ne kannattaa poistaa samalla. Pohja oikaistaan kutakuinkin suoraksi ja tiivistetään käsijuntalla, jotta kiviaita ei vajoa.

Kaada tiivistetylle pohjalle noin 10 sentin kerros pieniä luonnonkiviä, joiden halkaisija on noin 16-32 milliä. Kivet pitävät aidan pohjan kuivana. Tiivistä pikkukivet käsijuntalla. Levitä päälle 10 sentin kerros mursketta ja tiivistä murske.

Valitse yhteensopivat kivet

Aitakivet kannattaa valita tarkasti. Asenna suurimmat kivet alimmaiseksi ja varmista, että ne painuvat kunnolla kiinni hiekkaan. Alimpien kivien pitää toimia tukevana alustana seuraaville kiville. Lapioi maata kiviaidan keskelle, kun olet asentanut alimmat kivet. Maa pitää kivet paikallaan.

Painele maata kivien taakse, jotta ne pysyvät paikallaan mahdollisimman hyvin. Tolpanpätkä sopii tarkoitukseen loistavasti. Lapioi kiviaidan keskelle lisää maata sitä mukaa, kun aita nousee. Voit käyttää tasoittamiseen haravaa. Se pitää maan pinnan kuohkeana ja helpottaa työskentelyä.

Kiviaidan rakentaminen on palapeliä

Kiviaidan rakentaminen luonnokivistä on melkoista palapeliä. Käytä aidan rakentamiseen mahdollisimman samankokoisia kiviä, jotta et joudu siirtelemään kiviä edestakaisin. Maa pysyy aidan keskellä sitä paremmin, mitä pienempiä kivien väliset kolot ovat.

Kiviaidan pitää kallistua hieman sisäänpäin. Aidan viereen kannattaa pystyttää mittakepit, joista on helppo tarkistaa, kuinka korkea aidasta pitää tulla ja kuinka isoja kiviä aitaan tarvitaan. Mieti tarkasti, miten päin asennat ylimmät kivet, jotta aidasta tulee mahdollisimman siistin näköinen.

Valitse sopivat kivet

Isot luonnonkivet sopivat hyvin kiviaidan rakennusmateriaaliksi. Valitse halkaisijaltaan noin 15-30 sentin kokoisia kiviä, jotta työ ei ala tuntua liian raskaalta.

Kasvit pitävät maan paikallaan

Isoista luonnonkivistä rakennettuun aitaan jää väistämättä koloja, joista maa voi valua ulos. Kasvien istuttaminen on yksi tehokkaimmista tavoista pitää maa paikallaan. Aidanreunuskasvien juuret sitovat maata tehokkaasti.

Aidan keskelle voi istuttaa mitä tahansa kasveja aivan kuten tavalliseen kukkapenkkiin.

Ohjeet

01
Tee aidalle tukeva pohja 5 Vaihe

Kiviaidan pohja pitää rakentaa oikein, jotta aita ei vajoa. Sadeveden pitää imeytyä maahan nopeasti ja valua pois aidan vierestä, jotta aidan pohja ei muutu veteläksi.

Poista pehmeä maa ja lapioi tilalle mursketta tai pieniä kiviä. Lapioi kivien päälle asennushiekkaa. Tiivistä kerrokset, jotta alusta ei vajoa.

1

Poista pehmeä pintamaa noin 20 sentin syvyydeltä. Poista myös rikkaruohot ja niiden juuret, jotta ne eivät valtaa uutta kukkapenkkiä.

2

Tasoita pohja, jotta sadevesi ei keräänny lammikoiksi. Voit tasoittaa maan vatu-passilla ja varmistaa samalla helposti, että pohjasta tulee suora.

3

Tiivistä pohja käsijuntalla, jotta kiviaita ei vajoa. Voit käytttää valmista käsijunttaa tai tehdä juntan itse tolpasta ja rautaputkesta.

4

Lapioi mullan tilalle kiviä ja levitä ne tasaisesti. Noin 10 sentin kerros riittää, jos maapohja on hiekkainen. Savimaalla kiviä tarvitaan 20 senttiä. Pikkukivet pitävät kiviaidan pohjan kuivana.

5

Levitä asennushiekka tasaiseksi, noin 10 senttiä paksuksi kerrokseksi. Hiekka varmistaa osaltaan, että kiviaidan pohja pysyy kuivana.

02
Rakenna kiviaita 12 Vaihe

Kivet kannattaa valita huolellisesti ja asentaa tarkasti. Asenna isoimmat kivet alimpaan kerrokseen ja varmista, että ne painuvat kunnolla kiinni asennushiekkaan. Alimpien kivien pitää muodostaa tukeva pohja ylemmille kerroksille.

Lapioi kukkapenkkiin multaa, kun alin rivi on valmis, jotta kivet pysyvät paikoillaan. Lisää multaa sitä mukaa kun muuri nousee.

1

Lyö maahan merkkikeppejä tai -rautoja, jotta näet koko ajan, kuinka korkea aidasta pitää tulla.

2

Sido linjalanka kiviaidan pinnan korkeudelle. Kiinnitä narun toinen pää aidan toisessa päässä olevaan rautaan, jotta voit tarkistaa korkeuden helposti rakentamisen aikana.

3

Asenna alimmat kivet. Valikoi alimpaan riviin kaikkein isoimmat kivet. Lyö kivet kunnolla kiinni hiekkaan kumivasaralla.

4

Tarkista korkeus linjalangalla. Mittaa kivien ja langan välinen etäisyys ja asenna kivet siten, että lankaan on joka paikasta suunnilleen yhtä pitkä matka.

5

Alin rivi on nyt asennettu. Varmista, että kaikki kivet ovat kunnolla kiinni asennus-hiekassa, jotta ne pysyvät paikallaan, kun seuraavat kivet asennetaan niiden päälle.

6

Lapioi multaa alimpien kivien tueksi. Tiivistä multa kunnolla kivien taakse, jotta kivet pysyvät paikallaan mahdollisimman hyvin. Voit käyttää apuna laudanpätkää.

7

Lisää multaa ja levitä se tasaisesti, kun olet tiivistänyt mullan alimpien kivien taakse. Levitä multa haravalla, jotta mullan pinta jää kuohkeaksi.

8

Jatka aidan rakentamista kerroksittain. Valitse kivet siten, että ne sopivat tiiviisti yhteen. Varmista, että multa tukee kiviä, jotta aidasta tulee mahdollisimman tukeva.

9

Tarkista aidan korkeus mittaamalla langan ja kivien välinen etäisyys tiheästi. Mieti, miten päin asennat ylimmät kivet, jotta saat kiviaidan pinnasta siistin.

10

Täytä isot kolot kivillä ja hiekalla, jotta multa ei valu pois penkistä. Tiivistämiseen sopii parhaiten hiekka, jonka jyväkoko on 3-8 milliä. Painele hiekka tiiviiksi tikulla.

11

Pese kivet lopuksi, sillä ne sotkeutuvat väistämättä työn aikana. Kivet on helppo hangata puhtaiksi vedellä ja harjalla.

12

Kiviaita on nyt istutuksia vaille valmis.

Materiaalit

  • Isoja kiviä, 15 x 30 cm, 5 tonnia
  • Pienempiä kiviä, 16-32 mm, 1 m3
  • Asennushiekkaa, 1 m3
  • Multaa 2 m3

Erikoistyökalut

  • Käsijuntta

Vie aikaa

3-4 päivää.

Hinta

Kivien ja maa ainesten hinta riippuu tapauksesta. Kivet voi saada ilmaiseksi multakuorman mukana tai hakemalla ne itse sorakuopalta.

Vaikeusaste

Työ on raskasta. Asettele kivet huolellisesti, jotta aidasta tulee tukeva.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …