Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

10 vinkkiä: AITA, joka kestää pitkään

Tulosta Tallenna artikkeli

Kun valitset materiaalit ja rakennustavan oikein, saat aidan, joka kestää koko elämäsi. Jos muistat aitaa rakentaessasi nämä 10 kultaista ohjetta, et joudu rakentamaan sitä uusiksi 5–10 vuoden päästä. Tehtävä ei ole sen työläämpi, ja jos lasket kustannuksia, saat rahasi takaisin ennen kuin huomaatkaan.

hegnderholder

1. TUULEN PITÄISI PUHALTAA AIDAN LÄPI

Jos teet korkeasta aidasta hyvin tiiviin, se saattaa kaatua myrskyssä, koska se ei kestä tuulen painetta. Varmista, että tuuli pääsee aidan läpi.

Kestävä mutta ilmava aita.

Tee rakenteesta avoin, esimerkiksi limittämällä lautoja aidan molemmin puolin. Näin aidan läpi ei pysty tirkistelemään, ja piha on yhä tuulensuojassa, sillä aita jarruttaa tuulta merkittävästi. Näin aita myös kestää monet myrskyt.

Vain jos rakennat aidasta matalan (alle 100 cm korkea), voit tehdä siitä tiiviin.

LUE LISÄÄ: Suoja-aita terassille

2. OSTA OKSATONTA JA HALKEILEMATONTA PUUTA

Oksanreiät ja halkeamat päästävät veden sisään. Vesi kerääntyy reikiin ja halkeamiin pieniksi lammikoiksi ja lahottaa ajan myötä puun reikien ympäriltä.

Käytä vain virheetöntä puutavaraa. Tämän varmistat valitsemalla puutavaran itse rakennustavaraliikkeessä. Tarkista jokainen lauta ja tolppa, ennen kuin lastaat sen autoon, niin aita kestää pidempään.

3. KIINNITÄ TOLPAT MAAHAN

Jos kaivat tolpat 30–40 cm maahan, ne löystyvät ajan mittaan. Tämän seurauksena ne eivät enää kestä tuulen painetta.

Kaiva tolpat syvälle maahan. Tolpat on kaivettava roudattomaan syvyyteen. Yleensä noin 100–120 cm:n syvyys riittää – pohjoisempana voi joutua kaivamaan jopa 200 cm:iin. Tolppien kaivuuta helpottaa maakairan käyttö. Syvyys kuulostaa paljolta, mutta sille on syynsä.

Jos tolppia ei upoteta tarpeeksi syvälle, routa laajentaa maata tolppien alla ja työntää tolppia ylöspäin, jolloin ne eivät enää ole tiiviisti kuopissaan kiinni.

KATSO MYÖS: 4 VINKKIÄ: Helpot ja lujat tolpat

4. KÄYTÄ VAIN KESTÄVIÄ MATERIAALEJA

Jos tolppia ei ole kyllästetty tai ne eivät ole maakosketusta kestävää kestopuuta, ne lahoavat muutamassa vuodessa ja tällöin aita kaatuu.

Käytä kyllästettyä puuta tai maakosketusta kestävää kestopuuta. Maa- tai vesikosketukseen tulevissa rakenteissa käytettävä A-luokan (NTR-A) kestopuu kestää 3–5 kertaa pidempään kuin kyllästämätön puu.

Tammitolpat kestävät ulkokäytössä noin 12–15 vuotta, ja jotkin kalliimmat puulajit jopa 30 vuotta.

RAKENNUSOHJEET: Rakenna aita, joka kestää 100 vuotta

5. SÄLÄ SÄÄSTELE LAUTOJA JA TOLPPIA

Jos lautaverhoilun kiinnityskohtien välit ovat liian pitkät, puun jännite voi irrottaa käytetyt ruuvit tai naulat. Tämän seurauksena verhoilu irtoaa ennen pitkää.

Pystytolppien väli ei koskaan saisi olla pidempi kuin 180 cm. Suosittelemme tolppaväliksi enintään 150 cm. Jos kiinnität pystylaudat vaakalautoihin, lautojen väli ei saisi olla 120 cm korkeampi.

6. VEDEN ON VALUTTAVA ALAS

Monet aidat lahoavat jo muutamassa vuodessa, koska niitä ei ole rakennettu niin, että vesi valuu tolpilta, laudoilta ja verhoilulaudoilta alas. Pienet rakennusyksityiskohdat voivat pidentää käyttöikää.

Kaikki ylöspäin osoittavat puupinnat on sahattava viistoon niin, että vesi valuu niiltä alas. Myös lautojen ja rimojen alareunat on sahattava viistoon, jotta vesi ei jää lautoihin vaan tippuu alas maahan. Kata puun yläpinnat hatuilla tai peitelaudoilla, jotta vesi ei imeydy niistä sisään.

Lisäksi aita kannattaa koota heloilla sen sijaan, että tolppiin sahattaisiin lovia. Sadevesi tunkeutuu hienoista loviliitoksista sisään ja lahottaa puun nopeasti.

KATSO MYÖS: VINKKI: Oikaise vino aita

7. PAKSUT MATERIAALIT KESTÄVÄT PIDEMPÄÄN

Jos käytät ohuempia materiaaleja, säästät rahaa. Toisaalta puutavara vääntyy ja lahoaa paljon nopeammin kuin paksumpi materiaali. Sovita valitsemasi puutavaran koko aitapaikan olosuhteisiin.

Mitä kovemmille tuulille ja vesiolosuhteille aita altistuu, sitä tukevampia materiaaleja on käytettävä. Muista myös sovittaa tolppiin ja aitaan käyttämäsi puutavaran koko toisiinsa.

8. KÄYTÄ AINA RUOSTUMATTOMIA RUUVEJA

Jos ruuvit ruostuvat, ne heikkenevät ja voivat murtua, jolloin verhoilulaudat irtoavat. Ruostuneista ruuveista jää myös rumia jälkiä, joita on lähes mahdoton peittää. Käytä ruostumattomia ruuveja puulajista riippumatta.

Ruuvien tulee olla vähintään 5 mm paksuja ja niissä pitää olla iso, tasainen kanta. Muista myös, että ruuvien tulee olla niin pitkiä, että ne varmasti pitävät.

9. VÄLTÄ KASVEJA

Aitaa vasten olevat suuret kasvit painavat, työntävät ja keräävät erityisesti kosteutta. Aita on pidettävä kasveista vapaana. Jos et kuitenkaan halua olla täysin ilman kasveja, niin leikkaa kasvustoja niin, että niistä ei tule liian tiiviitä tai raskaita.

LUE LISÄÄ: Rakenna luonnollinen ranka-aita

10. MUISTA HUOLTAA AITAA

Jos et maalaa tai huolla aitaa, se ei kestä kovin montaa vuotta. Aita on käsiteltävä puunsuojalla tai öljyllä tai maalattava säännöllisesti, jotta se kestäisi huomattavasti pidempään.

Riippumatta valitusta käsittelyaineesta, vesi on syytä pitää etäällä aidasta, jotta puu ei lahoa ja homehdu. Muista kuitenkin, että mitä paremmin puu on suojakäsitelty, sitä paremmin aita on suojattu myös auringon UV-säteiltä.

Aitaa on myös syytä pestä aika ajoin, jos sen pintaan on takertunut kasvillisuutta. Levä, lika yms. kerää nimittäin myös kosteutta.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
null: 10 vinkkiä: AITA, joka kestää pitkään
Kokonaishinta: null purchase.price.currency
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 €.
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin