Video
Helppo
Vaikea

Katolta ja ränneiltä valuva vesi lahottaa ajan kuluessa räystäslaudan. Mutta ei hätää, sillä räystäslaudan tehtävänä onkin toimia kilpenä sen takana sijaitsevalle kattorakenteelle. Sama koskee tuulilautoja talon päädyissä – ne vaihdetaan samalla tavalla kuin räystäslaudat. Kun räystäslauta on irrotettu, voidaan samalla tarkistaa kattopalkit ja nähdä, löytyykö rakenteesta jotakin, joka on syytä vaihtaa uuteen. Laho palkki pitää katkaista ja korvata uudella terveellä puulla – mutta tässä artikkelissa keskitytään nyt räystäslautojen vaihtoon.

VALMISTELUT:

1. Ensin poistetaan räystäskourut

Irrota syöksyputket, ja käännä kourua ylöspäin kannattimista tai kourukiinnittimistä, joiden päälle tämän talon räystäskourut on asetettu.

2. Irrota kannattimet

Jos räystäskourut on asennettu kiinnittimiin, kiinnittimet irrotetaan ja siirretään uusiin räystäslautoihin. Jos kourut on on asennettu kannattimiin, kannattimet voidaan jättää paikoilleen.

3. Katkaise räystäslauta helposti hallittavaan pituuteen pistosahalla

Kun sahaat laudan kuten kuvassa, se on paljon helpompi irrottaa ja purkaa.

4. Tarkista, ovatko kattopalkit vaurioituneet

Tässä on niin monta reikää, että siihen on vaikea saada uutta räystäslautaa kunnolla kiinni siten, että palkki varmasti kestäisi kannatella kourua. Palkkia pitää vahvistaa.

5. Palkin päätä vahvistetaan uudella palkilla

Sahaa noin 40 cm:n pituinen puukappale ja kiinnitä se ruuveilla. Nyt uusi räystäslauta voidaan asentaa. VINKKI: Selviät helpommalla, jos ruuvaat ruuvit puoliksi puuhun jo maassa ollessasi.

ASENNUS:

1. Sahaa uusi räystäslauta oikeaan pituuteen

Mittaa lauta ennen kuin asennat sen. Pohjusta ja sivele laudan pintaan puunsuoja tai maali kahteen kertaan ennen asennusta. Maalaa myös päädyt.

2. Nosta uusi räystäslauta paikoilleen

Varmista, että voit seistä tukevasti – mieluiten telineillä, sillä tikkaita on vaikea pitää tasapainossa, kun toisesssa kädessä on pitkä ja painava lauta.

3. Kiinnitä räystäslauta ruuveilla

Käytä ruostumattomia ruuveja, sillä räystäslauta altistuu vedelle ja sen vaikutuksille. Valitse haponkestävät ruuvit, jos käytät painekyllästettyä puuta.

4. Asenna kourukannattimet räystäslautoihin

Aloita päädyistä ja kiristä naru niiden välille, niin päätyjen väliset kannattimet on helpompi asentaa narun myötäisesti.

5. Tarkista kaato, ennen kuin asennat kaikki kannattimet

Räystäskourun pitää viettää hieman kohti syöksytorvea. 2–3 mm/metri on sopiva määrä

6. Napsauta kouru jälleen paikalleen, ja liitä se syöksytorveen

Jos räystäskourutkin kaipaavat vaihtoa, se on hyvä tehdä tässä samalla.