Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vaihda laho räystäslauta

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Lahot räystäslaudat on helppo vaihtaa. Tämä on syytä tehdä, jotta muihin kattorakenteen osiin ei pääse syntymään kosteusvaurioita.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
3 €/m
Vaihda laho räystäslauta

Johdanto

Katolta ja ränneiltä valuva vesi lahottaa ajan kuluessa räystäslaudan. Mutta ei hätää, sillä räystäslaudan tehtävänä onkin toimia kilpenä sen takana sijaitsevalle kattorakenteelle. Sama koskee tuulilautoja talon päädyissä – ne vaihdetaan samalla tavalla kuin räystäslaudat. Kun räystäslauta on irrotettu, voidaan samalla tarkistaa kattopalkit ja nähdä, löytyykö rakenteesta jotakin, joka on syytä vaihtaa uuteen. Laho palkki pitää katkaista ja korvata uudella terveellä puulla – mutta tässä artikkelissa keskitytään nyt räystäslautojen vaihtoon.

Ohjeet

Valmistelut

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Ensin poistetaan räystäskourut. Irrota syöksyputket, ja käännä kourua ylöspäin kannattimista tai kourukiinnitti-mistä, joiden päälle tämän talon räystäs-kourut on asetettu.

2

Irrota kannattimet. Jos räystäskourut on asennettu kiinnittimiin, kiinnittimet irrotetaan ja siirretään uusiin räystäslautoihin. Jos kourut on on asennettu kannattimiin, kannattimet voidaan jättää paikoilleen.

3

Katkaise räystäslauta helposti hallittavaan pituuteen pisto-sahalla. Kun sahaat laudan kuten kuvassa, se on paljon helpompi irrottaa ja purkaa.

4

Tarkista, ovatko kattopalkit vaurioituneet. Tässä on niin monta reikää, että siihen on vaikea saada uutta räystäslautaa kunnolla kiinni siten, että palkki varmasti kestäisi kannatella kourua. Palkkia pitää vahvistaa.

5

Palkin päätä vahvistetaan uudella palkilla. Sahaa noin 40 cm:n pituinen puukappale ja kiinnitä se ruuveilla. Nyt uusi räystäslauta voidaan asentaa.
VINKKI: Selviät helpommalla, jos ruuvaat ruuvit puoliksi puuhun jo maassa ollessasi.

Kattolaudat näyttävät uusilta, mutta ne ovat yhtä vanhat kuin palkit.

Asennus

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Räystäslaudan asentaminen on helppo tehtävä. Kun se on sahattu oikeaan pituuteen ja maalattu kahteen kertaan, se ruuvataan kiinni paikalleen. Koska ruuvit sijoitetaan suoraan palkkien pää-typuuhun ja räystäslaudan pitää kannattaa räystäskourut, joskus myös vettä tul-vivat, kiinnitykseen käytetään todella pitkiä ruuveja, 5 x 100 mm:n tai 6 x 100 mm:n ruostumattomia ruuveja. Valitse haponkestävät ruuvit, mikäli käytät painekyllästettyä puutavaraa.

1

Sahaa uusi räystäslauta oikeaan pituuteen. Mittaa lauta ennen kuin asennat sen. Pohjusta ja sivele laudan pin-taan puunsuoja tai maali kahteen kertaan ennen asennusta. Maalaa myös päädyt.

2

Nosta uusi räystäslauta paikoilleen. Varmista, että voit seistä tukevasti - mieluiten telineillä, sillä tikkaita on vaikea pitää tasapainossa, kun toisesssa kädessä on pitkä ja painava lauta.

3

Kiinnitä räystäslauta ruuveilla. Käytä ruostumattomia ruuveja, sillä räystäslauta altistuu vedelle ja sen vaikutuksille. Valitse haponkestävät ruuvit, jos käytät painekyllästettyä puuta.

4

Asenna kourukannattimet räystäslautoihin. Aloita päädyistä ja kiristä naru niiden välille, niin päätyjen väliset kannattimet on helpompi asentaa narun myötäisesti.

5

Tarkista kaato, ennen kuin asen-nat kaikki kannattimet. Räystäs-kourun pitää viettää hieman kohti syöksy-torvea. 2-3 mm/metri on sopiva määrä.

6

Napsauta kouru jälleen paikal-leen, ja liitä se syöksytorveen. Jos räystäskourutkin kaipaavat vaihtoa, se on hyvä tehdä tässä samalla.

Vie aikaa

Pari tuntia + maalin kuivumisaika

Hinta

25 x 200 mm:n räystäslauta maksaa noin 3 € metriltä.

Vaikeusaste

Tämä on yksi helpoimmista tee itse -tehtävistä.

Video

VINKIT: Asenna pitkät laudat yksin

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

TEKNIIKAT: Otsalautojen asentaminen

Näin teet tiiviin sauman - katon kaltevuudesta riippumatta

Vinkit & niksit

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Vaihda laho räystäslauta
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin