Aluskate

Hyvä aluskate on vähintään yhtä tärkeä osa kattoa kuin vesikatto. Aluskate suojaa rakenteita sateelta, lumelta ja rännältä. Löydät näiltä sivuilta lisää tietoa aluskatteista ja siitä, millainen aluskate sinun kannattaa valita.

  Mikä on aluskate?

  Aluskate on vesikatteen alla oleva rakenne. Aluskate suojaa katon rakenteita vedeltä ja estää katolle tuiskuavan lumen pääsyn rakenteisiin. Monen asiantuntijan mielestä aluskate on vähintään yhtä tärkeä kuin vesikate.

  Kolmenlaisia aluskatteita

  Aluskatteita on periaatteessa kolmenlaisia. Niiden hinnat ovat hyvin erilaiset.

  Mieti tarkasti, kuinka kauan aluskatteen pitää kestää. Jos vesikatteen käyttöikä on 80 vuotta, sen alle ei kannata asentaa aluskatetta, joka pitää vaihtaa 20 vuoden päästä.

  Aluskatemuovi

  Peltikaton alle asennetaan yleensä aluskatemuovi, korokerimat ja ruoteet. Ensimmäiset markkinoille tulleet aluskatemuovit haurastuivat olemattomiin muutamassa vuodessa, koska ne eivät kestäneet auringon UV-säteitä. Aluskatemuovit ovat kuitenkin kehittyneet sen koommin.

  Muovista, rimoista ja ruoteista tehty aluskate on halpa. Sen neliöhinta on noin 5 euroa.

  Diffuusioavoin aluskate

  Muovialuskatteet voidaan jakaa tiiviisiin ja diffuusioavoimiin tuotteisiin. Diffuusioavoin tarkoittaa samaa kuin “hengittävä” eli rakennetta, joka päästää kosteuden siirtymään lävitseen. Diffuusioavoimet aluskatteet eivät kuitenkaan toimi oikein, jos välikatolla on liikaa kosteutta. Hyvän tuuletuksen merkitystä ei voi korostaa liikaa.

  Kiinteä aluskate vanerista

  Vanerilevyistä tehty aluskate on hieman kalliimpi mutta kestävämpi kuin muovinen aluskate. Ympäripontattu katevaneri maksaa paksuudesta riippuen 15-20 euroa neliöltä.

  Aluskate raakapontista

  Huopakaton aluskate tehdään yleensä raakapontista eli ympäripontatuista laudoista. Raakaponttia ja huopaa käytetään myös tiilikaton aluskatteena. Raakapontti maksaa noin 7-8 euron neliötä.

  Aluskatteen korjaaminen

  Aluskate pitää korjata välikatolta tai purkamalla osa vesikatteesta. Jos aluskatemuoviin on tullut reikä, sen päälle voi asentaa uuden muovikaistaleen. Huovan voi paikata kumibitumimassalla.

  Hapertuneen aluskatemuovin vaihtaminen tulee kalliiksi. Jos muovi on rikki joka paikasta, kannattaa harkita samalla vesikatteen vaihtamista.