9 terävää kysymystä kattohuovasta

Useimmat tee se itse -rakentajat asentavat kattohuovan samalla tavalla joka katolle riippumatta siitä, millaisen rakennuksen katosta on kyse. Kysyimme yhdeksän terävää kysymystä huopakatoista ja haimme niihin vastaukset. Lue vastaukset, ja saatat viisastua...

1. MILLAINEN KERMIKATE ON NOPEN ASENTAA?

Helpoin ratkaisu on käyttää itsekiinnittyvää kermikatetta. Tehtävä on helppo ja sopii erityisesti nikkareille, mikä ei tee ratkaisusta suinkaan huonoa, sillä myös ammattilaiset valitsevat tämän vaihtoehdon.

Kermikatteen lämmittämiseen käytettäviä laitteita ei tarvita, sillä saumat tehdään itsekiinnittyvien katepintojen ja bitumiliiman avulla. Yksi kerros on aina kahta yksinkertaisempi.

ASENNA KATTOHUOPA ITSE: Uusi katto vain kahdessa päivässä

2. ONKO KAKSIKERMIKATTEELLE NYKYSIN TARVETTA?

On, useinkin. Ensinnäkin alle 1:20 -kaltevuuden katoille on asennettava kaksikermikate. Jos haluat että kattosi kestää vuosia, säästät aikaa ja rahaa asentamalla sille kaksikermikatteen. Työmäärä ja materiaalit ovat samat kermimääristä riippumatta – valmistelut ja viimeistelytyöt kuten räystäiden ja päätyjen laudoitus yms.

Kaksi kermikatetta ei tule kaksi kertaa yksikerroksista kalliimmaksi. Kummallakin kermillä on lujuutensa, ja jos aluskatteessa on hieno hiekkasirotepinta, kate tulee edullisemmaksi ja kermit sitoutuvat helpommin ja tiiviimmin toisiinsa.

Asentamalla heti alkuun kaksikermikatteen pääsee halvemmalla ja saa paremman ratkaisun kuin asentamalla yksikermikatteen ja muutaman käyttövuoden kuluttua uuden katteen vanhan päälle.

VIDEO: Muista huoltaa huopakattoa

3. MIKÄ ON PARAS ALUSTA KERMIKATTEELLE?

Uusimpien kokemusten mukaan paras alusta on ponttilaudoitus. Kermikatteiden alle on vuosikausia laitettu vaneri- tai OSB-levyt. Työ sujuu nopeasti ja levyt jäykistävät rakennetta tehokkaasti.

Isot levyt kuitenkin elävät ilmankosteuden vaihteluiden mukaan kuten kaikki puurakenteet. Laudoitus tasoittaa elämisen aiheuttamia saumarakoja, mutta levyt tasaavat rakoja vain muutamia millimetrejä. Lisäksi levyjen liima vaikeuttaa kosteuden imeytymistä ja haihtumista, mikä voi luoda homeongelmia.

Jos kermin alla on levytetty aluskate, varmista tuuletuksen toimivuus levyjen alla, jotta kosteus pääsee poistumaan.

4. MITÄ OVAT KOSTEUSKUPLAT?

Kosteuskuplat ovat kermin alla olevia ilmareikiä. Ne syntyvät, kun kermin alla oleva kosteus laajenee lämmössä.

Kuplien poistaminen vaatii niiden auki viiltämistä, ilman painamista ulos ja kermin liimaamista kiinni. Jos kuplat ovat aluskermissä, peitä korjaus kermikaistaleella tai verkolla.

Kuplat korjataan leikkaamalla kermi ja liimaamalla ja naulaamalla se kiinni ja täyttämällä viillot.

5. VOINKO ITSE HITSATA KERMIÄ?

Voit, mutta hyväksytä hanke ensin vakuutusyhtiössä. Työ aiheuttaa palovaaran, mutta itse asiassa vakavia paloja syntyy harvemmin nikkareiden työn jäljiltä kuin ammattilaisten jäljiltä.

Rutiinin puute saa nikkarit kiinnittämään tarkemmin huomiota palovaaraan ja välttämään turhaa kiirettä työssä – ja lisäksi työ tehdään yleensä omassa talossa. Useimmat vakavat hitsauspalot johtuvat työn päätteeksi piiloon jääneistä kytevistä hiilloksista.

PAIKKAAMINEN: Näin paikkaat kattohuovassa olevan reiän

6. MITEN PÄIN VUODAT ASETETAAN?

Yleensä suositellaan, että kermivuodat asennetaan räystäältä harjalle. Tuntuisi loogiselta asentaa vuodat vaakaan aloittaen räystäältä, jolloin sadevesi valuu tiilikaton tapaan automaattisesti ylhäältä alas seuraavalle vuodalle. Kokemus kuitenkin osoittaa, että tämä ratkaisu voi lisätä tiiviysongelmia.

Tämä johtuu siitä, että alemman kaistaleen liitoskohdan reunaan muodostuu aina pieni tunneli. Jos vuodat asennetaan vaakaan, pieni tunneli voi johtaa veden epätiiviistä kohdasta koko alueelle. Pystytunneli johtaa veden alas kohti räystäitä.

Yleensä vuodat suositellaan asennettavan vierekkäin räystäältä harjalle, mutta tarkista kermivalmistajan ohjeet.

7. UUDEN VUODAN LIIMAUS VANHAN PÄÄLLE?

Onnistuu, jos vanha kermi on kohtuullisessa kunnossa, hyvin kiinni alustassa, eikä sisällä monta kermikerrosta tai suuria epätasaisuuksia. Tällöin vanhan kermin päälle voidaan liimata uusi.

Jos kermin tiiviys on jo pidempään ollut puutteellinen, on tietenkin tärkeää varmistaa, että alla olevat rakenteet eivät ole vaurioituneet. Jos poistat vanhan katteen, uutta kattoa koskevat nykymääräykset. Tämä voi laajentaa hanketta, mutta samalla se lisää turvallisuutta.

Kattoliitto ei suosittele loivempia kuin 1:80 kattoja, joten voit joutua kasvattamaan kaltevuutta.

8. OVATKO UUDET KERMIT MUSTIA?

Ei, mustaa bitumikermiä valmistetaan monenlaisista kivilajikkeista kaikenvärisille pinnoille. Värillä on suuri merkitys katon ulkonäölle, ja harmaan eri sävyt tulisi valita harkiten.

Kermiä myydään myös muunvärisenä, ja kirkkaatkin värit säilyvät vuosia, koska kermi on läpivärjättyä.

Punainen on yksi monista kermiväreistä, ja mustaa kermiä saa vaaleanharmaasta syvän mustaan.

9. ONKO KERMI VAIKEA ASENTAA NIIN, ETTÄ SE PYSYY TIIVIINÄ?

Nykyaikaisten kermien halkeamisriski on hyvin pieni, sillä kermi on sitkeää bitumimassaa, joka on työstetty vahvan kuituverkon ympärille. Tämän vuoksi vuotokohtia voi syntyä lähinnä vain liitoksiin ja peitelaudoituskohtiin.

Nämä kohdat on työstettävä huollisesti kermiä asennettaessa. Tarkista muutaman vuoden välein, onko peitelautojen liimasauma yhä tiivis.

Nykyaikaiset kattokermit ovat niin sitkeitä ja joustavia, että ne eivät juuri halkeile. Tee sauma- ja reuna-alueista tiiviit.

    Muut lukevat juuri nyt …