Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Viherkatto: Näin asennat viherkaton

Kasvien kunto kannattaa tarkistaa noin 1–2 kertaa vuodessa.

Viherkaton asentamiseen on monta hyvää syytä. Vihreä katto näyttää luonnolliselta, sulautuu ympäristöön ja kestää noin 50 vuotta. Maksaruohomatot imevät sadevettä ja pitävät sen poissa pihalta sekä viemäriverkostosta.

Tehokkaimmat viherkatot imevät jopa 80 prosenttia katolle satavasta vedestä. Viherkatto pienentää asumisen hiilijalanjälkeä, sillä kasvit sitovat hiilidioksidia ja tuottavat happea. Lisäksi viherkatto viilentää taloa kuumalla kesäsäällä, eristää lämpöä ja vaimentaa ulkoa kuuluvia ääniä. Oikein tehty viherkatto on yhtä vesitiivis kuin mikä tahansa katto.

Viherkatto painaa enemmän kuin muut vesikatot. Kysy rakennesuunnittelijalta, kestävätkö vanhan rakennuksen kattorakenteet ruohomattojen painon. Tarkista ennen ruohomattojen tilaamista myös oman kuntasi rakennusvalvonnasta, että saat asentaa rakennukseen viherkaton.

LUE LISÄÄ: Haluatko lukea lisää katoista? Olemme koonneet tänne kaikki kattoja koskevat juttumme.

Rakenne

Viherkaton voi asentaa sekä tasakatolle että kaltevalle katolle. Viherkaton aluskate rakennetaan mallista riippuen pääasiassa samalla tavalla kuin tavallinen aluskate. Räystäälle asennetaan rei’itetty pelti ja katolle veden- ja juurenkestävä kalvo.

Viherkatto: Rakenne
  1. Vaneri (22 mm)
  2. Veden- ja juurenkestävä kalvo
  3. Räystäs
  4. Rei’itetty alumiinireunus
  5. Kumikangas (1 mm)
  6. Maksaruohomatot

Näin asennat viherkaton

Markkinoilla on erilaisia maksaruohomattoja, joiden paksuus vaihtelee 60 millistä 120 milliin. Paksuus valitaan sen mukaan, kuinka paljon vettä katon on tarkoitus imeä. 60 millin paksuiset matot riittävät hyvin tasakatolle tai hyvin loivalle. Jos katon kallistuskulma on yli 20 astetta, mattojen pitää olla vähintään 80 milliä paksuja, jotta ne ehtivät imeä katolle satavan veden.

Paksuja mattoja käytetään myös erityisen kuivissa olosuhteissa. Paksut matot imevät enemmän vettä ja sitovat kosteutta kauemmin kuin ohuet

LUE LISÄÄ: Suojaa talosi tuhotulvalta

Erilaisia kasveja

Viherkattokasvit ovat maksaruohoja, sillä ne ovat erittäin kestäviä ja helppohoitoisia. Maksaruohot kasvavat luonnossa kallioilla ja kivikoissa, joten ne kestävät pakkasta, kuumuutta, kovaa tuulta ja kuivuutta. Maksaruohot pärjäävät itsekseen, eikä niitä tarvitse hoitaa. Varjon puolella maksaruohokatto voi sammaloitua.

Erilaisia kasveja: Kukkaloistoa

KUKKALOISTOA: Maksaruohomatoissa on eri kasveja, joiden menestys riippuu kasvupaikan olosuhteista.

Erilaisia kasveja
Erilaisia kasveja
Erilaisia kasveja