Kattohuopa - mitä se on
Kattohuopa keksittiin Ruotsissa vuonna 1789. Silloinen kattohuopa oli 75 x 75 sentin kokoisia levyjä, jotka voideltiin öljyllä ja pinnoitettiin murskatulla kivellä. Myöhemmin öljy korvattiin tervalla, ja 1800-luvulla kattohuopaa alettiin myydä rullissa. Tervahuopa piti tervata uudestaan vuosittain, mutta sen valmistamista jatkettiin aina 1960-luvulle asti. Bitumihuopa keksittiin jo vuonna 1907. Se oli niin kestävää, että valmistajat antoivat huovalle 10 vuoden takuun. Tämän päivän kattohuovat ovat lasikuidulla vahvistettua polyesterikangasta, joka on päällystetty bitumilla ja kivimurskalla. Markkinoilla on sekä kuumentamalla että kylmänä asennettavia kattohuopia sekä itsestään liimautuvia tuotteita.
Kattohuopa on joustavaa, ja sen voi muotoilla erilaisille pinnoille sopivaksi. Sen lisäksi kattohuopa on kevyttä, joten huopakaton voi rakentaa esimerkiksi peltikaton tilalle katon rakenteita vahvistamatta.
Kattohuovan hinta
Kattohuopa on suhteellisen edullista esimerkiksi kattotiiliin verrattuna. Yksittäisen katon hinta riippuu kuitenkin katon muodoista ja rakenteesta sekä huovan tyypistä. Kattohuovan valinnassa kannattaa ottaa huomioon arkkitehtoniset näkökohdat. Perinteinen kolmiorimahuopakatto sopii hienosti moniin vanhoihin rakennuksiin, eikä se nosta katon hintaa merkittävästi.
Erilaiset design-palahuovat ovat huomattavasti kalliimpia kuin tavallinen, rullissa myytävä kattohuopa. Kalliissa ja laadukkaissa kattohuovissa on SBS-polymeeribitumia.
Halpa kattohuopa
Halvan kattohuovan tunnistaa yleensä jäykkyydestä. Halpa, yksikerroksinen huopakatto sopii vain talousrakennukseen, jonka katossa on kunnon kallistus. Halvan kattohuovan asentaminen on helppoa, sillä sen voi naulata kiinni.
Huopakaton paksuus
Mitä paksumpi huopakatto on, sitä pitempään se yleensä kestää. Yksi huopakerros riittää vain talousrakennuksiin, mutta asuinrakennuksissa käytetään kahta kerrosta. Alushuopa varmistaa, että katto pysyy vesitiiviinä. Pintahuopa kiinnitetään joko liimaamalla tai hitsataan kiinni kaasupolttimella.
Huopakatto voi kestää ihanteellisissa olosuhteissa jopa 50 vuotta.
Kattohuovan asentaminen
Kattohuovan asentaminen pieniin piharakennuksiin on helppoa.
Moni on kuitenkin joutunut huomaamaan, ettei kattohuovan asentaminen ole niin helppoa kuin voisi luulla. Harkitse, tarvitsetko avuksesi kirvesmiehen, jos aiot rakentaa huopakaton omaan taloosi tai muuhun isoon rakennukseen. Huopakaistaleiden suoraan asentaminen voi olla hankalaa, eikä raskaita rullia ole helppo nostaa katolle ja liikutella katolla. Kaasupolttimen käyttämiseen tarvitaan tulityölupa.
Itsestään liimautuvan kattohuovan asentaminen on helpompaa.
Lue lisääitsestään liimautuvasta kattohuovasta
Kattohuopa ja huopapaanut
Kattohuopaa myydään myös pieninä paloina, joista yleisimpiä ovat huopapaanut. Huopapaanut näyttävät hyviltä, ja niiden asentaminen on suhteellisen helppoa. Varo kuitenkin, ettet kävele huopapaanujen päällä kuumalla säällä, jotta niiden pinta ei mene rikki. Huopapaanukatto on hieman kalliimpi kuin tavallisesta rullahuovasta tehty kaksikerroksinen katto, mutta paanujen asentaminen on helpompaa. Niiden kanssa ei tarvita kaasupoltinta, sillä paanut liimautuvat kiinni itsestään.
Katso tästä, miten asennat huopapaanut
Huopakaton huoltaminen
Huopakatto pysyy hyvässä kunnossa, kun sitä huolletaan säännöllisesti. Jos kattoon tulee reikä, se pitää paikata kumibitumimassalla. Katto kannatta korjata kuivana ja aurinkoisena kevätpäivänä, jolloin huopa on pehmeää ja kestää kävelemistä.
Voit lukea täältä lisää huopakaton huoltamisesta
Huopakaton korjaaminen
Huopakaton korjaaminen on suhteellisen helppoa. Huovan halkeaminen on yleisin vuodon syy.
Lue lisää: Kermin paikkaaminen
Huopakatto - ideoita ja ohjeita
Olemme koonneet näille sivuille neuvoja ja ohjeita kattohuovasta ja kattopaanuista. Kattohuopaa on helppo käyttää ja se näyttää hyvältä. Harkitse ennen asentamista, pystytkö työhön itse vain tarvitsetko avuksesi ammattilaisen.