Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kattohuopa

Kattohuovat ovat kehittyneet huimasti. Nykyaikainen kattohuopa nerokas materiaali, jolla on helppo työskennellä ja joka on helppoa asentaa. Se myös kestää yhtä hyvin kuin muut katteet.

Kattohuopa - mitä se on

Kattohuopa keksittiin Ruotsissa vuonna 1789. Silloinen kattohuopa oli 75 x 75 sentin kokoisia levyjä, jotka voideltiin öljyllä ja pinnoitettiin murskatulla kivellä. Myöhemmin öljy korvattiin tervalla, ja 1800-luvulla kattohuopaa alettiin myydä rullissa. Tervahuopa piti tervata uudestaan vuosittain, mutta sen valmistamista jatkettiin aina 1960-luvulle asti. Bitumihuopa keksittiin jo vuonna 1907. Se oli niin kestävää, että valmistajat antoivat huovalle 10 vuoden takuun. Tämän päivän kattohuovat ovat lasikuidulla vahvistettua polyesterikangasta, joka on päällystetty bitumilla ja kivimurskalla. Markkinoilla on sekä kuumentamalla että kylmänä asennettavia kattohuopia sekä itsestään liimautuvia tuotteita.

Kattohuopa on joustavaa, ja sen voi muotoilla erilaisille pinnoille sopivaksi. Sen lisäksi kattohuopa on kevyttä, joten huopakaton voi rakentaa esimerkiksi peltikaton tilalle katon rakenteita vahvistamatta.

Kattohuovan hinta

Kattohuopa on suhteellisen edullista esimerkiksi kattotiiliin verrattuna. Yksittäisen katon hinta riippuu kuitenkin katon muodoista ja rakenteesta sekä huovan tyypistä. Kattohuovan valinnassa kannattaa ottaa huomioon arkkitehtoniset näkökohdat. Perinteinen kolmiorimahuopakatto sopii hienosti moniin vanhoihin rakennuksiin, eikä se nosta katon hintaa merkittävästi.

Erilaiset design-palahuovat ovat huomattavasti kalliimpia kuin tavallinen, rullissa myytävä kattohuopa. Kalliissa ja laadukkaissa kattohuovissa on SBS-polymeeribitumia.

Halpa kattohuopa

Halvan kattohuovan tunnistaa yleensä jäykkyydestä. Halpa, yksikerroksinen huopakatto sopii vain talousrakennukseen, jonka katossa on kunnon kallistus. Halvan kattohuovan asentaminen on helppoa, sillä sen voi naulata kiinni.

Huopakaton paksuus

Mitä paksumpi huopakatto on, sitä pitempään se yleensä kestää. Yksi huopakerros riittää vain talousrakennuksiin, mutta asuinrakennuksissa käytetään kahta kerrosta. Alushuopa varmistaa, että katto pysyy vesitiiviinä. Pintahuopa kiinnitetään joko liimaamalla tai hitsataan kiinni kaasupolttimella.

Huopakatto voi kestää ihanteellisissa olosuhteissa jopa 50 vuotta.

Kattohuovan asentaminen

Kattohuovan asentaminen pieniin piharakennuksiin on helppoa.

Moni on kuitenkin joutunut huomaamaan, ettei kattohuovan asentaminen ole niin helppoa kuin voisi luulla. Harkitse, tarvitsetko avuksesi kirvesmiehen, jos aiot rakentaa huopakaton omaan taloosi tai muuhun isoon rakennukseen. Huopakaistaleiden suoraan asentaminen voi olla hankalaa, eikä raskaita rullia ole helppo nostaa katolle ja liikutella katolla. Kaasupolttimen käyttämiseen tarvitaan tulityölupa.

Itsestään liimautuvan kattohuovan asentaminen on helpompaa.

Lue lisääitsestään liimautuvasta kattohuovasta

Kattohuopa ja huopapaanut

Kattohuopaa myydään myös pieninä paloina, joista yleisimpiä ovat huopapaanut. Huopapaanut näyttävät hyviltä, ja niiden asentaminen on suhteellisen helppoa. Varo kuitenkin, ettet kävele huopapaanujen päällä kuumalla säällä, jotta niiden pinta ei mene rikki. Huopapaanukatto on hieman kalliimpi kuin tavallisesta rullahuovasta tehty kaksikerroksinen katto, mutta paanujen asentaminen on helpompaa. Niiden kanssa ei tarvita kaasupoltinta, sillä paanut liimautuvat kiinni itsestään.

Katso tästä, miten asennat huopapaanut

Huopakaton huoltaminen

Huopakatto pysyy hyvässä kunnossa, kun sitä huolletaan säännöllisesti. Jos kattoon tulee reikä, se pitää paikata kumibitumimassalla. Katto kannatta korjata kuivana ja aurinkoisena kevätpäivänä, jolloin huopa on pehmeää ja kestää kävelemistä.

Voit lukea täältä lisää huopakaton huoltamisesta

Huopakaton korjaaminen

Huopakaton korjaaminen on suhteellisen helppoa. Huovan halkeaminen on yleisin vuodon syy.

Lue lisää: Kermin paikkaaminen

Huopakatto - ideoita ja ohjeita

Olemme koonneet näille sivuille neuvoja ja ohjeita kattohuovasta ja kattopaanuista. Kattohuopaa on helppo käyttää ja se näyttää hyvältä. Harkitse ennen asentamista, pystytkö työhön itse vain tarvitsetko avuksesi ammattilaisen.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin