Tämän talon omistaja ei epäröinyt: Hän halusi katolleen parhaan ja tiiveimmän aluskatteen.

Tämän talon omistaja ei epäröinyt: Hän halusi katolleen parhaan ja tiiveimmän aluskatteen.

Jos aiot rakentaa 60 vuotta kestävän katon, varmista, että aluskate kestää yhtä pitkään. Aluskatteen tehtävä on pitää kosteus poissa rakenteista.

Katon tekeminen ei sovi aloittelijoille

Katon tekeminen ei ole aloittelijoiden työtä. Vaikka tilaat kattoremontin firmalta, kannattaa harkita tarkasti, millaisen katto sopii taloon parhaiten. Aluskatteen hinta kannattaa ottaa selville etukäteen. Mieti myös sitä, kuinka kalliiksi kehno aluskate voi ajan mittaan tulla.

Valitse tiivein aluskate

Voit toki rakentaa aluskatteesi halvemmalla ja valita rakenteen, joka kestää noin 20 vuotta. Mutta mitä tapahtuu, jos muovi ei pidäkään 20 vuoden jälkeen? Puratko katon, jotta voit tehdä uuden aluskatteen? Ja vaikka takuu olisikin voimassa, oletko varma, että kattofirma on vielä olemassa?

Näin kirvesmiehemme teki

Kirvesmies teki kattonsa aluskatteen raakapontista. Raakapontti on ympäripontattua lautaa, jonka toinen puoli on höylätty. Raakaponttiin päädytiin siksi, että vaneriin on joissakin tapauksissa kertynyt hometta. Koska kattoon tulee tiilikate, alushuovaksi valittiin erikoisvahva Icopal Elastoflex -huopa.

Kova, puolikova vai taipuisa aluskate?

Aluskatteen voidaan jakaa kolmeen ryhmään: koviin puolikoviin ja taipuisiin. Valitse aluskate varsinaisen katteen mukaan. Ajattele, että tiilikaton tekninen käyttöikä on vähintään 50 vuotta. Jos et halua purkaa kattoa välillä aluskatteen takia, valitse kova aluskate.

Puolikovat puukuitulevyt kestävät myös pitkään, ehkä noin 40 vuotta. Levyt vaativat katolta yli 18 asteen kallistuskulman. Levyjen latominen on nopeaa, mutta niiden tiivistäminen voi olla vaikeaa esimerkiksi jiireissä tai putkien ympärillä.

Pehmeät aluskatteet kuten muovikalvot ovat tänään vahvoja ja hyväkuntoisia, mutta kuinkahan lujaa muovi on 20, 40 tai 60 vuoden kuluttua?

LATAA KOKO ARTIKKELI ja katso, miten voit tehdä kovan aluskatteen raakapontista ja huovasta.

KOVA, PUOLIKOVA JA TAIPUISA ALUSKATE
Kova: raakapontti ja huopa Tiivis huopakerros suojaa umpilaudoitusta + Pitkä käyttöikä + Nostaa talon arvoa + Hyvin tiivis- Isotöinen - Suhteellisen kallis
Puolikova: vanerilevy Pintakäsiteltyjä puukuitulevyjä. + Suhteellisen halpa + Pitkä käyttöikä + Helppo asentaa - Vaikea sovittaa läpivienteihin ja jiireihin
Taipuisa: ruoteet ja aluskate Muovinen aluskate on taipuisa ja liikettä kestävä materiaali. + Halpa + Helppo asentaa + Vie vain vähän tilaa - Lyhyt käyttöikä, jos asennettu huonosti