Tärkeintä on aluskate

Toimiva aluskate ja -rakenne ovat todella tärkeitä, sillä katot eivät ole koskaan täysin tiiviitä. Aluskate pitää veden ja lumen poissa rakenteista sekä pidentää talon elinikää. Aluskate kannattaa valita huolella, jotta se kestäisi yhtä kauan kuin katemateriaali.

Johdanto

Jos aiot rakentaa 60 vuotta kestävän katon, varmista, että aluskate kestää yhtä pitkään. Aluskatteen tehtävä on pitää kosteus poissa rakenteista.

Katon tekeminen ei sovi aloittelijoille

Katon tekeminen ei ole aloittelijoiden työtä. Vaikka tilaat kattoremontin firmalta, kannattaa harkita tarkasti, millaisen katto sopii taloon parhaiten. Aluskatteen hinta kannattaa ottaa selville etukäteen. Mieti myös sitä, kuinka kalliiksi kehno aluskate voi ajan mittaan tulla.

Valitse tiivein aluskate

Voit toki rakentaa aluskatteesi halvemmalla ja valita rakenteen, joka kestää noin 20 vuotta. Mutta mitä tapahtuu, jos muovi ei pidäkään 20 vuoden jälkeen? Puratko katon, jotta voit tehdä uuden aluskatteen? Ja vaikka takuu olisikin voimassa, oletko varma, että kattofirma on vielä olemassa?

Näin kirvesmiehemme teki

Kirvesmies teki kattonsa aluskatteen raakapontista. Raakapontti on ympäripontattua lautaa, jonka toinen puoli on höylätty. Raakaponttiin päädytiin siksi, että vaneriin on joissakin tapauksissa kertynyt hometta. Koska kattoon tulee tiilikate, alushuovaksi valittiin erikoisvahva Icopal Elastoflex -huopa.

Kova, puolikova vai taipuisa aluskate?

Aluskatteen voidaan jakaa kolmeen ryhmään: koviin puolikoviin ja taipuisiin. Valitse aluskate varsinaisen katteen mukaan. Ajattele, että tiilikaton tekninen käyttöikä on vähintään 50 vuotta. Jos et halua purkaa kattoa välillä aluskatteen takia, valitse kova aluskate.

Puolikovat puukuitulevyt kestävät myös pitkään, ehkä noin 40 vuotta. Levyt vaativat katolta yli 18 asteen kallistuskulman. Levyjen latominen on nopeaa, mutta niiden tiivistäminen voi olla vaikeaa esimerkiksi jiireissä tai putkien ympärillä.

Pehmeät aluskatteet kuten muovikalvot ovat tänään vahvoja ja hyväkuntoisia, mutta kuinkahan lujaa muovi on 20, 40 tai 60 vuoden kuluttua?

Kova, puolikova vai taipuisa rakenne?

Kova: raakapontti ja huopa
Tiivis huopakerros suojaa umpilaudoitusta

 • Pitkä käyttöikä
 • Nostaa talon arvoa
 • Hyvin tiivis
 • Isotöinen
 • Suhteellisen kallis

Puolikova: vanerilevy
Pintakäsitellyt vanerilevyt kasataan yhteen.

 • Suhteellisen halpa
 • Pitkä käyttöikä
 • Helppo asentaa
 • Vaikea sovittaa läpi-vienteihin ja jiireihin

Taipuisa: ruoteet ja aluskate
Muovinen aluskate on taipuisa ja liikettä kestävä materiaali.

 • Halpa
 • Helppo asentaa
 • Vie vain vähän tilaa
 • Lyhyt käyttöikä, jos asennettu huonosti

Ohjeet

01
Raakapontti 5 Vaihe

Raakapontista ja huovasta voidaan rakentaa luja aluskate. Laudasta tehty yhtenäinen alusrakenne myös nostaa katon ja talon arvoa. Katolla käytetään toiselta puolelta höylättyä, ympäripontattua lautaa. Laudat koputellaan kiinni toisiinsa ja naulataan kiinni ristikoihin. Päätyräystäät sahataan lopuksi oikeaan mittaan.

1

Laudat ovat päätypontattuja. Se tarkoittaa, ettei jatkoksen tarvitse osua niskan kohdalle. Laudoitusta voi jatkaa vapaasti muualla paitsi räystäällä, jonne ei voi jättää pientä pätkää ”roikkumaan”.

2

Laudat hakataan tiiviisti yhteen vasaralla. Pidä laudan ja vasaran välissä puukapulaa, ettei pontti mene rikki.

3

Kaikki laudat naulataan kiinni jokaiseen ristikkoon. Naulaa jokainen lauta kiinni kahdella naulalla.

4

Osta tai vuokraa naulapyssy. Päivässä joutuu lyömään niin monta naulaa, että runkonaulaimen vuok-raaminen todella kannattaa. Säästät helposti viikon työn.

5

Lautojen päät lyödään tiukasti yh-teen räystäällä, jotta ne eivät heikennä kattoa. Päädyt lyhennetään oikeaan mit-taan, kun kaikki laudat ovat paikoillaan.

02
Tärkeät yksityiskohdat 3 Vaihe

1

Katolla pitää pystyä liikkumaan. Ruuvaa raakaponttiin kiinni lankkuja sopivin välein. Ne ovat hyviä työskentelytasoja: voimat eivät kulu ylös ja alas kurotteluun.

2

Päädyistä sahataan lopuksi liiat pois. Päädyt kannattaa sahata oikeaan mittaan vasta sitten, kun kaikki laudat ovat paikallaan. Huolehdi aluksi vain siitä, että laudat ylittävät päätylinjan reilusti. Katkaisussa voi käyttää apuna ohjauskiskoa tai suoraa lautaa.

3

Räystäälle asennetaan pelti, joka johtaa veden räystään yli. Pelti asennetaan yleensä vasta sitten, kun kaikki huovat ovat paikoillaan. Järjestys on nurinkurinen, mutta saattaa sääs-tää pressujen käytöltä: sadekuuro yllättää sitä varmemmin, mitä pitempään katto on auki.

03
Huovat, rimat ja ruoteet 8 Vaihe

Kun kaikki laudat on naulattu kiinni, katolle levitetään huopa. Huopaa on monenlaista, mutta tämä malli on helppo asentaa, sillä se voidaan kiinnittää aluksi nitojalla. Huopa kiinnitetään kattoon lopullisesti tuuletusrimoilla ja ruoteilla.

Sadevesikourut asennetaan räystäälle vasta sitten, kun kaikki huovat ovat paikoillaan.

1

Merkitse alimman huopa-kaistan paikka. Merkitse ensimmäi-sen huopakaistan ylälinja kattoon merkintänarulla koko lappeen mat-kalle. Asenna huopakaista paikalleen ja kiinnitä parilla hakasella.

2

Seuraava kaista limitetään ensimmäisen päälle. Valmistajat laittavat bitumimassan valmiiksi limityksiin.

3

Suojakelmu poistetaan mo-lemmista kaistoista, kun ne ovat paikoillaan.

4

Liitos painetaan lujasti yhteen. Kiinnityksen voi varmistaa laitta-malla sauman päälle puukapulan ja lyömällä siihen vasaralla. Lämpimäl-lä ilmalla kaistaleet sulavat kiinni toisiinsa ilmankin.

5

Kaistat pitää kiinnittää toisiinsa myös päistä. Se tehdään liimaamalla. Levitä silikoni pistoolilla kaksi rantua bitumimassaa.

6

Päätysaumojen kiinnitys varmistetaan hakasilla. Niittivasa-ra on oivallinen työkalu nitomiseen.

7

Tuuletusrimat asennetaan. Rimojen pitää olla vähintään 25 mm paksuja ja painekyllästettyjä, jotta ne kestävät aluskatetta pitkin valuvan veden.

8

Lopuksi ruoteet naulataan tai ruuvataan paikoilleen valmistajan ilmoittamalla jaolla.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät viimeistelynaulainta

Videolla esitellään viimeistelynaulaimen toiminnot ja säätömahdollisuudet. Naulaimesta on paljon apua monissa eri töissä kuten listojen tai räystäspohjalautojen asentamisessa. Naulaimen ansiosta toinen käsi jää vapaaksi listojen ja lautojen kannatteluun.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Aluskate