Rännit

Talon sadevesikourujen pitää toimia oikein. Löydät näiltä sivuilta neuvoja ja ohjeita sadevesikourujen remontoimiseen, huoltamiseen ja vaihtamiseen.

  Räystäskourut - asentaminen, korjaaminen ja materiaalit

  Neuvomme vaihe vaiheelta, miten korjaat rännit itse, huollat ja vaihdat räystäskourut uusiin tai asennat rännit alusta asti itse.

  Räystäskourut suojaavat taloa

  Rännit ovat erittäin tärkeitä, sillä ne pitävät talon kunnossa. Tavallisen omakotitalon katolle sataa vuodessa kymmeniä tuhansia litroja vettä. Ilman rännejä osa vedestä valuisi maahan talon seiniä pitkin. Se aiheuttaa ajan myötä vahinkoja, joten rännien kunto pitää tarkistaa säännöllisesti.

  Voit ehkäistä vahinkoja tarkistamalla ja puhdistamalla räystäskourut säännöllisesti. Kourunpuhdistaja helpottaa rännien huoltamista. Sillä on helppo harjata pois sammaleet ja puista pudonneet lehdet.

  Räystäskourujen korjaaminen

  Luonnonvoimat kuluttavat rännejä, ja niihin voi tulla lopulta reikiä. Lue, miten paikkaat rännien reiät helposti, nopeasti ja halvalla.

  LUE LISÄÄ: Miten ränni paikataan bitumiteipillä

  Uusien rännien asentaminen

  Moni vaihtaa rännit uusiin jo ennen kuin niihin tulee reikiä. Sadevesikourujen vaihtaminen ei ole kovin vaikeaa. Verkkosivuillamme on perinpohjaisia ohjeita rännien asentamiseen. Voi olla, ettet joudu tekemään kaikkea uusiksi. Räystäskouruja kannattelevat kourukoukut voi käyttää uudelleen, jolloin ränniremonttiin kuluu vain pari päivää. Jos rakennat uuden tiilikaton, voit upottaa kourukoukut aluskatteeseen ja asentaa kattohuovan niiden päälle. Voit jyrsiä kourukoukuille sopivat urat yläjyrsimellä.

  Rännien asentaminen - sopiva kaato

  Kourukoukut määrittävät, millainen kallistus sadevesikouruihin tulee. Kourut on asennettu oikein, kun ne johtavat veden syöksytorville. Kotisivuillamme on muun muassa juttu, jossa kerrotaan, miten teet kouruihin sopivan kaadon. Voit käyttää ohjeita sekä uusien rännien asentamiseen että vanhojen räystäskourujen kaadon korjaamiseen.

  LUE LISÄÄ: Tee räystäskouruihin sopiva kaato

  Räystäskourujen koko

  Räystäskourujen koko voi vaihdella hieman valmistajan mukaan. 120 millin räystäskourut sopivat useimpiin tavallisiin omakotitaloihin. 150 millin kouruja käytetään kerrostalojen ja muiden isojen rakennusten katoilla.

  Erilaisia rännejä

  Markkinoilla on eri materiaaleista tehtyjä sadevesijärjestelmiä:

  Teräskourut / sinkkialumiini-kourut
  Sinkkialumiini-räystäskourut on tehty teräksestä ja pinnoitettu sinkin ja alumiinin seoksella. Ne kestävät sadetta ja lunta sekä lämpöä ja pakkasta. Ne kuitenkin ruostuvat meren tai saastuttavan teollisuusalueen läheisyydessä. Teräskourut ovat kestäviä, joten niiden asentamisessa ei tarvitse olla erityisen varovainen.

  Sinkkikourut
  Sinkkikourut kestävät myös suolaista merivettä ja saastunutta ilmaa. Sinkkikourut ovat kuitenkin pehmeitä, joten niiden asentamisessa pitää olla erittäin tarkkana. Sinkki patinoituu ja muuttuu harmaaksi ajan kuluessa.

  Muovirännit
  Muoviset räystäskourut ovat kaikkein halvin vaihtoehto. Ne kestävät kaikenlaista säätä, mutta laajenevat ja supistuvat lämpötilan mukaan. Se tarkoittaa, että kourun osat pitää asentaa limittäin. Muovirännit ovat halpoja ja helppoja asentaa.

  Sivu 1 / 2