Piiput

Löydät näiltä sivuilta neuvoja ja ohjeita savupiipun huoltamiseen. Löydät myös oppaita, joiden avulla voit rakentaa savupiipun itse.

  Savupiippu

  Savupiippu on ulkona vuoden ympäri, ja se kokee kovia etenkin talvella. Laastin irtoaminen, pakkashalkeamat ja irtotiilet ovat varoitusmerkkejä, jotka pitää ottaa vakavasti. Olemme koonneet tälle sivulle ohjeita yleisimmistä savupiipun korjaus- ja huoltotöistä. Löydät sivulta ohjeita myös savupiipun juurihuovan tiivistämiseen sekä savupiippua koskevia sääntöjä.

  Savupiipun korjaaminen

  Savupiipun kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti haljenneiden saumojen ja irronneiden tiilten varalta. Talvi on kovinta aikaa savupiipulle, joten piipun kunto kannattaa tarkistaa keväällä.

  Savupiipun juurihuopa

  Savupiipun juuri on helppo pitää tiiviinä, jos vesikate on tehty huovasta.

  Esimerkiksi tässä on perusteellinen ohje savupiipun läpiviennin tiivistämiseen.

  Piipunhattu

  Piipunhattu asennetaan savupiipun päälle. Se estää tuulta painamasta savua takaisin piippuun ja asuntoon. Piipunhattu voi parantaa savupiipun vetoa.

  Savupiippua koskevat säännöt

  Uuden savupiipun rakentamista säädellään monin tavoin. Ajantasaiset säännöt ovat rakennusmääräyskokoelmassa. Säännöissä määritellään muun muassa, kuinka kaukana savupiipun pitää olla muista rakenteista ja savupiipun korkeus katon harjaan verrattuna.

  Peitä savupiipun reikä

  Jos olet päättänyt purkaa vanhan leivinuunin, savupiippua ei enää tarvita. Savupiipun reikä pitää peittää. Se on helppo tehdä parissa tunnissa, eikä siihen tarvita ammattilais. Voit lukea tästä, miten purat savupiipun ja peität reiän.