Savupiippu
Savupiippu on ulkona vuoden ympäri, ja se kokee kovia etenkin talvella. Laastin irtoaminen, pakkashalkeamat ja irtotiilet ovat varoitusmerkkejä, jotka pitää ottaa vakavasti. Olemme koonneet tälle sivulle ohjeita yleisimmistä savupiipun korjaus- ja huoltotöistä. Löydät sivulta ohjeita myös savupiipun juurihuovan tiivistämiseen sekä savupiippua koskevia sääntöjä.
Savupiipun korjaaminen
Savupiipun kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti haljenneiden saumojen ja irronneiden tiilten varalta. Talvi on kovinta aikaa savupiipulle, joten piipun kunto kannattaa tarkistaa keväällä.
Savupiipun juurihuopa
Savupiipun juuri on helppo pitää tiiviinä, jos vesikate on tehty huovasta.
Esimerkiksi tässä on perusteellinen ohje savupiipun läpiviennin tiivistämiseen.
Piipunhattu
Piipunhattu asennetaan savupiipun päälle. Se estää tuulta painamasta savua takaisin piippuun ja asuntoon. Piipunhattu voi parantaa savupiipun vetoa.
Savupiippua koskevat säännöt
Uuden savupiipun rakentamista säädellään monin tavoin. Ajantasaiset säännöt ovat rakennusmääräyskokoelmassa. Säännöissä määritellään muun muassa, kuinka kaukana savupiipun pitää olla muista rakenteista ja savupiipun korkeus katon harjaan verrattuna.
Peitä savupiipun reikä
Jos olet päättänyt purkaa vanhan leivinuunin, savupiippua ei enää tarvita. Savupiipun reikä pitää peittää. Se on helppo tehdä parissa tunnissa, eikä siihen tarvita ammattilais. Voit lukea tästä, miten purat savupiipun ja peität reiän.