Kattopelti

Markkinoilla on paljon erilaisia katelevyjä. Neuvomme, mitä missäkin kannattaa käyttää ja näytämme rakennusohjeissamme, miten teet itse katon erilaisista levyistä.

  Katelevyt

  Olemme koonneet tälle sivulle juttuja, joissa on ideoita ja ohjeita katelevyjen asentamiseen. Katelevyt on laaja käsite, joka tarkoittaa kaikkea halvoista muovilevyistä oikeisiin kattopelteihin. Myös mineriittilevyt kuuluvat katelevyihin.

  Katelevyt voidaan jakaa kahteen perustyyppiin:

  1. Katelevyt, joita käytetään pääasiassa vajoihin ja terasseihin
  2. Talojen katelevyt

  Ulkorakennusten katelevyt

  PVC-muovista tehdyt valokatteet ovat kaikkein halvimpia katelevyjä. Niitä sanotaan yleensä valokatteiksi. Halvimmat valokatelevyt maksavat noin 15 euroa kappale. Ne eivät kestä lumen painoa tai puusta putoilevia oksia.

  Hieman kalliimmat valokatteet ovat paljon laadukkaampia ja voivat kestää jopa parikymmentä vuotta. Markkinoilla on sekä kirkkaita että sävytettyjä levyjä sekä lämpökatelevyjä, joiden alapintaan ei tiivisty kosteutta.

  Halvat, ei-muoviset katelevyt

  Markkinoilla on myös halpoja, ulkorakennuksiin sopivia kattopeltejä. Varastoihin ja latoihin tarkoitetut peltikatteet eivät ole järin tyylikkäitä, mutta ne kestävät hyvin lumen painon.

  Mineriittilevyt ja muut asuinrakennusten katelevyt

  1970-luku oli mineriittilevyjen eli varttikatteiden kulta-aikaa. Mineriittilevyt ovat kestäviä, siistejä ja halpoja esimerkiksi kattotiiliin verrattuna.

  Teräskatelevyt ovat keveitä, suhteellisen kestäviä ja kohtuuhintaisia. Markkinoilla on erilaisia teräskatelevyjä litteistä lukkoponttilevyistä tiilikattoa muistuttaviin profiilipelteihin. Peltikatelevyt yltävät yleensä katon harjalta räystäälle asti.

  Katelevyjen asentaminen

  Katelevyt on helppo asentaa itse etenkin pieniin rakennuksiin. Talon katon rakentamiseen tarvitaan hieman enemmän tietoa ja osaamista. Voit etsiä siihen apua ja neuvoja sivuiltamme. Tärkeintä on hyvän aluskatteen tekeminen. Kun aluskate on kunnossa, katelevyjen asentaminen sujuu helposti.