Näin teet itse uuden katon

Uuden katon rakentaminen voit tuntua ylivoimaiselta haasteelta, mutta sen voi itse asiassa tehdä itse. Esittelemme viisi hyvää kattoa, jotka voit rakentaa itse.

Aluksi on tehtävät päätös kattoremontista. Sen jälkeen pitää varmistaa, että katto on juuri oikeanlainen. Oikea katto on sellainen, jonka voit rakentaa itse ja säästää selvää rahaa.

Paljon hyviä kattoja

Markkinoilla on paljon hyviä kattoja. Teräksestä tehdyt, harjalta räystäälle yltävät pellit ovat yksi kaikkein helpoimmista kattomalleista. Aiemmin peltikattojen huono puoli oli kova sateen ropina, mutta nykyiset katepellit ovat kohtuullisen hyvin äänieristettyjä.

Painavammat katot

Perinteinen tiilikatto on työläämpi vaihtoehto. Tiilikatto painaa paljon enemmän ja sen rakentaminen kestää pitempään. Toisaalta tiilikatto on kestävä ja pitkäikäinen vaihtoehto.

Huomio aluskatteeseen

Hyvä katto tarvitsee hyvän aluskatteen. Siksi on tärkeää, että aluskate on kunnossa. Jos aluskate ei ole tarpeeksi hyvä, uudesta katosta ei ole vastaavaa hyötyä. Huonon aluskatteen päälle rakennettu tiilikatto pitää vaihtaa uuteen ennen aikojaan.

Hyvien kattojen hintaerot

Erilaisten kattojen hinnat eroavat toisistaan reilusti. Uudet huopa- tai peltikatot ovat halvempia kuin hyvät tiilikatot, jotka maksavat vähintään 30 euroa neliöltä. Suuri osa uuden katon kustannuksista uppoaa tarvikkeisiin kuten harjapaloihin, otsalautoihin ja läpivienteihin. Erilaiset tarvikkeet vievät usein yli 40 prosenttia uuden katon kokonaiskustannuksista.

Hyvä katto voi kestää ihmisiän

Hyvä tiilikatto voi kestää sukupolvelta toiselle. Usein sanotaan, että tiilikatto voi kestää vähintää 80 vuotta, jos aluskate on tehty oikein. Uusi katto on kallis investointi, mutta sen pitää kestää vuosikymmeniä.

Täydelliset ohjeet: Millainen katto on helpoin rakentaa itse?

Tiili, teräs, huopa. Katoissa on monta hyvää vaihtoehtoa, ja ne kaikki voi rakentaa itse. Mutta millainen katto kannattaa valita?

Lataa ohjeet ja lue, mikä katto on helpoin rakentaa itse ja millainen katto kestää pisimpään.

5 kattoa, jotka voit asentaa itse

Voit hyvillä mielin olla nirso ja valita taloosi täsmälleen haluamasi katemateri-aalin, vaikka aikoisit asentaa sen omin voimin. Yksinkertaisin valinta on harjalta räystäälle yltävät teräskattolevyt. Jos olet halukas käyttämään katon asennukseen muutamia viikkoja, voit valita myös haas-tavamman ratkaisun, kuten betoniset kattotiilet tai perinteiset S-tiilet. Lisäksi joudut asentamaan aluskaton.

Kyse on usein uuden katon asentamisesta vanhaan taloon, ja vaikka saman kattomateriaalin valinta on yleensä hyvä rat-kaisu, voit myös käyttää tilaisuutta hyväksesi ja vaihtaa kauniimpaan, varmempaan tai kestävämpään katevaihtoehtoon.

Jos muutat katon ulkonäköä, varmista, että uusi katto sopii talon ja ympäristön tyyliin eikä riko asuinalueesi julkisivu-määräyksiä. Tarkista, että uusi kateratkaisu on teknisesti kunnossa. Samankaltaisten katerakenteiden tukemisesta on voi-nut tulla uusia määräyksiä. Nykyään voidaan vaatia aluskattoa, vaikka vanhoissa määräyksissä ei näin tehty. Jos vaihdat kevyestä painavampaan katteeseen tai asennat uuden katteen vanhan päälle, joudut yleensä vahvistamaan myös rakenteita.

Jos haluat kattosi kestävän mahdollisimman pitkään, savitai betonitiili on paras katevalinta. Tällöin on rakennettava aluskatto, joka kestää yhtä pitkään, muussa tapauksessa vesi-katteen pitkästä eliniästä ei ole suurta iloa. Paras ratkaisu voi toisaalta olla työstää ensin kiinteä aluslaudoitus ja asentaa bitumikermi. Hinnoista on hyvin vaikea sanoa mitään yleistä, mutta pintamateriaalin pienet neliöhinnat voivat johtaa har-haan, sillä katteen, tuulilautojen ja katon piipunhattujen hin-nat muodostavat yleensä 20-40 % katon materiaalikuluista.

Kattokaltevyys määrittelee sopivien kattomateriaalien vaihtoehdot.

1. Bitumikermi

Bitumikermi on helppo asentaa itse, varsinkin sileä tai laattamalli. Nykyaikaiset bitumikermit ovat hyvin elastisia ja kestäviä, ja ne pysyvät tiiviinä katolla kuin katolla. Kevey den ansiosta niillä voi korvata muita katemateriaaleja ilman, että rakenteita joutuu vahvistamaan.

 • Materiaali
  Nykyaikaisten bitumikermien ydin on polysterikuitua, joka on ympäröity SBS-kumilla. Se tekee materiaalista hyvin elastisen ja kestävän verrattuna entisaikojen röpelöpintaisiin kattohuopa-materiaaleihin. Kermin pintaan on yleensä siroteltu suojaava kivi-aineskerros. Jos kermi asennetaan kaksikerroksina, mikä on aina varmempi ratkaisu, aluskermi on hiekkapintainen. Katon kolmio-rimojen materiaali voi olla metallia tai puuta.

 • Katon rakenne
  Bitumikermikaton aluskatto voi olla tehty laudoista, vaneri- tai OSB-levyistä, pontein tai ilman pontteja. Molemmat levytyypit vaativat tilaa liikkua. Levyt voivat aiheuttaa kosteusongelmia, sen si jaan aluslaudoitus on aina hyvä ratkaisu. Kiinnitys tehdään huopanau-loilla. Materiaali voi olla myös itsekiinnittyvää, ja se voidaan kuumaliimata tai hitsata. Usein käytetään eri menetelmien yhdistelmiä.

 • Käyttökohteet
  Loivat katot (kaltevuus vähintään 2,5 cm/m): sileä bitumikermi
  Jyrkät katot: Sileä kermi, laatat ja kolmiorimoitus
  Uusi bitumikermikerros vanhan huopakaton päälle

 • Ominaispiirteet
  Hyvin tiivis päällyste
  Pitkä elinikä
  Tyylikäs ja ajaton
  Vaatii hyvän tuuletuksen, erityisesti levyjä käytettäessä

 • Faktat
  Paino/neliömetri: Noin 15 kg sisältäen aluskatteen
  Kestävyys: Noin 30 v ratkaisusta, kaltevuudesta yms. riippuen
  Kosteusongelmien riskimahdollisuus: Keskiverto
  Hinta/neliömetri: Alk. noin 30 €

 • Sopivuus tee itse -hankkeeksi
  Sopii hyvin, mutta kolmiorimakatteen teko vaatii ammattilaisen.

2. Teräspeltilevy

Teräspeltikatto, jossa levyt yltävät harjalta räystäälle, on helppo asentaa, ja lyhyet, esim. kattotiilimäiset mallit voi hyvin asentaa myös itse. Aikaisemmin levyt pitivät sateella kovaa ääntä ja aiheuttivat kondensoitumisongelmia, mutta eivät enää nykyään.

 • Materiaalit
  Kattolevyjen ydin on terästä, joka on suojattu korroosiolta molemmin puolin. Monien levyjen pinnassa on kerros kiviainesta, mikä äänieristää kattoa sateella yms.

 • Katon rakenne
  Teräspeltikaton rakenne riippuu käytettävästä levystä ja siitä, asennetaanko uudet levyt vanhan katon päälle. Jotkin malleista vaativat aluskatteen, mutta tarjolla on myös levyjä, jotka voi asentaa ilman sitä. Yleensä teräspeltikatto on niin tiivis, että levyjen alle ei pää se sadevettä eikä lunta, mutta kondensoitumis-riskin vuoksi useim mat katot asennetaan aluskatteelle. Yksinkertaiset teräs kattolevyt säästyvät kondensoitumiselta nii-den alapinnan eri koispinnoitteen ansiosta tai saumoituksen turvin, joka ohjaa kon densoitumisveden katon päällyspinnalle. Hyvin usein teräslevyt asennetaan nykykaton päälle, mikä on sinänsä nopea tapa saada uusi katto. Eristeitä, tuulensuojaa yms. on tällöin kuitenkin vaikea tarkistaa, ja katon suurempi paino voi vaatia rakenteen vahvistamista.

 • Käyttökohteet
  Kaikenlaiset rakennukset
  Voidaan asentaa muiden kattopinnoitteiden päälle

 • Ominaispiirteet
  Ulkonäkö yksinkertaisista poimulevyistä kattotiilikuvioon
  Kohonnut korroosioriski rannikkoalueilla

 • Faktat
  Paino/neliömetri: Alk. noin 7 kg
  Kestävyys: Noin 30 v ratkaisusta, kaltevuudesta yms. riippuen
  Kosteusongelmien riskimahdollisuus: Keskiverto
  Hinta/neliömetri: Alk. noin 15 €

 • Sopivuus tee itse -hankkeeksi
  Sopii hyvin. Mutkaton ja nopea asentaa.

3. Kuitusementtilevy

Helppo ja nopea asentaa. Järkevä ja kohtuuhin­ tai nen kate, jonka käyttöikä ei ole erityisen pitkä. Levyille myönnetään kuitenkin yleensä 15 vuo­ den takuu. Asennetaan usein il man alus kattoa ja jopa vain 14 kaltevuusasteen katoille. Keveät le­ vyt eivät aiheuta suuria vaatimuksia rakenteille.

 • Materiaali
  Kuitusementtilevyt on valmistettu sementtipohjaisesta, kuitu-vahvisteisesta massasta. Vahvisteaineet sisälsivät aikaisemmin asbestikuituja, ja kun ne kiellettiin 1980-luvulla, vei muutamia vuosia, ennen kuin nykyiset kestävät kuitusementtimateriaalit kehittyivät. Kattolevyjä saa erivärisiniä, mutta koska ne ovat yleensä maalattuja, väri haalistuu ajan saatossa.

 • Katon rakenne
  Kuitusementtilevyt ovat kevyitä, eivätkä vaadi erityisen vahvaa rakennetta, mutta jotta et puhkaisisi levyjä, kun joudut kulkemaan katolla, materiaali vaatii nykyään nk. väliruoteet. Jos uusit vanhan kui-tusementtikaton, älä asenna uusia levyjä noin vain. Jos vanhojen levyjen alla ei ole väliruoteita, voit joko lisätä ne rakenteisiin tai käyt-tää erikoiskattolevyjä, joihin on valettu kulkua kestävä nauha. Jos vanhat kattolevyt sisältävät asbestia, levyjen purkuun ja hävittämi-seen liittyy tiukkoja kansallisia ja usein kuntakohtaisiakin määräyksiä.

 • Käyttökohteet
  Vanhemmat omakotitalot, autokatokset, vajat, tallit yms.
  Rakennukset, joiden kattokaltevuus on vähintään 1:4

 • Ominaispiirteet
  Kohtuuhintainen ja verrattain helppo asentaa
  Suhteellisen lyhyt käyttöikä
  Perinteinen ulkonäkö (monet luonnehtivat rumaksi)

 • Faktat
  Paino/neliömetri: Noin 15 kg
  Kestävyys: Noin 30 v kattokaltevuudesta yms. riippuen
  Kosteusongelmien riskimahdollisuus: Pieni
  Hinta/neliömetri: Alk. noin 30 €

 • Soveltuvuus tee itse -hankkeeksi
  Sopii hyvin.

4. Kattotiili (betoni)

Betonitiilistä syntyy edullinen ja kestävä kate. Sen käyttöikä on pitkä, ja sen voi hyvin asentaa itse. Kate vaatii vankan rakenteen, ja katolle on kannettava monta kiloa tiiliä. Useimmat betoni­ tiili katteet vaativat aluskaton, yksinker taiset kohteet on mahdollista asentaa myös ilman sitä.

 • Materiaali
  Kattotiilet valmistetaan läpivärjätystä betonista, joka puristetaan katto-tiilien muotoon ja pintakäsitellään sään- ja valonkestäväksi. Betonikattotiiliä on käytetty monia vuosia ongelmitta, ja niiden ulkonäkö pysyy pitkään täysin muuttumattomana.

 • Katon rakenne
  Useimmat betonitiilikatot vaativat aluskaton, mutta aluskattovaatimuk-set ovat pienemmät kuin perinteisiä S-tiiliä käytettäessä, koska betoni-kattotiilet itsessään muodostavat hyvin tiiviin pinnan. Betonitiilien val-mistajien sivuilta (esim. ormax.fi) löytyy aluskatto- ja asennusoh-jeita erilaisia kattotyyppejä varten. Aluskatteen tulisi materiaalina kestää yhtä pitkään kuin betonikattotiilien. Tiilikaton alla tulee aina käyttää aluskatetta kaltevuudesta riippumatta ja yläpohjan tuuletuksesta on huolehdittava hyvin.

 • Käyttökohteet
  Kaikki katot, joiden kaltevuus on vähintään 15 astetta (aluskatolla)
  Käytetään paljon omakotitaloissa
  Korvaa kevytrakenteisen katon, kunhan samalla muistetaan, että talon ja kattorakenteen on kestettävä katon lisääntynyt paino

 • Ominaispiirteet
  Hyvin tiivis pinnoite
  Pitkä elinikä
  Tyylikäs ja ajaton ratkaisu
  Vaatii yläpohjan hyvän tuuletuksen aluskaton kanssa

 • Faktat
  Paino/neliömetri: Noin 35 kg
  Kestävyys: N. 80 v mallista, aluskatosta, kaltevuudesta yms. riippuen
  Kosteusongelmien riskimahdollisuus: Keskiverto
  Hinta/neliömeteri: Alk. noin 30 €

 • Soveltuvuus tee itse -hankkeeksi
  Hyvä, mukaan lukien aluskaton teko.

5. Kattotiili (savi)

Myös perinteisen savitiilikaton voi asentaa itse, mutta urakka on suuri. Savitiilikatto vaatii ny­ kyään useimmiten aluskaton. Malleja on mo­ nia, joista voi valita helpoimmin asennetta van. Jotkin tiilimallit ovat niin kevyitä, että niillä voi korvata kevyen katon rakenteita muuttamatta.

 • Materiaali Tiilet tehdään savesta, joka puristetaan haluttuun muotoon ja poltetaan uunissa. Jotkin mallit pintakäsitellään myöhemmin, esim. lasitetut tiilet. Heijastavat kattomateriaalit, kuten lasitetut savitiilet, voivat olla myös kiellettyjä. S-tiili soveltuu hyvin itse asennettavaksi. Savitiilien koko vaihtelee betonitiiliä enemmän, joten niitä voi joutua hieman lajittelemaan ennen asennusta.

 • Katon rakenne S-tiilet asettavat suuria vaatimuksia aluskatolle. Se on tehtävä lau-doista ja päällystettävä bitumikermillä. Savitiilivalmistajien sivuilta löytyy tarkkoja ohjeita erilaisten tiilien aluskattovaatimuksista. Valitse mieluiten aluskatto, joka kestää yhtä kauan kuin tiili-kattokin, jotta et joudu asentamaan kattoa uudestaan jo paljon ennen kuin tiilet muutoin antaisivat periksi.

 • Käyttökohteet
  Omakotitalot, joiden kattokaltevuus on vähintään 25 astetta.
  Kevyen katon korvaaminen, jolloin kantavaa rakennetta on vahvistettava tai käytettävä erityisen kevyitä savitiiliä

 • Ominaispiirteet
  Perinteinen, luonnollinen ulkonäkö
  Rustiikkinen ulkonäkö S-tiiliä käytettäessä
  Pitkä käyttöikä, ja tiilet vanhentuvat usein kauniisti
  Tyylikäs ja ajaton ratkaisu
  Vaatii hyvän yläpohjan tuuletuksen aluskaton kanssa

 • Faktat
  Paino/neliömetri: Alk. noin 26 kg
  Kestävyys: Noin 80 v mallista, kaltevuudesta yms. riippuen
  Kosteusongelmien riskimahdollisuus: Keskiverto
  Hinta/neliömetri: Alk. noin 30 €

 • Soveltuvuus tee itse -hankkeeksi
  Hyvä, mutta urakka on suuri - kuten betonitiiliä asennettaessa.

Muut lukevat juuri nyt …