Tee räystäskouruihin sopiva kaato

Uusien sadevesikourujen sopiva kaato tehdään kourukoukkujen avulla. Jos kourukoukut on taivutettu ja asennettu kuten pitää, kouruihin muodostuu kaato, joka johtaa sadeveden oikeaan suuntaan. Näytämme, miten työstät uusiin kouruihin oikean kaadon riippumatta siitä, käytätkö vanhoja vai uusia kourukoukkuja.

Uudet kourut ja uudet kourukoukut

Uudet kourukoukut asennetaan korkeintaan 60 cm:n välein. Kuvan kaltaiset erikoiskoukut upotetaan alimpaan ruoteeseen tai alimpaan kattolevyyn, kun kattoa uusitaan.

Uusiin vesikouruihin tehdään vähintään 1 cm/m kaato. Jos kourut ovat hyvin pitkät, kaatoa voi olla hiukan vähemmänkin. Tällöin kourut on vain puhdistettava tavallista useammin.

Koukut asennetaan niin, että niissä on hienoinen kaato talosta poispäin (kts. kuva 4), jolloin vesi valuu kourun ulkopuolelle, jos kouru tulvii. Oikeaoppinen kaato saadaan taivuttamalla kourukoukkuja syöksytorvia kohti ja talosta poispäin. Kaatoa on mahdoton työstää koukkuihin ilman erikoistyökalua.

1

Kourukoukut asetetaan tiiviisti yhteen ja niihin merkitään taivutuskohdat. Kaatoa hallitaan koukkutapeilla ja muuttamalla taivutuskohtien ja tappien välistä etäisyyttä. Kourukoukut numeroidaan.

2

Kourukoukkujen taivutustyökalu voidaan säätää katon kaltevuuteen. Jos tällaista erikoistyökalua käyttää ensi kertaa, kannattaa ostaa ylimääräisiä kourukoukkuja, joilla harjoitella.

3

Kourukoukku asetetaan taivutustyökaluun niin, että viiva osuu keskelle sitä reunaa, josta kourukoukku taivutetaan. Taivutustyökalua puristetaan hitaasti yhteen.

4

Aseta kourukoukut paikoilleen katolle, jotta voit tarkistaa, onko niissä hienoinen kaato talosta poispäin. Käytä vesivaakaa, jonka asetat tapin ja kourukoukun ulkoreunan päälle.

5

Nyt kaikki kourukoukut voidaan kiinnittää kattoon. Tarkista pitkän vesivaa’an avulla, että ne sijoittuvat kaatoon nähden oikein. Jos näin ei ole, voit vääntää koukkuja paikalleen.

Kätevä menetelmä: Säädettävät kourukoukut

KOURUKOUKUT Vajoihin ja lisärakennuksiin käytetään usein erilaisia kourukonsoleita tavallisten kourukoukkujen sijaan. Koukut ja konsolit kiinnitetään lautaan tai suoraan seinään.

Lindabilla on säädettäviä kourukoukkuja. Niitä voi taivuttaa ja lukita erilaisiin asentoihin asennusvaiheessa. Tämä on kätevää, sillä näin koukut on helppo ja nopea asentaa räystääseen juuri oikeaan kulmaan.

Uudet kourut vanhoihin kourukoukkuihin

1

Vaikka vanhat kourukoukut ovat ruostuneita, ne voi usein uusiokäyttää, sillä ruoste on yleensä vain pinnassa. Aloita leikkaamalla pois ”laippa” ja niitti, jotka pitävät vanhan kourun paikallaan.

2

Poista kaikki mahdollinen ruoste teräsharjalla. Jos koukku on läpeensä ruostunut, huomaat sen nyt ja voit vaihtaa koukun uuteen.

3

Maalaa vanha kourukoukku Hammerite-maalilla, joka kiinnittyy myös kevyesti ruosteiseen pintaan. Laita kourun taakse pala pahvia tai paperia, jotta et sotke maalilla seinäpintaa.

4

Kun maali on kuivunut, oikaise kourukoukkuja niin, että kouruissa on kaatoa vähintään 1 cm/m. Kiristä uloimpien koukkujen väliin naru ja oikaise muut koukut narun mukaan.

5

Nyt voit asentaa uudet kourut. Kourujärjestelmään tulee sisältyä myös koukkujen liitoskappaleet. Niitä voi taivuttaa molemmista päistä, ja niillä kouru lukitaan vanhaan koukkuun.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Rännit