Näin vaihdat otsalaudan

Viallinen otsalauta voi johtaa siihen, että katon rakenteet homehtuvat ja lahoavat. Katso videolta, miten vaihdat otsalaudan.

Mikä on otsalauta?

Otsalaudan tarkoitus on suojata katon rakenteita vedeltä ja lumelta. Kosteus voi aiheuttaa lahoamista ja homehtumista, joten otsalautojen pitää toimia oikein.

Katon home- ja lahoviat pilaavat sisäilmaa ovat vaikeita korjata. Markkinoilla on eri materiaaleista tehtyjä lautoja, joita voi käyttää otsalautoina. Painekyllästetystä puusta tehty otsalauta kestää hyvin säätä ja on lisäksi halpa vaihtoehto.

Mista materiaaleista otsalaudan voi tehdä?

Otsalaudat ovat yleensä tavallisia lautoja, jotka maalataan ja suojataan yläreunasta räystäspellillä. Otsalaudat voi tehdä myös painekyllästetystä puusta, joka kestää pitempään. Kuitusementtilaudat kestävät otsalautoina kaikkein pisimpään.

LUE LISÄÄ: Kuitusementti: Lähes ikuiset otsalaudat

Voiko otsalaudan vaihtaa itse?

Voit vaihtaa otsalaudan itse, mutta se on helpointa tehdä kahdestaan. Vanhat otsalaudat pitää vain irrottaa, vaihtaa uusiin, maalata ja mahdollisesti suojata räystäspellillä (videolla näytetään, miten se tehdään).

VIDEO: Näin asennat uuden otsalaudan

Kirvesmies näyttää, miten sahaat ja asennat uuden otsalaudan. Kaksi ylintä tiiliriviä on irrotettu, jotta työskentelylle jää riittävästi tilaa. Samalla kattoruoteiden mittaa voi säätää siten, että otsalauta sopii tiilten linjaan.

Tässä kerrotaan, mitä kirvesmies tekee videolla:

Tähän ruuvataan muutama lankunpätkä, joita myöhemmin käytetään alalautojen kiinnittämiseen. Ensimmäinen räystäslauta kiinnitetään reunimmaisten kattotiilien tueksi. Näin ensimmäinen lauta on helppo asentaa aivan suoraan.

Aloita kiinnittämällä se keskeltä. Jos lauta on hiukan vino, sen pystyy pakottamaan paikalleen kummastakin päästä.Jos ruuvaat kattolaudan ja räystäslaudan läpi yhden ruuvin, voit olla varma, että se pysyy tukevasti paikallaan.

Tässä käytetään painekyllästettyä 25x150 mm:n lautaa. Kun ensimmäienn lauta on paikallaan, se kiinnitetään jokaiseen kattotiileen ja sitten ylimääräinen sahataan pois. Suorakulman avulla syntyy tarkin lopputulos.

Seuraava räystäslauta kiinnitetään nimittäin laudan päihin. Siksi on tärkeää, että ne sahataan suoraan. Kaksi viimeistä tiiliriviä pannaan nyt paikalleen. Ulokkeen kohdalla on tiilet on aina naulattava kiinni. Lauta ei ole sopivan pituinen.

Siksi on tarkistettava vatupassin avulla, että se sahataan kattoparrun suuntaisesti. Seuraava lauta pannaan paikalleen. Huomaa, että apupalikan ansiosta tämän työvaiheen pystyy tekemään yksin.

Jälleen lauta kiinnitetään ensin keskeltä ja tuetaan sitten ensimmäiseen lautaan. Liika sahataan pois, ja nyt kaksi sisintä lautaa sopivat täsmälleen yhteen. Seuraavan laudan tueksi voi vielä kiinnittää ruuvin.

Ruuvit tulevat sellaiselle korkeudelle, että seuraava lauta tulee niiden päälle. Nyt asentaminen sujuu siististi ja nopeasti. Kun kumpikin lauta on kiinnitetty paikalleen, voi räystäslaudan sahata lopulliseen pituuteen.

Se mitataan ja sahataan luotisuoraan, mikä sopii harmonisesti tämän katon kallistukseen. Toinen lauta asennetaan samalla tavalla rakennuksen pitkälle sivulle. Kaunis lopputuos syntyy, kun muistat olla tarkkana mittausvaiheessa.

Jos lauta ei ole riittävän pitkä, kuten tässä, ne tietenkin yhdistetäänAivan kuten edellä, lauta mitataan ja sahataan räystään pituudelta niin, että se on vaakalaudan tasalla.

Peitelaudan kulma on hiukan korkeammalla, joten siitä sahataan pala pois ennen kuin katelauta voidaan panna paikalleen. Katelauta ulottuu noin 1 cm reunan yli.

Silloin lopputulos on siisti. Kun etäisyys on sopiva, lauta ruuvataan kiinni. Ulkotiloissa ja käytettäessä painekyllästettyä puuta on myös käytettävä ruostumattomia ruuveja, jolloin ne evät ruostu eivätkä reagoi joutuessaan kontaktiin kyllästetyn puun kanssa.

Peitelaudalla varmistetaan, että kattorakenteen sisään ei pääse vettä, joka vahingoittaisi parruja ja ruoteita. Räystäs on nyt paikallaan, ja rakennus on viimeistellyt ja tyylikkään näköinen.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Katot