Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Saumaus

Tietoa materiaaleista ja ohjeita saumaamiseen.

Näin pääset alkuun saumaamisessa

Saumaamisessa tarvitaan oikeaa tekniikkaa ja perustietoja erilaisista saumausaineista, jotta lopputuloksesta tulee hyvän näköinen. Lisäksi työhön tarvitaan oikeat välineet.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Saumat: Vältä 3 perinteistä saumausvirhettä

Valtava valikoima saumamassoja

Kaupoissa on valtava valikoima erilaisisa saumamassoja, jotka on tarkoitettu tiettyihin töihin. Kolme tavallisinta saumamassaan ovat rakennusmassa, akryylisaumamassa ja saumasilikoni. Jokin kolmesta perusmassasta sopii lähes kaikkiin saumaustöihin, joten niitä kannattaa pitää aina varastossa.

Kaupoissa on lisäksi vedenkestävää korjausmassaa sadevesikourujen korjaamiseen, maalattavaa saumamassaa, patruunoissa myytävää laastia sekä paljon muita saumamassoja.

Oikea saumaustekniikka

Oikea tekniikka ja välineet ovat tärkeitä hyvän lopputuloksen kannalta. Saumanauha estää massan painumisen liian syvälle. Saumamassaa kannattaa käyttää mieluummin liian paljon kuin liian vähän. Lisäksi on tärkeää käyttää oikeaa saumamassaa. Saumaa ei esimerkiksi voi maalata, jos maalattavan saumamassan asemesta käytetään saumasilikonia.

Vanhan sauman poistaminen

Vanha sauma voi alkaa vuotaa tai muuttua ruman näköiseksi, jolloin se pitää vaihtaa. Vanhan sauman poistaminen on helpointa halvalla saumakaapimella. Sitä on paljon helpompi käyttää kuin mattopuukkoa, eikä saumakaavin naarmuta pintoja yhtä helposti. Uuden sauman tekemisessä kannattaa käyttää apuna maalarinteippiä, jotta saumamassa ei leviä väärään paikkaan.

Laattojen saumaaminen

Kylpyhuoneen laatat saumataan saumalaastilla ja saumasilikonilla. Saumalaasti levitetään laattojen väliin kumilastalla. Laastia levitetään koko laatoituksen yli, ja laattojen pinnalle jääneet laastijäämät pestään myöhemmin pois. Nurkat ja laatoituksen reunat saumataan saumasilikonilla, joka on joustava materiaali ja pysyy kunnossa kosteassa ympäristössä. Kylpyhuoneen laastisaumat voi käsitellä saumansuojausaineella, joka suojaa laastia muun muassa kalkkitahroilta.

Ikkunoiden saumaaminen

Uusi silikonisauma ikkunan alareunassa näyttää hyvältä ja pidentää ikkunan käyttöikää. Saumaamiseen kannattaa käyttää hitaasti kovettuvaa silikonia. Joustava sauma kestää pitkään. Karmin ja tiiliseinän väliset saumat voi saumata laastilla.

LUE LISÄÄ: Täältä voit lukea lisää ikkunoiden saumaamisesta

Saumavaahdolla saumaaminen

Saumavaahdolla saumaaminen eroaa saumamassojen käyttämisestä. Laajenevaa polyuretaanivaahtoa käytetään yleensä ikkunoiden asentamisessa sekä muussa tiivistämisessä ja eristämisessä. Saumavaahtojen huono puoli on, ettei pinnasta rikkoutunut vaahto kestä vettä. Myös ehjä vaahto hapertuu auringossa.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Valitse oikea saumavaahto

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin