Näin teet laattojen saumauksen

Tasaiset ja yhtenäiset saumat viimeistelevät uuden laattalattian. Esittelemme tekniikan, jolla estät halkeamien syntymisen ja saavutat hyvän lopputuloksen.

Kylpyhuoneen laattojen saumaus saumalaastilla

Yhtenäiset saumat kruunaavat lattian. Saumat pitää täyttää kokonaan, jotta laasti ei halkea.

Laastisaumat ovat ratkaisevia uuden laattalattian ulkonäön kannalta. Lopputulos näyttää siistiltä, kun saumalaasti pysyy tarpeeksi syvällä laattojen välissä. Pelkkä laastin levittäminen ja ylimääräisen laastin pois pyyhkiminen ei riitä. Saumalaasti pitää painaa kunnolla sauman pohjaan asti, ja laastin pinta pitää tasoittaa siististi. Lue tästä, miten se tehdään.

Oikeat työkalut

Saumaamiseen kannattaa varustautua saumaustyökalusarjalla, johon kuuluu kumilasta, vaahtomuovilasta (laattasieni) sekä palju, jossa on telat sienen kuivaamista varten. On makuasia, käytetäänkö saumaamiseen taipuisaa kumilastaa vai isompaa, suorakaiteen muotoista kumilastaa. Saumaustyökalusarjoja myydään rautakaupoissa ja laattaliikkeissä.

Sen lisäksi saumaamiseen tarvitaan tavallinen sieni ja pari pehmeää käsipyyhettä. Sienellä on helppo täyttää saumat pintaan asti, ja pyyhkeitä tarvitaan pinnan kiillottamiseen työn lopuksi.

Nurkat ja reunat: Silikonisaumat

Silikonisaumat seinien ja lattioiden väliin

Toisiinsa rajoittuvien rakenteiden välit kuten seinän ja lattian väliset saumat pitää saumata elastisella massalla.

Seinän ja lattian rajaan sekä toisiinsa rajoittuvien seinien välille pitää tehdä joustavat saumat. Saumojen pitää joustaa myös kahden erilaisen materiaalin kuten laattojen ja lattiakaivon välissä.

Useat saumalaastien valmistajat tekevät myös elastisia saumasilikoneja, jotka on sävytetty saumalaastin värisiksi. Varaudu siihen, että hyväkin saumasilikoni kestää märissä olosuhteissa vain viitisen vuotta. Sen jälkeen vanhat silikonit pitää poistaa ja niiden tilalle tehdä uudet saumat.

Saumaaminen - vaihe vaiheelta

Sekoita saumalaasti valmistajan ohjeiden mukaan ja nosta sitä kumilastalle muurauskauhalla. Saumalaastin pitää pysyä lastan päällä valumatta alas.

Levitä saumalaastia saumoihin liikuttamalla lastaa viistosti pitkin seinää. Saumojen pitää täyttyä kokonaan, joten jatka työtä, kunnes laastia on joka paikassa yhtä paljon.

Suojaa nurkkasaumat, jotta niihin jää tilaa saumasilikonille. Voit suojata sauman työntämällä teräslastan nurkkaan saumaamisen ajaksi.

Pyyhi saumat kuivalla sienellä. Liikuta sientä viistosti painamatta sitä liikaa. Tee työ vaiheittain, jotta saumalaasti ei ehdi kuivua ennen pyyhkimistä.

Tasoita saumoja, kunnes niissä ei enää ole pieniä koloja. Jos sauma jää vajaaksi, voit lisätä siihen laastia. Muista suojata nurkkaa koko ajan.

Kun kaikki saumat ovat valmiit, pese koko pinta puhtaalla ja kuivaksi väännetyllä sienellä tai vaahtomuovilastalla.

Pyyhi pinta tunnin kuluttua kuivalla käsipyyhkeellä tai rätillä, kunnes pinta on kuiva ja puhdas. Sen jälkeen lähes kaikki saumalaasti on pesty ja pyyhitty pois.

Laattojen pintaan jää aina hieman laastia. Voit poistaa loput saumalaastit vesietikkaliemellä noin vuorokausi saumaamisen jälkeen.