Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin teet laattojen saumauksen

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Laastisaumat ovat ratkaisevia uuden laattalattian ulkonäön kannalta. Lopputulos näyttää siistiltä, kun saumalaasti pysyy tarpeeksi syvällä laattojen välissä. Pelkkä laastin levittäminen ja ylimääräisen laastin pois pyyhkiminen ei riitä. Saumalaasti pitää painaa kunnolla sauman pohjaan asti, ja laastin pinta pitää tasoittaa siististi. Lue tästä, miten se tehdään.

Kylpyhuoneen laattojen saumaus saumalaastilla

Yhtenäiset saumat kruunaavat lattian. Saumat pitää täyttää kokonaan, jotta laasti ei halkea.

Oikeat työkalut

Saumaamiseen kannattaa varustautua saumaustyökalusarjalla, johon kuuluu kumilasta, vaahtomuovilasta (laattasieni) sekä palju, jossa on telat sienen kuivaamista varten. On makuasia, käytetäänkö saumaamiseen taipuisaa kumilastaa vai isompaa, suorakaiteen muotoista kumilastaa. Saumaustyökalusarjoja myydään rautakaupoissa ja laattaliikkeissä.

Sen lisäksi saumaamiseen tarvitaan tavallinen sieni ja pari pehmeää käsipyyhettä. Sienellä on helppo täyttää saumat pintaan asti, ja pyyhkeitä tarvitaan pinnan kiillottamiseen työn lopuksi.

Laattojen saumaus laastilla ja oikeilla työkaluilla

Nurkat ja reunat: Silikonisaumat

Seinän ja lattian rajaan sekä toisiinsa rajoittuvien seinien välille pitää tehdä joustavat saumat. Saumojen pitää joustaa myös kahden erilaisen materiaalin kuten laattojen ja lattiakaivon välissä.

Useat saumalaastien valmistajat tekevät myös elastisia saumasilikoneja, jotka on sävytetty saumalaastin värisiksi. Varaudu siihen, että hyväkin saumasilikoni kestää märissä olosuhteissa vain viitisen vuotta. Sen jälkeen vanhat silikonit pitää poistaa ja niiden tilalle tehdä uudet saumat.

Silikonisaumat seinien ja lattioiden väliin

Toisiinsa rajoittuvien rakenteiden välit kuten seinän ja lattian väliset saumat pitää saumata elastisella massalla.

SAUMAAMINEN – VAIHE VAIHEELTA

Laastin sekoittaminen laattojen saumausta varten

1. Sekoita saumalaasti valmistajan ohjeiden mukaan ja nosta sitä kumilastalle muurauskauhalla. Saumalaastin pitää pysyä lastan päällä valumatta alas.

Laastin levittäminen laattojen saumoihin

2. Levitä saumalaastia saumoihin liikuttamalla lastaa viistosti pitkin seinää. Saumojen pitää täyttyä kokonaan, joten jatka työtä, kunnes laastia on joka paikassa yhtä paljon.

Suojaa nurkkasaumat saumalaastilta

3. Suojaa nurkkasaumat, jotta niihin jää tilaa saumasilikonille. Voit suojata sauman työntämällä teräslastan nurkkaan saumaamisen ajaksi.

Pyyhi ylimääräinen saumalaasti laattojen saumoista

4. Pyyhi saumat kuivalla sienellä. Liikuta sientä viistosti painamatta sitä liikaa. Tee työ vaiheittain, jotta saumalaasti ei ehdi kuivua ennen pyyhkimistä.

Tasoita laattojen saumat

5. Tasoita saumoja, kunnes niissä ei enää ole pieniä koloja. Jos sauma jää vajaaksi, voit lisätä siihen laastia. Muista suojata nurkkaa koko ajan.

Pyyhi laattojen saumat puhtaiksi

6. Kun kaikki saumat ovat valmiit, pese koko pinta puhtaalla ja kuivaksi väännetyllä sienellä tai vaahtomuovilastalla.

Laattasaumojen pyyhkiminen puhtaaksi

7. Pyyhi pinta tunnin kuluttua kuivalla käsipyyhkeellä tai rätillä, kunnes pinta on kuiva ja puhdas. Sen jälkeen lähes kaikki saumalaasti on pesty ja pyyhitty pois.

Laattasaumojen lopullinen puhdistaminen

8. Laattojen pintaan jää aina hieman laastia. Voit poistaa loput saumalaastit vesietikkaliemellä noin vuorokausi saumaamisen jälkeen.

LUE LISÄÄ: Silikoni: Näin käytät saumaussilikonia

NIKSI: Saumansuojausaine

Laastisaumat voi käsitellä saumansuojausaineella, joka suojaa laastia kalkilta, kosteudelta ja lialta.

Pinnan pitää olla puhdas ja kuiva ennen aineen levittämistä. Ylimääräinen suoja-aine pyyhitään pois kankaalla noin tunnin kuluttua.

Valmistajien mukaan aine säilyttää saumojen alkuperäisen ulkonäön. Ohjeissa suositellaan kuitenkin, että ainetta levitetään ensin kokeeksi vain vähän ja piiloon jäävään paikkaan.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin