Näin vaihdat laastisaumat

Tiiliseinä näyttää kestävältä, mutta sekin haurastuu ajan kuluessa.

Vanhat naulan- ja ruuvinreiät sekä väärin paikatut kolot nopeuttavat tiilten ja laastisaumojen kulumista. Vesi valuu raoista seinän sisään ja lisää pakkashalkeamien vaaraa. Tiilet ja laastisaumat kannattaa korjata ennen kuin on liian myöhäistä. Seinän voi korjata joko kokonaan tai osa kerrallaan.

LUE LISÄÄ: Näin vaihdat särkyneen tiilen

VANHOJEN SAUMOJEN JYRSIMINEN

1. Irrota seinästä naulat, ruuvit ja vastaavat kiinnikkeet. Asenna saumajyrsin saumaan ja poista irtonainen laasti sauman pinnasta. 20–25 milliä on yleensä riittävä jyrsintäsyvyys.

2. Aloita jyrsiminen ylhäältä, jotta puhdistettuihin saumoihin ei mene laastipölyä. Jyrsi aluksi vaakasaumat ja sen jälkeen pystysaumat. Irrota kovimmat kohdat vasaralla ja meisselillä.

3. Harjaa kaikki saumat puhtaiksi jäykällä harjalla. Voit katkaista vanhan katuharjan ja harjata seinän lyhyellä varrella. Huuhtele seinä lopuksi kevyesti vesiletkulla.

Helpota työtä kätevillä työkaluilla

Laastisaumojen uusiminen on hidasta työtä. Voit säästää monen tunnin työn ostamalla tai vuokraamalla oikeat välineet.

Toimitus suosittelee: Vaihda kylpyhuoneen silikonisaumat

SAUMAJYRSIN. Kulmahiomakoneeseen kiinnitettävä saumajyrsin on voimakas työkalu, joka jyrsii vanhat saumat nopeasti. Saumajyrsimessä on sauman levyinen terä ja kulmahiomakoneeseen sopiva telakka.

LAASTIRUISKU. Saumat voi uusia käsin, mutta työ sujuu monta kertaa nopeammin pienellä laastikelkalla, jota sanotaan myös laastiruiskuksi. Saumojen uusimiseen tarvittavia työkaluja voi vuokrata.

UUSIEN SAUMOJEN TEKEMINEN

1. Laastin pitää olla sopivan jäykkää, jotta se pysyy saumausraudassa. Tee laastia vain vähän kerrallaan, jotta ehdit käyttää sen suositellussa käyttöajassa.

2. Täytä aluksi kaikkein pahimmat ja syvimmät kolot, jotta saumat ovat suunnilleen yhtä syviä joka paikassa. Annan laastin kuivua vuorokauden ajan.

3. Kostuta seinä vesiletkulla. Älä kastele seinää läpimäräksi vaan kostuta pinta kevyesti. Kastelu varmistaa, etteivät tiilet ime laastista kosteutta liian nopeasti.

4. Paina teräslasta tiukasti kiinni seinään ja painele laasti saumoihin rauhallisesti. Aloita ylhäältä, jotta laasti ei sotke valmista seinää.

5. Saumaa pystysaumat, kun olet saumannut vaakasaumat noin puolen neliön alueelta. Paina sauma täyteen laastia, kunnes sitä valuu yli.

6. Vedä ylimääräinen laasti pois viistosti saumojen yli. Harjaa loput valumat pois puolikovalla harjalla, ennen kuin laasti kovettuu kokonaan.

JÄLKIKÄSITTELY

1. Kastele saumattu alue vedellä noin vuorokauden kuluttua. Se varmistaa, ettei suolahappo tartu tiiliin.

2. Kevyt happokäsittely irrottaa seinästä loput kalkkijäämät. Sekoita veteen 30-prosenttista suolahappoa suhteessa 1:30.

3. Kun seinä on kuivunut parin päivän ajan, voit käsitellä sen kalkkivedellä. Kostuta seinä kevyesti, mutta älä anna kalkkiveden valua seinää pitkin.

    Muut lukevat juuri nyt …