Pelasta ikkuna uudella alasaumalla

Jos ikkunan alla oleva sauma on tehty väärin tai kulunut puhki, sen läpi voi vuotaa vettä, joka pilaa ajan kuluessa koko ikkunan. Onneksi ikkunan pelastaminen on helppoa ja nopeaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
15 euroa

Johdanto

Ikkunan alle tuleva uusi alasauma vaatii - joustavan tiivisteen lisäksi tietenkin - vain kaistaleen tiivistettä ja saumaustikun sauman tasoittamiseksi.

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta saumasta tulee tiivis vain, jos se on oikean muotoinen ja se tehdään oikealla tekniikalla. Voit opetella sen täältä.

Näytämme tekotavan vaihe vaiheelta etenevissä valokuvissa ja oheistekstissä. Jos noudatat ohjeita ja järjestystä, saat hyvän lopputuloksen.

Ohjeet

Puhdistus

1

Poista vanha sauma tai peitelista. Leikkaa silikonimassa pois mattoveitsellä tai koputa laastisauma pois vasaralla ja vanhalla taltalla tai meisselillä.

2

Puhdista perusteellisesti ja poista kaikki irtomateriaali ikkunalaudan ja ikkunan välistä. Rako pitää puhdistaa huolellisesti, jotta saumasta tulee tiivis.

Saumamassan asentaminen

Saumamassa tarttuu kunnolla kiinni vain puhtaaseen ja kuivaan alustaan. Tiivis sauma pitää veden pois raosta ja estää ikkunaa lahoamasta.

Saumamassan pitää yltää reunoille asti eli tässä tapauksessa ikkunaan ja ikkunalautaan. Lisäksi sauman pitää olla tiivis. Massa on helpointa tiivistää saumaamiseen tarkoitetulla puutikulla.

1

Liimaa ikkunalautaan maalarinteippi. Elastinen saumamassa tarttuu tiukasti kiinni alustaan, joten ympäristö pitää suojata. Paina teippi kunnolla kiinni ja liimaa se ikkunan reunoille asti.

2

Työnnä rakoon saumanauha. Se on ­pyöreä vaahtomuovikaistale, josta on eripaksuisia versioita. Valitse koko, joka pysyy raossa.

3

Tee sauma massapistoolilla. Aseta putkilo pistooliin, leikkaa kärki viistosti poikki ja tee sauma tasaisesti puristamalla. Vedä pistoolia hitaasti ja pidä huoli, että massaa on tarpeeksi.

4

Sumuta massan pinnalle pesuainevettä, ennen kuin tasoitat sen saumaustikulla. Saumamassa ei tartu pesuaineeseen, joten se ei tartu myöskään tikkuun.

5

Tasoita sauma tikulla. Anna tikun vettyä yön yli ennen saumaamista, jotta massa ei tartu kiinni kuivaan puuhun. Paina massaa kunnolla, jotta sitä menee tarpeeksi syvälle ja vedä pinta tasaiseksi.

6

Irrota maalarinteippi vetämällä hitaasti ja rauhallisesti. Se kannattaa tehdä heti saumaamisen jälkeen. Pane teippi sanoma­lehdelle, jotta massa ei leviä joka paikkaan. Älä välitä, vaikka reuna jää epätasaiseksi.

7

Viimeistely. Sitten on aika tasoittaa sauma tikulla joka paikasta samanlaiseksi. Sen jälkeen sauman pitää antaa kuivua. Vuorokauden päästä se on tiivis.

Materiaalit

  • Leveää maalarinteippiä
  • Saumanauhaa
  • Elastista saumamassaa
  • Pesuainevettä

Vie aikaa

Tunti ilman kuivumisaikaa.

Hinta

Alle 15 euroa.

Vaikeusaste

Tässä projektissa ei ole mitään vaikeaa, jos puhdistat ikkunan huolellisesti.

Video

ALIN LIITOS ON RIKKI

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …