Vaihda itse laastisaumat ja säästä 15000 euroa

Tiilitalon laastisaumojen uusiminen ei ole vaikeaa, mutta se on hidasta. Jos sinulla on niin paljon aikaa, että voit käyttää puolitoista tuntia jokaista neliötä kohti, voit säästää paljon rahaa uusimalla saumat itse.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1,5 tuntia/neliö
Hinta
3000 euroa
Oikean tekniikan oppiminen on tärkeää saumojen täyttämisessä. Työ opettaa tekijäänsä.

Oikean tekniikan oppiminen on tärkeää saumojen täyttämisessä. Työ opettaa tekijäänsä.

Johdanto

Talon laastisaumat eivät kestä ikuisesti. Kun laasti hapertuu, asialle on pakko tehdä jotain. Saumat PITÄÄ vaihtaa uusiin, jotta vesi ei imeydy niihin ja jäädy pakkasella.

Jos niin käy, kosteus laajenee ja saumat särkyvät entistä pahemmin. Samalla tiilet voivat haljeta, ja vesi voi valua talon rakenteisiin. Saumojen uusiminen on pikku juttu muurarille, mutta se on hidasta ja tulee kalliiksi. Pelkän työn neliöhinta voi nousta jopa 80 euroon, jos vanhat saumat pitää jyrsiä pois ennen saumaamista. Tässä talossa se tarkoittaisi noin 12000:ta euroa, eikä hinta pidä sisällään telinevuokria, jätemaksuja ja särkyneiden tiilten vaihtamista.

Näytämme, miten voit säästää 15000 euroa. Siihen tarvitaan vain kulmahiomakone, muutama muuraustyökalu ja paljon laastia. Työhön meni noin 30 työpäivää eli koko kesäloma.

Ohjeet

01
Jyrsi saumat ja puhdista seinät 3 Vaihe

Työn ensimmäisessä vaiheessa kaikki vanhat laastisaumat jyrsitään pois kulmahiomakoneella. Työ vie aikansa ja on todella sotkuista. Voit vähentää pölyn määrää liittämällä kulmahiomakoneen kunnolliseen verstaspölynimuriin. Kun saumat on jyrsitty puhtaiksi, seinät puhdistetaan ja saumat täytetään uudestaan laastilla.

1

Jyrsi kaikki saumat puhtaiksi kulma­ hiomakoneella. Liikuta saumajyrsintä jokaisen tiilen vieressä, jotta niihin ei jää laastikokkareita. Pidä kuitenki huoli, ettet jyrsi tiiliä rikki.

2

Astu pari askelta taaksepäin ja tarkista, ettei seinään ole jäänyt vanhaa laastia. Etenkin pystysaumat jäävät helposti huomaamatta. Jyrsi ne samalla, jotta et joudu tarttumaan kulmahiomakoneeseen samalla, kun saumaat.

3

Puhdista seinä pölystä, jotta laasti tarttuu kunnolla kiinni tiiliin. Voit käyttää jäykkää harjaa, mutta pieni kompressori puhaltaa saumat puhtaaksi nopeammin. Kostuta seinä kevyesti puutarhaletkulla, ennen kuin aloitat saumaamisen.

02
Tartu saumaimeen 2 Vaihe

Saumaaminen on melko helppoa. Tässä muurauslaastiin sekoitetaan sementtiä (1 osa sementtiä, 8 osaa laastia), minkä jälkeen jauheeseen lisätään vettä. Laastin pitää olla niin paksua, että se painuu saumoihin eikä valu alas seinää pitkin. Laasti on helppo painaa saumoihin hiertimen päältä.

1

Aloita vaakasaumoista. Nosta laastia hiertimelle ja painele laasti saumojen pohjalle pitkillä ja tasaisilla vedoilla. Laastiin ei saa jäädä ilmakuplia, jotta saumoista ei tule heikkoja. Mitä vähemmän sotket, sitä vähemmän joudut siivoamaan.

2

Tee pystysaumat. Se on vaikeampaa kuin vaakasaumojen tekeminen. Käännä saumain pystyyn ja paina laasti saumoihin. Käytä mieluummin liikaa kuin liian vähän laastia. Ylimääräinen laasti pitää pyyhkiä pois myöhemmin joka tapauksessa.

03
Tasoita, harjaa ja käsittele hapolla 6 Vaihe

Saumat saattavat näyttää aluksi tummilta vanhaan harmaaseen sävyyn verrattuna. Ne vaihtavat kuitenkin väriä, kun saumat tasoitetaan ja seinä käsitellään suolahapolla. Saumat ja tiilet sulautuvat nopeasti yhteen ja näyttävät parin vuoden päästä yhtä vanhoilta.

1

Pyyhi ylimääräinen laasti pois saumaimella. Pidä saumainta viistossa, jotta se ei uppoa uusiin laastisaumoihin.

2

Paina saumoja saumaimen pohjalla tai saumaraudalla, jos haluat saada saumat hieman tiiliä syvemmälle. Laastin ei pidä olla märkää vaan niin kiinteää, että sitä voi muotoilla.

3

Harjaa ylimääräinen laasti pois kovalla harjalla. Pidä harjaa vinossa, jotta se ei painu saumoihin.

4

Harjaa kaikki ylimääräiset hiekanjyvät pois kuivalla rätillä tai harjalla. Tiilten pinnalle jää uskomattoman paljon hiekan­ jyviä, joita ei näe paljaalla silmällä.

5

Pyyhi pois loput kalkkitahrat suolahappo­ liuoksella. Sekoita yksi osa 30­prosenttista suolahappoa 20 osaan vettä. Jos liuos ei tehoa, voit tehdä siitä vahvempaa.

6

Talo näyttää kuin uudelta, kun kaikki saumat on jyrsitty ja vaihdettu uusiin. Asiasta ei tarvitse huolehtia seuraavaan 50 vuoteen.

Materiaalit

Noin 150 neliön seinille:

  • 2 suursäkkiä 6,6% muurauslaastia á 775 kg
  • 8 säkkiä kalkkilaastia á 25 kg
  • 20 litraa 30-prosenttista suolahappoa
  • Kattotiililiimaa

Erikoistyökalut

  • Laastinsekoittaja
  • Erikokoisia saumaimia
  • Hierrin
  • Laastikauha

Vie aikaa

Varaa noin 1,5 tuntia neliötä kohti, jos aiot jyrsiä ja saumata. Urakka vei kuukauden yhdeltä mieheltä.

Hinta

Noin 3000 euroa.

Vaikeusaste

Saumojen jyrsiminen ja uusien saumojen tekeminen on helppoa. Työssä tarvitaan kärsivällisyyttä.

Video

VINKIT: Pelasta liian vetelä laasti

VINKIT: Kätevä työkalu pystysaumoille

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …