Viallisten saumojen kunnostaminen

Halkeilleet, reikiintyneet ja murentuneet saumat helpottavat kosteuden pääsyä muuraukseen, mikä voi aiheuttaa pakkasvahinkoja, ja hyönteiset pääsevät rakenteisiin. Tässä saumat ovat niin huonossa kunnossa, että niitä voi raaputtaa irti sormella.

Kulmahiomakoneeseen on saatavana erikoistyökalu, jolla voi jyrsiä saumoja. Jyrsin kiinnitetään koneeseen niin, että se työntyy 2 cm ulos, joka vastaa jyrsittävää syvyyttä.

Saumajyrsin asetetaan saumaa vasten, ja kulmahiomakone käynnistetään. Tässä työssä on käytettävä sekä käsineitä että kuulo- ja hengityssuojaimia.

Jyrsintä käytettäessä pitää varoa tiiliä. Varsinkin jos tiilet ovat sileitä, saumajyrsin pureutuu saumojen lisäksi myös tiileen.

Kun saumat on jyrsitty, muuraus on harjattava huolellisesti niin, että kaikki saumat ovat täysin puhtaita. Muuraus kostutetaan ja saumaus voi alkaa. Itse saumaus tehdään aivan samalla tavalla kuin uudessa muurauksessa.

Jos et ole varma, mitä laastia saumoihin on käytetty, voit noudattaa muurarin nyrkkisääntöä, jonka mukaan saumalaastin on oltava vähintään yhtä paksua kuin muuraamiseen käytetty laasti. Tavallisesti käytetään saumalaastia, jonka hiukkaskoko on 0 – 2 mm, joka on pienempi kuin muurauslaastin hiukkaskoko 2 - 4 mm.

Lopuksi korjaus hangataan puhtaaksi esimerkiksi säkkikankaan palasella. Saumalaastiroiskeet voi pestää tiilistä myös kattilanpesusienen karkealla puolella. Vaikka saumojen uusiminen on suuritöistä, se lisää muurin kestoikää jopa kymmeniä vuosia.

LUE LISÄÄ: Näin vaihdat särkyneen tiilen

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Saumaus