Vaihda ikkunan haljennut laastisauma

Haljennut laastisauma on uhka ikkunan puukarmille. Onneksi laastisaumat on helppo korjata nykyaikaisilla materiaaleilla. Saumanauhan asentaminen on nopeaa, ja se peittää raon siististi.

Rakoon pääsevä vesi voi lahottaa ikkunan karmin.

Johdanto

Muurauslaastista tehty sauma sopii hienosti puisen ikkunankarmin ja tiiliseinän väliin. Sauma pitää kuitenkin tehdä oikein, jotta se toimii. Laasti ei jousta, joten väärin tehty laastisauma halkeaa helposti. Sauma irtoaa joko karmista tai tiilistä, kun puu laajenee ja supistuu lämpötilan ja kosteuden mukaan.

Haljenneesta saumasta valuu vettä seinän rakenteisiin, mikä johtaa ennen pitkää puukarmin lahoamiseen. Seinän sisään jäänyt vesi laajenee pakkasella ja tekee halkeamasta entistä isomman.

Helpoin ja varmin keino on poistaa vanha laasti kokonaan ja korvata se saumanauhalla. Saumanauha on joustava, vesitiivis ja diffuusioavoin eli hengittävä materiaali. Se tarkoittaa, että seinän sisällä oleva kosteus pääsee haihtumaan saumanauhan läpi takaisin ulkoilmaan.

LUE LISÄÄ: Näin käytät laajenevaa saumanauhaa

TARVITTAVAT TYÖVÄLINEET

Laastisauman poistamiseen ja saumanauhan asentamiseen tarvitaan vain muutama työkalu.

  • VASARA
  • TALTTA
  • HARJA

Ohjeet

1

Poista vanha laastisauma. Se on helpointa vanhalla taltalla. Puhdista sauman reunat perusteellisesti. Laasti lähtee helpommin irti puurungosta kuin tiilistä.

2

Työnnä mineraalivillaa tiilten ja karmin väliin. Ikkunoiden raoissa on joskus liian vähän tai ei ollenkaan eristettä. Muista jättää tilaa saumanauhalle.

3

Harjaa tai imuroi sauma huolellisesti. Karmin puolelle ei saa jäädä vanhaa laastia. Saumanauha ei tartu kunnolla kiinni karmiin, jos sen pinnalla on pölyä.

4

Paina saumanauha paikalleen. Irrota taustapaperi sitä mukaa, kun painat saumanauhan kiinni karmiin. Paina saumanauha noin kolme milliä karmin pintaa syvemmälle.

5

Paina saumanauha kiinni karmiin taltalla tai lastalla. Se ei onnistu pelkillä sormilla. Saumanauha laajenee puolessa tunnissa tai tunnissa ja täyttää koko sauman.

6

Sauma on nyt tiivis mutta päästää kosteuden haihtumaan lävitseen.

Video

VINKIT: Pakasta laajentuva saumanauha

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …