Rakoon pääsevä vesi voi lahottaa ikkunan karmin.

Rakoon pääsevä vesi voi lahottaa ikkunan karmin.

Muurauslaastista tehty sauma sopii hienosti puisen ikkunankarmin ja tiiliseinän väliin. Sauma pitää kuitenkin tehdä oikein, jotta se toimii. Laasti ei jousta, joten väärin tehty laastisauma halkeaa helposti. Sauma irtoaa joko karmista tai tiilistä, kun puu laajenee ja supistuu lämpötilan ja kosteuden mukaan.

Haljenneesta saumasta valuu vettä seinän rakenteisiin, mikä johtaa ennen pitkää puukarmin lahoamiseen. Seinän sisään jäänyt vesi laajenee pakkasella ja tekee halkeamasta entistä isomman.

Helpoin ja varmin keino on poistaa vanha laasti kokonaan ja korvata se saumanauhalla. Saumanauha on joustava, vesitiivis ja diffuusioavoin eli hengittävä materiaali. Se tarkoittaa, että seinän sisällä oleva kosteus pääsee haihtumaan saumanauhan läpi takaisin ulkoilmaan.

Tämä aiheutti vaurion

  • Laastisauma on ollut liian kova. Kahden eri materiaalin välissä olevan sauman pitää joustaa, jotta se pysyy ehjänä. Puun laajentuminen ja supistuminen irrottaa sauman tiilistä tai halkaisee sauman. Laastiin pitää lisätä kuituja, jotta se joustaa ja kestää pientä liikettä. Jo vuosisatoja sitten on tehty joustavaa laastia sekoittamalla siihen eläinten karvoja.

  • Vesi pahentaa vahinkoa. Seinään päässyt vesi on jäätynyt pakkasella. Jään tilavuus on isompi kuin veden, joten halkeama on laajentunut.