Saumanauha pitää sauman tiiviinä

Jos sauma ei pääse liikkumaan, siitä ei saa tiivistä. Onneksi on olemassa joustavia saumanauhoja, jotka varmistavat, että ikkunoiden ja ovien ympärillä olevat saumat pysyvät tiiviinä.

Joustava sauma antaa periksi – olipa siinä saumatiivistettä tai ei – mutta joustavan saumanauhan avulla voit määrittää, mihin suuntaan sauman tulee antaa periksi, jotta se pysyy tiiviinä.

Näin se toimii

  • Saumanauha on helppo asentaa, ja sillä on enemmän ominaisuuksia kuin ehkä uskotkaan. Sauma voi olla kiinni vain kahdelta sivulta, jotta se voi liikkua. Siksi on erittäin tärkeää käyttää joustavaa saumanauhaa.
  • Saumanauha varmistaa myös, että saat aikaan tasaisen ja sopivan paksun sauman. Tämä helpottaa myöhemmin sauman tasoittamista.
  • Saumanauha on useimmiten umpisoluista polyeteenivaahtoa, joka ei ime kosteutta itseensä.
  • A: Ennen saumanauhan asentamista karmin ja seinän väli on eristettävä. Monet luulevat virheellisesti, että eristettä voi käyttää saumatiivisteenä. Koska eristemateriaali ei kuitenkaan pääse liikkumaan sauman mukana sen antaessa periksi, sauma irtoaa lopulta sivuilta, eikä se ole enää tiivis.
  • B: Saumanauhalla voi varmistaa, ettei saumausmassaa levitetä liikaa tai liian vähän, mikä helpottaa sauman tekoa.
  • C: Optimaalisinta on, että valmis sauma kaareutuu aavistuksen verran sisäänpäin. Tämä on mahdollista vain, jos saumanauha on kunnossa.
  • D: Joustavan sauman on oltava leveämpi kuin kaksi pintaa, joihin se liimataan. Pyöreä saumanauha pitää huolta tästä.

Oikea asennus

Saumanauha on asennettava mahdollisimman tasaisesti. Tämä onnistuu ennen kaikkea valitsemalla oikeankokoinen saumanauha. Sauman on oltava lähtökohtaisesti kaksi kertaa leveämpi kuin paksu. Varmista siksi, että saumanauha on oikeassa syvyydessä, jotta et levitä saumausmassaa liikaa tai liian vähän.

Pyöreää saumanauhaa on saatavilla monessa eri koossa, ja on suositeltavaa ostaa saumanauhaa, joka on 15–20 % suurempi kuin on sauman leveys. Jos sauma on hyvin erikokoinen ylä- ja alaosasta, kannattaa ostaa kaksi eri leveyttä ja asettaa ne peräkkäin.

Venstre side: Saumanauhalla varustettu sauma
Højre side: Sauma ilman saumanauhaa

Tämän vuoksi saumanauhaa kannattaa käyttää

Täydellisen sauman aikaansaaminen vaatii monta asiaa, mutta oikeanlainen saumanauha parantaa sauman laatua huomattavasti. Tämä tarkoittaa, että sauma kestää pidempään, mikä pidentää siten myös sitä ympäröivien osien elinikää. Jos sauma irtoaa seinästä tai karmista, se on merkki siitä, että sauma liikkuu väärään suuntaan.

Tämä johtuu usein siitä, että saumausmassa pitää paikallaan vääränlainen saumanauha.

Jos saumanauha pitää sauman paikallaan, mitä sen ei pitäisi tehdä, saumaan tulee kolme liimapintaa. Siksi se ei voi liikkua irtautumatta yhdestä pinnasta. Koska sauma on leveämpi kuin paksu, saumanauhan liimapinta on suurempi kuin karmissa ja seinässä. Tämä tarkoittaa, että sauma irtoaa joko karmista tai seinästä liikkuessaan.